Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (16 decembrie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a treia duminică din Advent liturgia ne invită la bucurie. Ascultați bine: la bucurie. Profetul Sofonia se adresează cu aceste cuvinte micii porțiuni a poporului lui Israel: "Bucură-te, fiică a Sionului! Strigă de veselie, Israel! Veselește-te și jubilează din toată inima, fiică a Ierusalimului!" (3,14). A striga de bucurie, a ne veseli, a jubila: aceasta este invitația din această duminică. Locuitorii cetății sfinte sunt chemați să se bucure pentru că Domnul a revocat condamnarea sa (cf. v. 15). Dumnezeu a iertat, n-a voit să pedepsească! Prin urmare, pentru popor nu mai există motiv de tristețe, nu mai există motiv de descurajare, ci totul duce la o recunoștință bucuroasă față de Dumnezeu, care vrea mereu să răscumpere și să mântuiască pe cei pe care-i iubește. Și iubirea lui Dumnezeu față de poporul său este neîncetată, comparabilă cu duioșia unui tată față de copii, a soțului față de soție, așa cum spune tot Sofonia: "Se va veseli pentru tine cu cântare de bucurie" (v. 17). Aceasta este - așa se numește - duminica bucuriei: a treia duminică din Advent, înainte de Crăciun.

Acest apel al profetului este deosebit de potrivit în timpul în care ne pregătim pentru Crăciun, pentru că se aplică lui Isus, Emanuel, Dumnezeu-cu-noi: prezența sa este izvorul bucuriei. De fapt, Sofonia proclamă: "Regele lui Israel, Domnul, este în mijlocul tău"; și puțin după aceea repetă: "Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău ca un viteaz care salvează" (v. 15.17). acest mesaj își are semnificația sa deplină în momentul bunei vestiri aduse Mariei, relatată de evanghelistul Luca. Cuvintele adresate de îngerul Gabriel Fecioarei sunt ca un ecou ale cuvintelor profetului. Ce spune arhanghelul Gabriel? "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine" (Lc 1,28). "Bucură-te", îi spune Sfintei Fecioare Maria. Într-un sat pierdut din Galileea, în inima unei tinere femei necunoscute de lume, Dumnezeu aprinde scânteia fericirii pentru lumea întreagă. Și astăzi aceeași veste este adresată Bisericii, chemate să primească Evanghelia pentru ca să devină trup, viață concretă. Spune Bisericii, nouă tuturor: "Bucură-te, comunitate creștină mică, săracă și umilă dar frumoasă în ochii mei pentru că dorești cu ardoare Împărăția mea, îți este foame și sete de dreptate, țeși cu răbdare țesături de pace, nu mergi pe urma celor puternici ci rămâi cu fidelitate alături de cei săraci. Și astfel nu-ți este frică de nimic, ci inima ta este în bucurie". Dacă noi trăim astfel, în prezența Domnului, inima noastră va fi mereu în bucurie. Bucuria "de nivel înalt", când există, deplină, și bucuria umilă de toate zilele, adică pacea. Pacea este bucuria cea mai mică, dar este bucurie.

Și sfântul Paul astăzi ne îndeamnă să nu ne neliniștim, să nu disperăm deloc, ci în orice împrejurare să-i prezentăm lui Dumnezeu cererile noastre, necesitățile noastre, preocupările noastre "cu rugăciuni și cereri" (Fil 4,6). Conștiința că în dificultăți putem să ne adresăm mereu Domnului și că El nu respinge niciodată invocațiile noastre, este un mare motiv de bucurie. Nicio preocupare, nicio frică nu va reuși vreodată să ne ia seninătatea care vine nu din lucruri umane, din mângâierile umane, nu, seninătatea care vine de la Dumnezeu, din faptul de a ști că Dumnezeu conduce cu iubire viața noastră, și face asta mereu. Și în mijlocul problemelor și suferințelor, această certitudine alimentează speranța și curajul.

Însă pentru a primi invitația Domnului la bucurie trebuie să fim persoane dispuse să ne punem în discuție. Ce înseamnă asta? Exact ca aceia care, după ce au ascultat predica lui Ioan Botezătorul, îl întreabă: tu predici așa, iar noi, "ce trebuie să facem?" (Lc 3,10). Eu ce trebuie să fac? Această întrebare este primul pas pentru convertirea pe care suntem invitați s-o facem în acest timp al Adventului. Fiecare dintre noi să se întrebe: ce trebuie să fac? Un lucru micuț, dar "ce trebuie să fac?". Și Fecioara Maria, care este mama noastră, să ne ajute să deschidem inima noastră la Dumnezeul-care-vine, pentru ca El să inunde cu bucurie toată viața noastră.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Săptămâna trecută a fost aprobat la Marrakech, în Maroc, Pactul Mondial pentru o Migrațiune Sigură, Ordonată și Regulamentară, care vrea să fie un cadru de referință pentru toată comunitatea internațională. De aceea, doresc ca ea, grație acestui instrument, să poată acționa cu responsabilitate, solidaritate și compasiune față de cel care, din diferite motive, a părăsit propria țară, și încredințez această intenție rugăciunilor voastre.

Vă salut pe voi toți, familii, grupuri parohiale și asociații, care ați venit din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi salut pelerinii din Sevilla, Hamburg, München și Chapelle, din Belgia. Salut credincioșii din Pescara, Potenza, Bucchianico, Fabriano și Blera; misionarii laici combonieni; și scoutiștii din Jesolo și Ca' Savio.

Și acum în adresez în mod special vouă, dragi copii din Roma, veniți pentru binecuvântarea "Pruncușorilor", însoțiți de episcopul auxiliar, Monseniorul Ruzza. Mulțumesc Centrului Oratorii Romane și voluntarilor. Dragi copii, când, în casele voastre, vă veți reculege în rugăciune în fața ieslei, îndreptându-vă privirea spre Isus Prunc, veți simți uimirea... Voi mă veți întreba: ce înseamnă "uimirea"? Este un sentiment mai puternic, este mai mult decât o emoție comună. Înseamnă a-l vedea pe Dumnezeu: uimirea pentru marele mister al lui Dumnezeu făcut om; și Duhul Sfânt vă va pune în inimă umilința, duioșia și bunătatea lui Isus. Isus este bun, Isus este duios, Isus este umil. Acesta este adevăratul Crăciun! Nu uitați. Așa să fie pentru voi și pentru cei din familiile voastre. Eu îi binecuvântez pe toți "Pruncușorii".

Urez tuturor o duminică frumoasă și o frumoasă săptămână a treia din Advent. Cu bucurie, multă bucurie, și multă pace când nu este posibilă bucuria. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat