Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași;
tel. 0232/212003; fax 0232/211527;
www.ercis.ro
Nr. 22 / 19.12.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Lumina păcii de la Betleem

Distribuirea Luminii păcii de la Betleem va avea loc în cadrul unei sfinte Liturghii celebrate de Preasfințitul Aurel Percă, sâmbătă, 22 decembrie 2018, la ora 11.00, în catedrala din Iași.

Vor fi prezenți membrii Scout (cercetașii), precum și tineri din diferite asociații din Moldova, care vor purta apoi Lumina în felinare în propriile biserici parohiale.

Sub deviza "Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, va păzi inimile și gândurile voastre în Cristos Isus" (Fil 4,7), tinerii vor fi îndemnați să ducă Lumina păcii mai departe, mai ales în casele unde se trăiește într-o situație de "întuneric" din mai multe cauze: sărăcie, singurătate (persoane în vârstă, văduve), lipsă de credință, neînțelegeri, probleme de sănătate etc. Cercetașii vor vizita apoi și diferite instituții medicale, de asistență socială sau de educație, în care vor oferi acest simbol însoțit de mesajul specific. În felul acesta scoutiștii își propun să lase această lume un pic mai bună decât au găsit-o, așa cum i-a îndemnat fondatorul organizației Scout, lordul Robert Baden-Powell.

După cum se știe, în Bazilica Nașterii Domnului din Betleem arde mereu, încă de la începuturile creștinismului, o lumină care-l semnifică pe Cristos, lumina lumii.

"Lumina păcii de la Betleem" este un simbol al păcii și al ecumenismului, reprezentat printr-o flacără aprinsă la grota din Betleem, unde s-a născut Isus Cristos, și distribuită apoi în toată Europa și peste ocean cu ajutorul cercetașilor.

Proiectul "Lumina păcii de la Betleem" a fost inițiat de un grup de cercetași din Viena care au preluat ideea televiziunii publice austriece ORF, în urmă cu 30 de ani.

La 15 decembrie 2018, o delegație alcătuită din aproximativ 50 de membri ai Organizației Naționale "Cercetașii României" (ONCR) a participat la Ceremonia Ecumenică de la Linz, cu ocazia împărțirii Luminii păcii de la Betleem celor circa 1.200 de cercetași și ghizi din aproape 20 de țări din Europa, SUA, Africa și Asia de Vest. Ceremonia a avut loc în catedrala romano-catolică "Neprihănita Zămislire a Mariei", prima dată când ceremonia "Lumina Păcii de la Betleem" s-a celebrat în altă parte decât Viena. Au participat Mons. Manfred Scheuer, episcop romano-catolic de Linz, alături de preoți catolici și lideri religioși ai principalelor confesiuni creștine. Lumina Păcii de la Bethleem a ajuns și la Bruxelles, la 19 decembrie, când Niklas Lehner (copilul care a adus Lumina de la Betleem) i-a oferit-o președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Din Moldova au participat 25 de tineri, originari din Bacău, Iași, Pildești, Roman și Valea Lupului (IS). Printre ei s-a aflat și diaconul Petru Țurcanu, din Congregația "Iosefinii lui Murialdo".

În perioada 22-23 decembrie 2018, în mai multe localități din țară se vor desfășura ceremonii speciale de oferire a acestui simbol diferitor comunități.

În preajma Crăciunului, prin Lumina păcii, se dorește transmiterea unui mesaj de pace în comunități, în familii și în viața fiecăruia prin Acela care s-a născut la Betleem, Isus, semănătorul păcii în lume.

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar


Persoane de contact:

- pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853; e-mail: adrian@ercis.ro)

- pr. Iosif-Claudiu Doboș (tel. 0768/323133; e-mail: d.iosifclaudiu@yahoo.com)


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat