Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT 2019, părintele Falabretti (CEI): "Timp de verificare pentru tineri și adulți. În rucsac amintirea întâlnirii din august cu Francisc"

De Daniele Rocchi

"Vor fi circa 900 tinerii italieni care vor participa la ZMT din Panama (22-27 ianuarie 2019), cu papa Francisc. Dintre aceștia peste 500 se vor aduna, începând de la 16 ianuarie, în orașul Chitré, la circa 300 km de capitală, în peninsula Azujero, pentru a trăi Zilele în dieceze. Cât privește episcopii italieni la ZMT vor fi 15, conduși de președintele CEI, cardinalul Gualtiero Bassetti". Regiunile cu participanți mai mulți sunt Triveneto, Lombardia, Piemonte, Marche și Umbria. Numărul italienilor ar putea crește cu înscrișii din asociații și mișcări ecleziale care n-au trecut prin canalele Conferinței Episcopale Italiene.

Timp de verificare. Lipsesc puține zile până la începutul ZMT din Panama, cu tema "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău", și la agenția SIR cel care relatează primul mare eveniment eclezial din acest an 2019 este părintele Michele Falabretti, responsabil al Serviciului național pentru pastorația tineretului (SNPG). "Printre tinerii noștri - spune responsabilul - este încă vie amintirea întâlnirii din 11 și 12 august cu papa Francisc la Circo Massimo din Roma și este din nou timpul de a pregăti rucsacurile pentru un alt pas înainte pe drumul lor de credință. În spate și recentul Sinod al Episcopilor despre tineri care va îmbogăți cu motivații ulterioare această participare. Va fi un timp de verificare nu numai pentru tineri ci și pentru adulți și însoțitori. S-a terminat timpul în care tinerii «zburau» numai să se adune și să asculte glasul papei și al episcopilor, care îi instruiau cu catehezele - explică părintele Falabretti -. Drumul sinodal a pus în mod serios problema ascultării, care ne cere o angajare diferită cu tinerele generații".

Casa Italia și cateheze. Ca tradiție consolidată în ultimele ZMT, pelerinii albaștri vor avea și în Panama "Casa Italia". "Va fi instalată - confirmă părintele Falabretti - în localurile Institutului italian «Enrico Fermi» pe lângă biserica «Nuestra Senora de Guadalupe», ai cărei enoriași îi vor găzdui pe toți tinerii noștri. Această școală, întemeiată cu peste 50 de ani în urmă de familia Cermelli din Genova, va devenit pe toată durata ZMT un soi de oratoriu unde tinerii noștri vor găsi un punct de referință pentru eventuale probleme care se vor putea prezenta. În această privință CEI urmează să stipuleze și o poliță sanitară integrativă față de cea de la ZMT". Situată în plin centru, bine dotată, de acolo, declară preotul, "va fi posibil să se meargă pe jos la Campo Santa Maria la Antigua în Cinta Costera, unde se vor desfășura toate evenimentele Zilei, cu excepția veghii și a liturghiei finale, care vor avea loc la Campo San Juan Pablo II". Casa Italia va fi și locul unde tinerii italieni se vor aduna pentru catehezele care, revelează părintele Falabretti, "vor fi ținute în grupuri mici și vor avea forma unui dialog vioi între episcopi și tineri așa cum indică recentul Sinod despre tineri. O modalitate care are succes și în afara Italiei și care va fi urmată de alte Conferințe Episcopale. A intra în dialog cu tinerii - explică responsabilul SNPG - înseamnă a accepta confruntarea cu cultura contemporană. Cultura nu pornește imediat de la Cuvântul lui Dumnezeu".

Kit-ul pelerinului și fotografii personalizate. Pentru toți înscrișii la ZMT, Comitetul Organizator Local a prevăzut kit-ul pelerinului care va conține, printre diferitele lucruri, o bască, un tricou, o eșarfă multifuncțională, o brățară, o sticlă reutilizabilă, o sacoșă biodegradabilă în care pelerinii vor putea depozita gunoaiele lor, o carte de rugăciuni, un ghid al pelerinului, o hartă și un rozariu din lemn de măslin realizat de creștinii din Betleem. Tinerii vor fi invitați să se roage pentru pace folosind tocmai această coroniță. Pentru pelerinii italieni Serviciul de pastorație a tineretului a pus la dispoziție un alt kit, același de la întâlnirea cu papa Francisc din august 2018, care prevede, printre alte lucruri, în afară de o cruce, un rozariu, o șapcă, o lanternă, o sacoșă și o sticlă, și steagul tricolor, o foaie de cort și un tricou personalizat. În afară de asta, tot de SNPG, a fost predispus "Givestyle", o aplicație care poate fi descărcată gratuit, pentru a personaliza propriile fotografii cu logourile ZMT din Panama și al Pastorației Tineretului italiene.

Zile în dieceze. Peste 500 de italieni vor fi la Chitré pentru "Zilele în dieceze" (16-20 ianuarie). Pentru ei CEI se va îngriji să plătească drumul (300 km) de la Panama la Chitré și viceversa. În dieceza din peninsula Azuero tinerii albaștri vor urma un program care prevede concerte (Gen verde), întâlniri, sărbători și rugăciuni. Fiecare zi va avea o temă, "Biserica săracilor și a martirilor", ecologia, familia. Ziua de 19 ianuarie va fi dedicată în întregime "Mamei Maria". În ziua de 20 este fixată plecare spre Panama.

Pentru cei care rămân în Italia. Pentru tinerii care vor rămâne în Italia, diecezele și Conferințele episcopale regionale programează întâlniri casnice pentru a urmă în direct ZMT. Printre primii care s-au mișcat sunt tinerii din diecezele de Bologna, Ravenna - Cervia, Parma, Forlì - Bertinoro, Cesena - Sarsina care se vor întâlni (26 și 27) la Bologna, la Unipol Arena, pentru evenimentul "Live from Panama 2019).

(După agenția SIR, 5 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 414.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat