Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferința Regională "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat", la prima ediție

Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta", a organizat, în ziua de 7 decembrie 2018, prima ediție a Conferinței Regionale "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat". Evenimentul a fost desfășurat ca activitate în cadrul proiectului "Voluntar pentru Viitor - Centrul de formare al voluntarilor", cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, care se sărbătorește, în fiecare an, la 5 decembrie.

Parteneri au fost Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, prin sucursala teritorială Iași, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, prin Facultatea de Teologie Romano-Catolică și Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea "Petre Andrei" din Iași, prin Facultatea de Psihologie și Asistență Socială, și Centrul Diecezan Caritas Iași.

Proiectul "Voluntar pentru Viitor - Centrul de formare al voluntarilor" este implementat de Episcopia Romano-Catolică de Iași începând cu luna octombrie 2017, având ca scop facilitarea implicării în activități de voluntariat a tuturor celor interesați, indiferent de vârstă, în vederea creșterii și dezvoltării personale și comunitare, ca expresie a cetățeniei active, în spiritul carității. De asemenea, se dorește o formare a viitorilor voluntari în spiritul ajutorării aproapelui, promovând astfel spiritul civic și oferind un model de implicare activă.

În cadrul Conferinței Regionale "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat" lectorii invitați, persoane din mediul academic, voluntari activi cu experiențe diverse sau persoane consacrate, dedicate muncii în comunitate, au prezentat lucrări care au avut scopul de a descrie perspectiva etică a activității de voluntariat, responsabilitatea tuturor celor implicați în diferite proiecte în care colaborează cu voluntari, aspecte legislative, toate acestea împletite cu experiențe practice.

În deschiderea conferinței, PS Petru Gherghel a invitat întreg auditoriul la un moment de rugăciune, care ne-a amintit că Dumnezeu se află în spatele tuturor lucrurilor pe care le înfăptuim, că doar împreună cu el putem găsi motivația personală pentru a face bine aproapelui nostru și a oferit binecuvântarea sa pentru buna desfășurare a întregului eveniment. Momentul a fost urmat de binecuvântarea PS Aurel Percă și de cuvintele reprezentanților instituțiilor partenere: conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" Iași, dr. pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan "Caritas" Iași, și prof. univ. dr. Doru Tompea, președintele Consiliului de Administrație din cadrul Universității "Petre Andrei" din Iași.

Ramona Ciobanu, coordonatorul-șef al programelor sociale din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași, profesor asociat în cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică Iași și Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, cea care a fost și coordonatorul acestei conferințe, a început seria intervențiilor cu prezentarea Centrului de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta", serviciu social al Episcopiei, și a proiectului "Voluntar pentru Viitor - Centrul de formare al voluntarilor", proiect ce se dorește a fi unul de referință la nivelul întregii comunități.

Ulterior a fost exprimată perspectiva juridică prin expunerea Principiilor etice ale voluntarului desprinse din legea voluntariatului, temă prezentată de Cristina Budău, consilier juridic în cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași.

Importanța aspectelor legislative a fost completată de perspectiva spirituală desprinsă din expunerea "Căutați dreptatea mai mare. Orientări pentru etică și responsabilitate în voluntariat", prin care pr. Lucian Farcaș, lect. dr. în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică Iași ne-a adus mai aproape de sfânta Tereza de Calcutta, de opera caritabilă și voluntară a acesteia, de inima sa generoasă, aplecată către cel aflat în suferință și durere.

Fiecare prezentare a avut un farmec deosebit, scoțând în evidență munca voluntară făcută din iubire, cu dedicare totală aproapelui, fără a aștepta recompense. Ciprian Fechetă, student la Institutul Teologic Romano-Catolic Iași, a prezentat experiența sa din Franța, de la Lourdes, Ana Doboș, președinte al Asociației "Sfântul Vincențiu de Paul" din cadrul Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" a vorbit despre voluntarul vincențian, mărturia sa fiind completată de cea a Galinei Galu, voluntar activ și dedicat în cadrul aceleiași asociații. Gheorghe Damaschin Zamfirescu a arătat că este posibil să faci voluntariat chiar și după vârsta de 80-90 ani, povestea sa fiind una de impact asupra auditoriului, format din profesioniști din domeniul social, studenți, persoane consacrate, reprezentanți ai unor instituții publice și private din regiunea Moldovei.

Roxana Necula, președinte al Sucursalei Teritoriale Iași a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, instituție parteneră în organizarea evenimentului - prin acest parteneriat fiind posibilă acreditarea conferinței cu 2 credite profesionale pentru profesioniștii din domeniul asistenței sociale - ne-a vorbit despre Rolul voluntariatului în dezvoltarea profesiei de asistent social. Ea ne-a împărtășit din ceea ce înseamnă voluntariatul pentru un tânăr, oferindu-ne o parte din experiența sa ca profesor și profesionist din domeniul social, aflat încă în contact cu munca voluntară.

Completarea discursului a venit din partea Angelei Ciută, studentă în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică, care, după 60 de ani a reînceput să studieze și s-a implicat, ca voluntar, în diferite proiecte, unul dintre acestea fiind un proiect Erasmus, implementat în centre pentru persoane cu dizabilități din Roma și Como (Italia).

Partea a doua a Conferinței Regionale "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat" a adus în prim-plan expresia voluntariatului internațional. Astfel, Mihaela Condac, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Centrului Diecezan Caritas - Iași a dat mărturie despre vasta sa experiență de voluntariat, vorbind cu precădere despre cea în care s-a implicat, alături de alte persoane din toată lumea în sprijinirea refugiaților sirieni ajunși în Grecia, sensibilizând publicul participant cu imaginile și filmele prezentate.

Seria discursurilor a continuat cu prezența voluntarei de origine americană, Jessica Huffaker, studentă la o universitate din Statele Unite ale Americii, care de trei ani vine în România, împreună cu alți colegi de ai săi, pentru a face voluntariat, prin proiectul International Language Programs, în Centrul de Servicii Sociale "Sfântul Andrei" din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. Pe lângă experiența dobândită în lucrul cu copii a învățat și limba română, devenind astfel o punte de legătură între colegii săi și copiii pe care îi întâlnește zilnic la centru.

Centrul Social "Maria Ward" din Rădăuți (Suceava) a fost reprezentat de trei dintre tinerii voluntari, Dana Bezuhanici, în vârstă de 17 ani povestind despre minunatele activități desfășurate în acest centru.

Mărturiile despre voluntariat au continuat cu intervențiile doamnei prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica, decan al Facultății de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității "Petre Andrei" din Iași, care a venit însoțită de fiica sa, Daria Constantin, elevă la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași, ambele voluntare în cadrul programelor de kinetoterapie din cadrul Colegiului Tehnic "Ion Holban" din Iași. De asemenea, Șerban Alexandru, student al Facultății de Psihologie din cadrul Universității "Petre Andrei" a povestit despre ceea ce înseamnă voluntariatul în Penitenciarul Iași, contactul direct cu persoane închise pentru diverse infracțiuni.

Mesajul Conferinței Regionale "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat" a fost unul foarte clar: voluntariatul înseamnă iubire, dăruire, împărtășire cu aproapele. Diversitatea de forme prin care o persoană se poate implica ca voluntar reprezintă un avantaj pe care fiecare dintre noi l-am putea avea în vedere, atât pentru completarea noțiunilor teoretice primite prin intermediul școlii, cât mai ales pentru desăvârșirea noastră ca oameni.

Ramona Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Iași: Conferința Regională "Etică și responsabilitate în activitatea de voluntariat", la prima ediție


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat