Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozionul național "Catolicii din România și Marea Unire"

Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici", Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" și Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași a organizat simpozionul național "Catolicii din România și Marea Unire" luni, 10 decembrie 2018, începând cu 16.00, în aula "Fericitul Anton Durcovici" din catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Evenimentul a fost prilejuit de sărbătorirea fericitului Anton Durcovici, episcopul martir, de la a cărui moarte în închisoarea din Sighetu Marmației s-au împlinit 67 de ani. Totodată a fost evocată sfânta Fecioară Maria de la Lourdes, de la ale cărei apariții se împlinesc 160 de ani. Deoarece anul 2018 este unul centenar, simpozionul a readus în atenția tuturor și contribuția catolicilor în procesul de întregire a neamului.

Pr. dr. Fabian Doboș i-a salut pe cei prezenți în calitate de coordonator și organizator al acestui simpozion, exprimându-și convingerea că prezența fiecăruia, indiferent de starea termică a ambientului și de timpul afectat simpozionului, este un act de recunoștință sinceră față de cei cărora generația prezentă le datorează atât de mult.

În discursul său, PS Petru Gherghel a scos în evidență figura episcopului martir ca model de iubire față de Dumnezeu. De la nașterea lui s-au împlinit 130 de ani (1888-2018), iar de la instalarea lui ca episcop de Iași, 70 de ani (1948-2018). Din biografia sa spirituală face parte cinstirea profundă și constantă adusă sfintei Fecioare Maria. Iubirea față de Mama cerească a învățat-o încă de mic, de la mama sa pământească, numită Maria. De aceea, ca o consecință firească, a subliniat episcopul diecezei, "asemenea păstorului nostru, suntem invitați să ne așezăm și noi sub mantia ei protectoare".

A urmat prezentarea unui film documentar realizat de dr. Dănuț Doboș și ing. Silviu Dogariu, Fericitul Anton Durcovici - cinstitor al Fecioarei Maria. Prin succesiunea profesional realizată de imagini și texte, cei doi realizatori au reușit să ilustreze rolul deosebit pe care l-a jucat Madona de la Lourdes în devenirea creștină și sacerdotală a episcopului Anton Durcovici. Încă din anul 1886, cultul ei a fost prezent în Dieceza de Iași, mai întâi în Parohia Butea, unde statuia Maicii Domnului a fost în mod solemn sfințită și inaugurată de către episcopul Nicolae-Iosif Camilli. Preotul Anton Durcovici își exprimase dorința fermă de a ajunge la Lourdes, cu prilejul centenarului (1958), însă destinul lui pământesc a fost cu totul altul. Atașamentul lui deosebit față de Fecioara Maria s-a putut observa cu ușurință în predicile și rugăciunile sale.

Pr. dr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, a făcut cunoscut că din declarațiile celor care l-au cunoscut în mod direct pe episcopul martir a reieșit că el a fost un mare cinstitor al sfintei Fecioare Maria. Ceea ce primise de la mama sa, Maria, se va maturiza cu trecerea anilor. În calitate de episcop, el va consacra la inima neprihănită a Mariei întreaga Dieceză de Iași. Acest lucru s-a întâmplat la 22 august 1948. Era conștient de încercările care se vor abate asupra Bisericii locale. El o invoca pe mama lui Isus cu titlurile predilecte: Neprihănita, Preasfânta Fecioară Maria. Nu a avut prilejul să ajungă la Lourdes, însă a venerat-o în inima lui oriunde se afla.

În continuarea programului, pr. dr. Fabian Doboș a prezent volumul Monumentele eroilor catolici din Dieceza de Iași din Războiul Întregirii Neamului. Cartea îi are drept coordonatori pe pr. Cornel Cadar, dr. Anton Coșa și pr. dr. Fabian Doboș. Având în spate o amplă muncă de cercetară desfășurată pe întinsul întregii dieceze, cartea și-a propus să prezinte monumentele dedicate eroilor, precum și numele celor căzuți dintre catolici în Primul Război Mondial.

Pe aceeași tematică a vorbit dr. Anton Coșa care a făcut o succintă prezenta a cărții care îl are drept autor, Prin jertfă către Marea Unire. Lucrarea omagiază aportul mare al catolicilor din zona Bacăului în înfăptuirea unității naționale.

A urmat prezentarea cărții Adu-ți aminte, o Marie, și de România, care îl are ca autor pe dr. Dănuț Doboș. Pr. prof. dr. Ștefan Lupu a vorbit sumar despre conținutul acesteia, avertizând, printr-un gând al lui Nicolae Iorga: "Cine nu-și cunoaște istoria, nu merită să trăiască prezentul", datoria pe care o avem de a studia evenimentele care ne-au precedat. Cartea prezintă printre altele răspândirea evlaviei către sfânta Fecioară Maria de la Lourdes pe teritoriul diecezei.

Pr. Alois Bulai și Amelia Sandu-Andrieș au prezentat cartea Scrieri spirituale spaniole. Tălmăciri din Teresa de Ávila, Juan de Ávila și Luis de Granada. Din cuprinsul ei, pr. Alois Bulai a citit câteva fragmente, cu intenția de a stârni în auditoriu gustul pentru literatura mistică spaniolă.

În istoria mai puțin recentă a Bisericii locale și-a propus să-i poarte pe cei prezenți la simpozion discursul în prezentare verbală și imagistică al pr. Alois Moraru: Șase centenare de la înființarea Episcopiei de Baia și două centenare de la înființarea Vicariatului Apostolic de Iași. Relativ la atenția acordată monumentelor istorice sau ruinelor, în plan național și local, vorbitorul a deplâns lipsa de atenție față de istorie în comparație cu ceea ce se vede în Occident.

Volumul Vox Dei. Culegere de maxime și sentințe latine selectate și comentate, care îl are ca autor pe Constantin Anton, a încheiat seria prezentărilor de carte. În paginile acestuia, cititorul se inserează în lumea sapiențială biblică, de unde găsește energie spre edificare spirituală.

PS Petru Gherghel a mulțumit în final organizatorilor și celor prezenți pentru interesul arătat cinstirii protagoniștilor istoriei noastre recente și i-a invitat pe toți la celebrarea sfintei Liturghii, pentru a-l preamări pe Cel care lucrează atât de frumos în sfinții și fericiții săi.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Iași: Simpozionul național "Catolicii din România și Marea Unire"

* * *


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat