Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Tinerii în jurul lui Isus

"Tată sfânt, păstrează-i în numele tău, ca ei să fie una ca și noi" (In 17,11).

"Iar ei spuneau unul către altul: Oare nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum și ne explica Scripturile?" (Lc 24,32).

Dragi tineri,

Această rugăciune a lui Isus era adresată Tatălui pentru apostolii săi pe care el i-a ales ca să-i trimită în lume pentru a vesti tuturor evanghelia mântuirii. Ea este tot atât de valabilă și pentru ucenicii și apostolii de azi, printre care trebuie să vă simțiți mereu și voi, prieteni și ucenici ai săi, apostoli ai zilelor noastre. Și, așa cum a făcut cu cei doi ucenici, care, speriați și tulburați de cele ce se întâmplaseră la Ierusalim, se îndreptau spre Emaus, la fel se apropie și de voi, cei din zilele noastre, pentru a vă însoți și a vă încuraja pe drumul vostru de slujire și de mărturie în mijlocul lumii.

Sinodul Episcopilor din luna noiembrie 2018 s-a încheiat cu un apel către întreaga Biserică, și anume ca fiecare să descopere forța și dinamismul de a purta mesajul lui Isus cel viu și continuu prezent în lume, mai ales voi, dragi tineri, cu o inimă plină de entuziasm caracteristic vârstei și energiei de care dispuneți.

Purtători de o sănătoasă neliniște care îi face dinamici, tinerii - se afirmă în partea a doua a documentului final al Sinodului - pot să fie primii, chiar înaintea păstorilor și a celor mai în vârstă, în a transmite și a vesti bogăția și frumusețea evangheliei între semeni. Pentru aceasta, ei trebuie ascultați, respectați și însoțiți. Grație tinerilor, Biserica se poate reînnoi, scuturându-se "de oboseală și încetineală". Așa se explică chemarea Sinodului de a privi la Isus, tânăr printre tineri, și la mărturia sfinților, printre care se află numeroși tineri, "profeți ai schimbării" în bine.

Trăind cu bucurie amintirea acestui glas al generației tinerilor, mă bucur să le adresez o invitație pentru o misiune specială în cadrul comunităților unde fiecare este chemat să-l urmeze pe Cristos. El a venit ca să cheme lumea la unitate și la un program ce reprezintă adevărul. Tinerii cu entuziasmul lor pot fi gata oricând să realizeze un ideal al comuniunii și al fraternității, deoarece Dumnezeu a ținut să așeze în fiecare chipul și imaginea sa, care caută mereu unitatea și solidaritatea creștină și umană.

În această lumină și speranță, Sfântul Părinte a ținut să le ofere tuturor participanților la Sinod - bineînțeles și tinerilor care au avut bucuria de a fi printre părinții sinodali - un cadou plin de semnificații: o medalie de bronz cu un basorelief reprezentându-l pe Isus împreună cu tânărul ucenic pe care îl iubea într-un chip special: sfântul apostol și evanghelist Ioan.

O analiză temeinică a documentului final al Sinodului ne ajută pe toți să înțelegem că tinerii trebuie să aibă fericirea de a-l întâlni pe cel care părea un călător străin spre Emaus, în compania căruia cei doi ucenici au avut o experiență unică și cuceritoare, simțindu-i forța de a-i convinge și de a-i lămuri, după cum notează evanghelistul Luca (Lc 24,13-35).

Tinerii trebuie să se lase invitați de călătorul de la Ierusalim spre Emaus, care, vorbindu-le celor doi, i-a cucerit atât de mult, încât nu se mai puteau despărți de el, lucru dedus din invitația adresată de a rămâne cu ei. La momentul intim al frângerii pâinii, ei au ajuns să-l descopere în întregime ca fiind învățătorul, cel care le explicase așa de grăitor Scripturile. Fascinați de cuvintele sale convingătoare, ei n-au mai putut rămâne indiferenți, singuri și departe. După ce el s-a făcut invizibil ochilor trupului - nu și celor ai sufletului -, au alergat spre Ierusalim, ca să le spună și celorlalți ucenici marea lor experiență.

Este vrednic de amintit că papa Francisc, cel care a făcut posibil ca tinerii să se bucure de onoarea de a avea un sinod pentru ei și cu ei, nu încetează să exprime, cu mare încredere, că tinerii sunt și reprezintă speranța lumii, definindu-i: "Zorii speranței, care niciodată nu trebuie să se descurajeze, să-și piardă curajul, ci să stăruie cu mult zel în a învinge pesimismul și resemnarea că nu se mai poate face nimic, că totul e pierdut. Vă rog, nu resemnării! Ascultați bine! Un tânăr nu poate să fie resemnat! Nu resemnării! Totul se poate schimba". Așa le-a spus celor peste 100.000 de tineri adunați la Palermo în ziua de 15 septembrie 2018.

Cu ocazia acelei întâlniri, papa Francisc a ținut să-i cuprindă pe toți într-o rugăciune spontană și profundă: "Doamne Dumnezeule, privește-i pe acești tineri. Tu cunoști pe fiecare dintre ei. Tu știi ce gândesc. Tu știi că au voința de a merge înainte, de a face o lume mai bună. Doamne, fă-i căutători ai binelui și ai fericirii; fă-i activi pe drumul lor și în întâlnirea cu alții; fă-i îndrăzneți în slujire! Fă-i uniți în căutarea rădăcinilor și în înaintarea lor în viață, pentru a da roade, pentru a avea identitate, pentru a avea apartenență. Doamne Dumnezeule, însoțește-i pe toți aceștia pe cale și binecuvântează-i pe toți. Amin".

Fiind la începutul unui nou an calendaristic, an în care am propus o grijă deosebită pe care trebuie să o acordăm tinerilor, în lumina misiunii lor și a exemplului tinerei fecioare și martire Veronica Antal, ne bucurăm să vă amintim că, potrivit apelului părinților sinodali, în lumina învățăturii papei Francisc, menirea tinerilor este de o mare importanță, iar misiunea lor în trăirea credinței, demnă de atenția noastră, a tuturor celor implicați în pastorație. Tinerii vor putea realiza o profundă schimbare în bine, dacă se vor lăsa însoțiți de Cristos cel înviat, așa cum au experimentat cei doi ucenici în drumul lor spre Emaus.

Vă propunem, dragi tineri, pentru luna ianuarie, în Octava de Rugăciuni pentru Unitatea Creștinilor, care se celebrează începând cu 18 ianuarie 2019, să experimentați mai mult ca oricând apropierea de frații de alte confesiuni, sub coordonarea păstorilor voștri sufletești. Vă invităm să creați cu cei de alte confesiuni creștine un climat prietenesc și frățesc, în căutarea unei slujiri adevărate a spiritului unității și solidarității, pentru a răspândi în lume armonie și apropiere. Astfel împliniți dorința și rugăciunea lui Isus care vă întâlnește în prezentul vieții voastre și vă face cunoscută dorința lui divină: "Ca toți să fie una!" (In 17,21).

Vă încredințăm vouă acest vis al maestrului și învățătorului tuturor, afirmat cu atâta forță de papa Ioan Paul al II-lea și confirmat de papa Francisc, în a realiza "o singură turmă și un singur păstor", într-o Biserică unică în jurul lui Cristos. Cu el vom avea bucurie și pace. Cu el vom avea un nou entuziasm pentru pașii noștri.

Dragi tineri, rugăciunea voastră să fie mereu aceasta: "Rămâi cu noi, Doamne Isuse, căci se face seară. Rămâi mereu cu noi, și vom fi plini de zel și iubire adevărată!

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 999.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat