Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Patru cărți noi la Editura "Serafica"

Editura "Serafica" anunță apariția a patru titluri noi editate în luna decembrie: Scrisoare(a) unui preot tânăr, autor Marco D'Agostino, trad. pr. Cristian, Clopoțel; Semnificația Vocației și a Credinței în Context Intercultural. Actele Simpozionului Internațional al Tinerilor 2018, coord. pr. Mihai Afrențoae; Călătorii (nu doar) imaginare, autor pr. Iosif Diac; Din întuneric la lumină, autor pr. Iosif Diac.

* * *

Scrisoare(a) unui preot tânăr, autor Marco D'Agostino, trad. pr. Cristian Clopoțel, format 14x20 cm, 100 p. Poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 16 lei.

Proaspăt apărută la Editura "Serafica", în colecția "Viața consacrată", această carte a preotului italian Marco D'Agostino, constituie o replică foarte inspirată la excelenta carte a lui C.S Lewis, "Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr". Dacă acolo, un diavol bătrân dă cele mai bune sfaturi ucenicului său pentru a ispiti în permanență oamenii, paginile proaspăt ieșite de sub tiparul editurii noastre pot avea o triplă adresabilitate. În primul rând, cartea se adresează preoților nou sfințiți, fără experiență în pastorație. În al doilea rând, după cum sugerează și ambiguitatea din titlu, volumul se poate adresa și preoților cu experiență, pentru că harul preoției nu îmbătrânește niciodată, ci numai oamenii. În al treilea rând, poate fi o lectură utilă și pentru laici, care pot pătrunde astfel în intimitatea și problemele cu care se confruntă preoții în ziua de azi.

Rector și profesor la Seminarul Episcopal "Sfânta Maria a Păcii" din Dieceza de Cremona, Italia, licențiat în științe biblice și doctor în litere, Marco D'Agostino se dovedește a fi un rafinat cunoscător al spiritului uman, dar mai ales a psihicului unui preot. Scrisă pe un ton cald, când fratern, când părintesc, această carte are avantajul că nu impune niște norme de conduită, ci mai degrabă transformă experiența sa pastorală într-un mic ghid de "supraviețuire" a preotului în societatea modernă. Și totul cu scopul, după cum recunoaște autorul, ca preoții să poată împlini o pastorație evanghelică astfel încât să demonstreze că "Biserica nu e o țață acră, departe de lume și de realitate". În paginile de față, preoții pot găsi sfaturi despre cum se comporte în situații dificile de viață ale credincioșilor, dar nu sunt uitate nici probleme extrem de delicate cu care se confruntă societatea noastră. Autorul vorbește deschis despre preot ca om al lui Dumnezeu și nu ca un funcționar care transformă slujirea în slugărie. De asemenea, expunerea preoților în mass-media, influențele tot mai vizibile ale oamenilor de afaceri în viața Bisericii, sunt realități despre care Marco D'Agostino nu se ferește să vorbească. Pe larg sunt tratate și teme ca pedofilia, homosexualitatea, modul în care preoții trebuie să se poarte cu divorțații recăsătoriți, concubinii, sinucigașii, situațiile de concubinaj sau transsexualii, dar și preoții care renunță la darul lor sau la celibat.

[Emilian Pal]

* * *

Semnificația Vocației și a Credinței în Context Intercultural. Actele Simpozionului Internațional al Tinerilor 2018, coord. pr. Mihai Afrențoae, format 14x20 cm, 168 p. Poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 14 lei.

La Editura "Serafica" a văzut lumina tiparului volumul intitulat "Semnificația Vocației și a Credinței în Context Intercultural. Actele Simpozionului Internațional al Tinerilor 2018", coordonator pr. Mihai Afrențoae, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan Roman. De mai mulți ani, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman are o frumoasă tradiție, organizând, la deschiderea anului universitar, câte o manifestare culturală, de obicei un simpozion. În ultimii doi ani, aceste simpozioane au avut în prim plan tinerii, în acord cu celebrarea Sinodului Episcopilor din 2018, care a avut ca temă "Tinerii, credința, și discernământul vocațional". Cartea de față reprezintă dorința expresă a tinerilor de a fi publicate lucrările Simpozionului Internațional al Tinerilor 2018, desfășurat la Roman pe 1 octombrie. Chiar dacă temele prezentate în cadrul simpozionului și concretizate în acest volum sunt diferite, perspectiva este una comună, având în centru aspirațiile și căutările ale tinerilor. Astfel, în prima parte, prof. univ. dr. Constantin Cucoș, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza", din Iași, pledează, în mod explicit, pentru o evidențiere a particularității spirituale în complementaritate cu ceea ce poartă sau aduce alteritatea culturală. Într-o a doua secțiune, pr. prof. dr. Tomasz Szymczak, de la Pontificia Facoltà Teologica "San Bonaventura" & Pontificia Università Urbaniana, Roma, propune un frumos și inteligent excurs despre vocație prin raportare la o serie de motive sau încercări explicitate la nivelul povestirilor biblice.

În următorul capitol, conf. univ. dr. Mihai Androne, de la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didiactic, Universitatea "Dunărea de Jos" Galați, vine cu o lectură spirituală asupra unor scrieri ale filosofului danez Søren Kierkegaard, aprofundând o serie de poziționări ale acestuia, în strânsă corelație cu alte puncte de vedere ale unor filosofi ce au tematizat credința, raportarea la transcendent și comprehensiunea acestei experiențe fundamentale. O perspectivă interesantă, asumată de Mons. dr. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, se deschide în următoarea secvență care abordează o problematică aparte, cea legată de relația dintre tineri și Biserică. În următorul capitol, realizat de lect. univ. dr. Mihai Afrențoae, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, se discută despre problematica omului biblic, situat în arcul de timp mundan, istoric, ce se confruntă cu un incitant raport dintre deschidere și închidere față de aspirația la interculturalitate, prin permanente replieri autocentrice sau centrifuge. În ultima secțiune a acestui volum, asist. univ. drd. Eugenia Tatiana Buzea (Bulancea), din cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea "Dunărea de Jos" Galați, propune următoarea disertație: "Vocația ca trăire în acord cu natura și reiterarea actului creator in nuce". Cu acest prilej, sunt invocate concepte și stări precum vocație, trăire, misiune, dar, unitate prin rabatere și interpretări ale unor pasaje biblice dar și prin resemnificarea unor trasee existențiale.

[Emilian Pal]

* * *

Călătorii (nu doar) imaginare, autor pr. Iosif Diac, format 11x20 cm, 208 p. Poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Colecția "Poezii" a Editurii "Serafica" se îmbogățește cu o nouă apariție editorială: "Călătorii (nu doar) imaginare", autor Iosif Diac. Cu o prefață semnată de scriitorul și criticul literar Cezarina Adamescu, proaspătul volum este unul cu totul inedit. În primul rând pentru că în paginile sale, poemele sunt susținute și de fragmente de proză. În al doilea rând, cartea ne prezintă un autor complet diferit față de primul său volum - "Din întuneric la Lumină". Dacă în primul volum, Iosif Diac se prezenta ca un romantic pentru care "cartofii au gust de înger", în aceste pagini, el scrie "cu sapa și-o lacrimă adânc săpată-n piept". Până și structura cărții îi dă dreptate. Textele sunt împărțite în cinci capitole: "Călătorind", Meditații (locale), "Poeme despre satul meu", "Din imnuri și cântări", "Verbe. La Padova". Și în aceste pagini, autorul își exercită dreptul la neuitare, exercițiu început în primul volum. Prima parte cuprinde poeme scrise în timpul călătoriilor și șederilor sale în străinătate (să fie vorba oare de "lacrima adânc săpată-n piept?"). Prin ochii sufletului său, cititorii pot vedea Praga, Salzburg, Cracovia, Czêstochowa, Auschwitz, Viena, Roma-Campobasso, Assisi, Roman, Munții Apuseni sau Republica Moldova. Deși avem de-a face cu un autor extrem de matur, candoarea versurilor (datate și localizate) te face să-ți închipui, cumva, că sunt pietricelele pe care Hansel le aruncă în urmă pentru a găsi drumul spre casă. Și cum neînțelese sunt căile Domnului, dacă în primul volum de poezii, Iosif Diac își dorea să-și schimbe identitatea, să se cheme Francisc și să fure o sărutare leproșilor, vizitarea locurilor în care a trăit și a murit Seraficul părinte Francisc a lăsat o impresie atât de puternică, încât, în acest volum, după cum bine subliniază Cezarina Adamescu, îi face sfântului Francisc un adevărat presepiu de cuvinte prin poemele scrise în locurile cele mai importante din viața Sărăcuțului din Assisi. Dacă primele patru capitole curg molcom, mai ales Meditații (locale) și Poeme despre satul meu - în dulcele grai moldovenesc, ultima parte - "Verbe. La Padova" - reprezintă o surpriză pentru cititori. Iosif Diac abandonează stilul ludic și se lasă în voia unei proze confesive cu o încărcătură psihologică extrem de intensă. Deși se vrea un jurnal al zilelor petrecute la Padova, acest fragment ar putea fi numit Anatomia lui Diac, dacă ar fi să parafrazăm titlul unui serial celebru. Pentru că, în aceste pagini, autorul pătrunde până în ultima fibră a sufletului său și suturează, ca un chirurg, cele mai fine capilare ale existenței. Tensiunea scriiturii pendulează între un existențialism feroce și un franciscanism covârșitor. Dacă Cioran a scris un tratat de descompunere, jurnalul lui Iosif Diac ar putea fi considerat, fără a folosi cuvinte mari, un tratat de recompunere. Umană.

[Emilian Pal]

***

Din întuneric la lumină, autor pr. Iosif Diac, format 11x20 cm, 148 p. Poate fi procurată de la Librăria "Sfântul Anton de Padova" din Roman (www.edituraserafica.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 12 lei.

Apărut în colecția "Poezii" a editurii Serafica, volumul "Din întuneric la Lumină" scris de preotul Iosif Diac ar putea constitui, fără nici un hazard, un exponent important al artei naive. Pentru cei care nu cunosc încă acest termen plastic, arta naivă a apărut pe fondul civilizației tehnologice și a pierderii identității generate de producția industrială, și reprezintă o formă de afirmare a individualității. Spre deosebire de infantil sau copilăresc, în arta naivă se comunică o realitate care a trecut prin filtrul sensibil al artistului, păstrându-și farmecul și prospețimea. Cam același lucru se poate spune și despre acest volum de versuri. Dacă ar fi să vorbim despre el în sens critic, în paginile de față, Iosif Diac renunță la orice eșafodaj artistic cunoscut, la orice formă stilistică ce l-ar putea încadra în vreun curent (romantism, renascentism, optzecism, postmodernism, douămiism etc) și încearcă să capteze acel "adevăr prim", nealterat de metafore, aforisme sau alte figuri de stil. Unii ar putea să confunde arta naivă cu amatorismul, dar, în aceste pagini, poetul Iosif Diac se comunică pe sine fără prejudecăți de limbaj, instantaneu și în totalitate. Și pentru că nu se poate face abstracție de formarea sa religioasă, toate poeziile sunt străbătute de filonul credinței în Dumnezeu, ceea ce îi conferă un plus de savoare față de alți artiști naivi, și un plus de credibilitate față de cei care ar reduce la simple copilării o astfel de formă de artă. Temele abordare nu sunt noi; de altfel poetul Iosif Diac nu își propune acest lucru pentru că, după cum însuși mărturisește, nu știe să scrie poezie, pentru că nu știe ce este ea. Involuntar, creionează portretul (sau autoportretul, dacă vreți), artistului naiv, care nu e altceva decât o individualitate care nu a frecventat școli de artă, ci a ajuns, pe cont propriu, să-și construiască atât viziunea artistică, dar și mijloacele de exprimare plastică. Dincolo de nostalgia copilăriei, prezentă în multe din poemele sale, la cititor răzbate și durerea maturizării (pentru că orice creștere moștenește un urlet), autorul simțindu-se "legat de viață cu un fir de iarbă". Dacă s-ar putea rezuma (fără a limita posibilitățile de interpretare), poemele din aceste pagini sunt o rugăciune adresată la Dumnezeu pentru harul neuitării. Prefațat de prof. Gh. A.M. Ciobanu, și cu postfață semnată de scriitoarea și criticul literar Cezarina Adamescu, volumul de față nu ne dezvăluie altceva decât un om, un preot, un poet care scrie "cu libertatea de a se arunca din creier în inimă până îl va prinde pe Dumnezeu de poala hainei".

[Emilian Pal)

Scrisoare(a) unui preot tânăr
Marco D'Agostino, trad. pr. Cristian Clopoțel, Editura "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-114-2, 14x20 cm, 100 p., 16 lei

Semnificația Vocației și a Credinței în Context Intercultural. Actele Simpozionului Internațional al Tinerilor 2018
Coord. pr. Mihai Afrențoae, Editura "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-110-4, 14x20 cm, 168 p., 14 lei

Călătorii (nu doar) imaginare
Pr. Iosif Diac, Editura "Serafica", 2018, ISBN 978-606-770-113-5, 11x20 cm, 208 p, 15 lei

Din întuneric la lumină
Pr. Iosif Diac, Editura "Serafica", 2018, ISBN 978-660-770-112-8, 11x20 cm, 148 p, 12 lei

* * *

Aceste cărți, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Editura "Serafica":

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047-Roman (NT)
  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com
  • prin telefon sau Whatsapp: 0741.120.321; 0768.192.777
  • prin website (online): www.serafica.ro
  • direct din Librăria "Sfântul Anton" din Roman (incinta Seminarului Teologic Franciscan)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat