Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Reculegerea și colindul, ocazie de comuniune și caritate

În ziua de 17 decembrie 2018, odată cu începerea timpului special de pregătire pentru solemnitatea Crăciunului, un număr de 35 de persoane consacrate din zona Bacăului s-au întâlnit de această dată la Surorile Asumpționiste din Izvoare Bacău, la mănăstirea "Sfânta Monica", pentru ziua de reculegere lunară, timp de interiorizare și de reflecție asupra vieții spirituale.

Relator în această zi a fost pr. Alexandru Olaru de la Frații Franciscani Conventuali, care ne-a îndemnat în primul rând la bucurie. Plecând de la adevărata bucurie pe care ne-o propune "Duminica Gaudete" și nu lumea de azi, care continuă să fie atrasă în același timp de mai mulți idoli, în special cel al sinelui. Însetat de independență, omul de azi, se eliberează de tot: religie, tradiție, autoritate... Se prezintă ca stăpân și domn al propriului destin, nu-și mai dă seama nici de cine îi stă alături, nici de cine îl transcende. Referitor la această temă, părintele ne-a amintit și de îndemnul papei Francisc care a îndemnat persoanele consacrate de mai multe ori la bucurie: "Aș vrea să vă spun un cuvânt, iar acest cuvânt este bucuria. În lume există deseori un deficit al bucuriei. Aceasta este frumusețea consacrării: bucuria... nu există sfințenie în tristețe".

În al doilea rând, am fost invitați la tăcere și de a ne interioriza cât mai mult pentru a putea contempla cât mai bine iubirea și milostivirea lui Dumnezeu asupra noastră. Doar în tăcere Dumnezeu vrea să răspundă celui care îl caută continuu. În tăcerea singurătății Dumnezeu se revelează inimii: gol, vulnerabil, înfășat, în iesle, lipsit de apărare, gingaș, venit într-o sărăcie absolută ca să vestească doar iubirea Tatălui. Omenirea pierde din ce în ce mai mult capacitatea de a surprinde prezența lui Dumnezeu în lume, pentru că nu mai sunt locuri și spații profunde în interiorul nostru. Am uitat tăcerea! Am uitat că realizările mărețe au loc în tăcere: viața, smerenia, iertarea, iubirea, credința, arta. Toate sunt rodul tăcerii, acea tăcere în care însuși Dumnezeu se naște în noi. Din stupoarea pentru Întruparea Fiului lui Dumnezeu se naște capacitatea de a da semnificație faptelor celor mai mici. În acea noapte de vis peste pământ domnea liniștea în care doar cei smeriți pot auzi îngerii cântând: "Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește!" (Lc 2,14).

Spre finalul meditației părintele ne-a îndemnat la a înainta cu curaj în viața noastră consacrată din zilele noastre de astăzi, cu cuvintele pe care Dumnezeu le-a spus servitorilor săi atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament: "Nu te teme, eu voi fi cu tine!" Ne amintim atât de Moise care, chemat la o misiune dificilă, încearcă să o refuze, dar și de sfântul Paul care a primit de mai multe ori asigurarea aceasta pe când era în închisoare la Corint. Nu în ultimul rând, sfântul Ioan Paul al II-lea s-a adresat de nenumărate ori tinerilor, dar și persoanelor consacrate și tuturor creștinilor, cu aceste cuvinte: "Nu vă fie teamă! Deschideți larg porțile lui Cristos!"

După meditație a urmat un timp mai îndelungat de reflecție personală, dar și de spovadă. La sfânta Liturghie, pr. Alexandru, făcând referință la genealogia neamului lui Isus, fiul lui David, a scos în evidență și istoria omenirii făcută din sfințenie și din păcat. "Dumnezeu merge alături de poporul său, a voit să facă istoria alături de noi", cum spune și papa Francisc. Aceasta este și urarea noastră de Crăciun, ca noi să-l lăsăm pe Domnul să ne scrie istoria vieții noastre, iar el să ne fie autorul. În după-amiaza zilei de reculegere a urmat ora de adorație unde fiecare a putut vorbi personal cu Isus din preasfântul sacrament. Acest moment a fost condus de pr. Augustin Folner, OC, responsabil cu Oficiul pentru Viața Consacrată în Dieceza de Iași, și animat de surorile prezente. Această zi binecuvântată s-a încheiat cu o împărtășire bogată în grup.

Tot în aceste zile, un grup de persoane consacrate din zona Bacău, din diferite congregații (Slujitoarele lui Cristos Marele Preot, Surorile Milostive ale Sfântului Carol Borromeu, Surorile Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a lui Isus Cristos, Maestre Pie Venerini și Surorile Oblate Asumpționiste împreună cu novicii franciscani de la Prăjești), cu multă bucurie pe chip și-n suflet, în ziua de 14 decembrie 2018, au colindat în scop umanitar câteva parohii și case religioase din Bacău și împrejurimi. Scopul nostru caritabil a fost acela de a veni in ajutorul familiilor nevoiașe și de a deveni motiv de speranță pentru cei întristați în prag de Sărbători, aducându-le o scânteie de bucurie în suflet împreună cu venirea pruncului Isus.

"E mai mare bucurie în a dărui decât în a primi".
Bucuria Crăciunului s-a așezat atât pe chipurile celor colindați, cât și pe cele ale colindătorilor.

Tuturor un Crăciun binecuvântat!

Persoanele consacrate din zona Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 decembrie: Bacău: Reculegerea și colindul, ocazie de comuniune și caritate


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat