Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Fundația "Anton Durcovici" a împlinit un an de existență

Fundația "Anton Durcovici" din Roman a sărbătorit duminică, 9 decembrie 2018, împlinirea unui an de la deschiderea oficială. Aniversarea a avut loc în biserica "Sfânta Tereza", programul debutând cu sfânta Liturghie, la ora 11.00. Intervenția copiilor din Grădinița cu program prelungit "Anton Durcovici", raportul de activitate al fundației și prezentarea filmului "Anton Durcovici - de la leagăn până la mormânt", au stârnit interesul sutelor de credincioși aflați în biserică.

Invitați pentru a celebra sfânta Liturghie alături de pr. paroh Pavel Chelaru au fost preoții Lucian Farcaș și Fabian Doboș. Prezentarea filmului "Anton Durcovici - de la leagăn până la mormânt" a fost făcută chiar de realizatorul acestuia, domnul Dănuț Doboș. Raportul de activitate a fost prezentat într-o manieră inedită: un film care a cuprins toate evenimentele principale desfășurate în cadrul fundației, între 10 decembrie 2017 și 9 decembrie 2018.

Un nou președinte pentru un nou an de existență

În cadrul evenimentului, Dragoș Toma, directorul Fundației "Anton Durcovici", a făcut cunoscut faptul că în ultima ședință a comitetului director a fost votat un nou președinte, în persoana domnului avocat Alexandru Iștoc. Decizia a fost luată după ce mandatul anterior al doamnei Viorica Spătaru s-a încheiat, acesta fiind stabilit la 12 luni. Noul președinte a precizat că toate proiectele începute vor continua și, alături de inițiativele noi, fundația va deveni un nume reper pentru comunitatea romașcană și nu numai.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o recepție, participanții fiind întâmpinați de gazde cu o gustare și un pahar de vin fiert. După-amiază a avut loc și ultima întâlnire, cea festivă, a comitetului director.

Raportul de activitate al Fundației "Anton Durcovici"

"Din dorința credincioșilor catolici romașcani, așa a luat naștere Fundația «Anton Durcovici»". "Cu adevărată speranță și binecuvântare" au fost cuvintele PS Petru Gherghel atunci când preotul Pavel Chelaru, parohul bisericii "Sfânta Tereza", i-a adus la cunoștință această dorință. A urmat o perioadă de așteptare, până în ziua de 2 octombrie 2017, zi în care a fost emisă sentința judecătorească de înființare.

Misiunea fundației este dezvoltarea sistemului educațional prin deschiderea unei școli care să urmărească educația integrală, îmbunătățirea spațiului cultural din Roman și zonă prin crearea de evenimente de o înaltă ținută și nu în ultimul rând, sprijinirea cazurilor sociale.

În primul an de existență, mai exact de la prezentarea oficială care a avut loc la 10 decembrie 2017 și până astăzi, 9 decembrie 2018, s-a construit temelia fundației. O temelie solidă, prin membrii ei, dar și prin rezultate.

În primele zece luni s-au finalizat lucrările de reconstrucție și renovare la o clădire ce însumează 500 de metri pătrați suprafață utilă și s-au făcut dotările necesare pentru deschiderea unei grădinițe cu program prelungit, care să poarte același nume, unul cu profundă rezonanță pentru Biserica Romano-Catolică: Anton Durcovici. În paralel au fost organizate șapte activități cultural-religioase, au fost semnate șase contracte de parteneriat, au fost obținute două proiecte cu finanțare și găzduite trei evenimente ale altor instituții partenere.

Lucrările de reamenajare a imobilului în care funcționează grădinița au fost ample, presupunând: realizarea unei scări de evacuare în caz de urgență, realizarea unei rampe de acces, recompartimentarea spațiilor, montarea sistemului de termoficare, termoizolarea clădirii, proiectarea și realizarea instalației de alimentare cu energie electrică, proiectarea și realizarea instalației de detecție, semnalizare și alarmare în caz de incendiu, realizarea pardoselii conform cerințelor actuale pentru unități de învățământ, a grupurilor sanitare și, implicit, mobilarea.

A urmat apoi obținerea tuturor autorizațiilor: din partea Direcției de Sănătate Publică, a Inspectoratului Teritorial de Muncă, a Inspectoratului pentru Situații de Urgență și una dintre cele mai solicitante: cea emisă de ARACIP - Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

Activitățile culturale reprezintă unul din cei trei piloni ai fundației. În acest an, s-a urmărit promovarea personalității episcopului martir Anton Durcovici. Fiecare conferință a fost susținută de invitați care au avut o legătură directă cu acesta și, în plus, a cuprins momente artistice ale tinerilor romașcani. Cronologic, activitățile cultural-religioase s-au derulat astfel:

Prima activitate a avut loc la 17 ianuarie 2018, atunci când a fost organizat un marș pentru unitatea creștinilor în centrul municipiului Roman. Peste 200 de persoane s-au mobilizat atunci.

La 22 februarie a avut loc prima conferință culturală găzduită de Biblioteca Municipală din Roman. Zeci de romașcani s-au întâlnit cu elevul fericitului episcop Durcovici, preotul Anton Despinescu, în vârstă de 90 de ani.

În data de 15 martie a fost organizată, la Muzeul de Istorie, o conferință culturală care a prilejuit întâlnirea a peste 100 de romașcani cu ministrantul fericitului episcop Anton Durcovici, ing. Eduard Lisacoschi, și pr. prof. dr. Fabian Doboș de la UAIC Iași.

La 19 aprilie s-a desfășurat la Colegiul Național "Roman-Vodă" conferința "Începuturile dictaturii comuniste și ep. Martir Anton Durcovici", invitați fiind pr. prof. dr. Emil Dumea de la UAIC Iași și pr. Anton Dancă, acesta din urmă oferind mărturie despre întâlnirea cu fericitul episcop martir.

În ziua de 7 iunie a avut loc prima conferință în aula fundației, invitat fiind pr. prof. dr. Wilhelm Dancă din București.

În data de 29 septembrie a fost organizat simpozionul național "Fericitul episcop martir Anton Durcovici".

15 noiembrie a fost din nou o zi de debut. Atunci a avut loc prima întâlnire lunară a membrilor fundației. Programul a cuprins Rozariul Divinei Îndurări, o conferință susținută de pr. Marcelin Rotaru, profesor la Cluj, o sfântă Liturghie și o scurtă recepție.

Pe lângă acestea membrii comitetului director au reprezentat fundația la diferite activități în țară, acolo unde a fost evocată personalitatea episcopului martir. De asemenea, pentru a pregăti buna organizare a grădiniței, s-au făcut mai multe vizite la unități de învățământ ce au luat naștere la umbra Bisericii Romano-Catolice.

După exact 10 luni de la prezentarea oficială a fundației, la 10 septembrie 2018 Grădinița cu program prelungit și-a deschis pentru prima dată porțile pentru prima grupă de copii, ai căror părinți au avut curaj: curaj de a veni într-o grădiniță nouă, deschisă de o fundație nouă.

Programul educațional dezvoltat în grădiniță este în concordanță cu programa Ministerului Educației, centrându-se pe formarea copilului, prin metode interactive moderne, într-un spirit autentic al comuniunii și responsabilității.

Fundația și-a propus încă de la început să se adreseze tuturor familiilor care doresc să fie în parteneriat conștient și activ cu Biserica și grădinița, pentru formarea copiilor, într-un mediu în care se simt ocrotiți, înconjurați de atenție și afecțiune.

În acest moment există un efectiv de șase angajați, compus din director, educatoare, asistent medical și îngrijitoare.

Acesta a fost primul an de funcționare, cu realizări mai mici sau mai mari, dar cu toate împreună Fundația "Anton Durcovici" s-a făcut ușor cunoscută. Capitolul mediatizare a fost și el un obiectiv atins, prezența în presă fiind constantă indiferent de tipul acesteia: scrisă sau audiovizual.

Cât de îndepărtat ar fi orizontul la care fundația va gestiona, pe lângă grădiniță, și o școală proprie? Aceasta este întrebarea cu care fundația "Anton Durcovici" pășește de acum în cel de-al doilea an de existență și la care, în 2019 va încerca să găsească un răspuns.

Dragoș Toma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 decembrie: Roman: Fundația "Anton Durcovici" a împlinit un an de existență


 

lecturi: 90.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat