Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arini: Cu familia în drum spre Crăciun

În perioada 6-9 decembrie 2018, în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Arini au avut loc Zilele Familiei. Predicator a fost pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei în cadrul Curiei diecezane de Iași.

La îndemnul părintelui paroh, Lucaci Emanuel, întreaga comunitate, cu mic cu mare, a luat cu asalt și la propriu și la figurat biserica, neîncăpătoare uneori, pentru a participa la aceste zile atât de importante, dedicate familiei, celula de bază a societății, familie atât de atacată din toate părțile astăzi. Îmbucurător a fost și că mulți au trecut și prin scaunul de spovadă pentru a avea parte de milostivirea lui Dumnezeu în sacramentul Pocăinței, astfel mărindu-se numărul celor care luau parte cu adevărat la masa Euharistică, sărbătorind într-o fericită coincidență Zilele familiei, Vinerea întâi și Neprihănita Zămislire.

În prima zi, părintele Felician ne-a spus că Dumnezeu ne-a vrut oameni, nu obiecte, și că nu ne-a costat nimic propria existență, că nu l-am plătit pe soț ca să fie soț și nici pe soție ca să fie soție, că totul e dar și că trebuie să ne comportăm ca atare. Nu suntem nici proprietarii și nici proprietatea cuiva, ci am fost chemați să ne iubim, să ne sprijinim, să ne completăm, să ne ajutăm, astfel încât să mergem împreună pe drumul mântuirii. Dacă primii oameni, Adam și Eva, se aflau împreună când au căzut în păcat, logica existenței familiei este aceeași, de a merge împreună pe drumul mântuirii.

"Bărbatul și femeia, chemați la viața de familie", a fost tema cele de-a doua zile. Sacramentul Căsătoriei, spunea părintele, nu este un punct de sosire și atât, ci este mai degrabă punctul de pornire într-o aventură care se cheamă "viața de familie", un a învăța să stăm împreună, să creștem, să ne maturizăm, să ne rugăm, un proiect la care cei doi trebuie să muncească mereu. Pornind de la anumite probleme ale familiei de astăzi, precum: răceala reciprocă, alcoolul, violența verbală și fizică, bârfa, infidelitatea și altele, a demonstrat cum toate își găsesc originea în lipsa maturității umane, dar și în lipsa celor trei virtuți teologale, credința, speranța și iubirea. În sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, la prima Liturghie a fost prezentat Isus Cristos ca fiind cel care trasează linia de urmat specifică familiei, și anume bucuria. La nunta din Cana, acolo unde înființează sacramentul căsătoriei, prin transformarea apei în vin, Isus arată că nu e suficient să faci nuntă, ci trebuie să ai și mijloacele pentru a te bucura, nu e suficient ca doi tineri, un băiat și o fată doar să fie căsătoriți, ci aceștia trebuie să trăiască viața de familie cu bucurie, cu respect reciproc și cu iubire. La finalul Liturghiei ne-am bucurat să luăm contact cu exortația apostolică Amoris laetitia a papei Francisc.

La a doua Liturghie a zilei, cu tema "Maria, Biserica, model și leagăn pentru familie", am înțeles cum Maria a fost ferită de orice pată a păcatului în vederea fiului ei Isus Cristos, cum Biserica preia, prin sacramente, minunile și revărsarea harului, specifice lui Isus și cum familia, cu fiecare membru al ei în parte, botezați în numele Sfintei Treimi, este parte din trupul mistic și ca atare responsabil de binele celuilalt, în cadrul familiei de binele soțului, al soției și al copiilor.

Duminică, 9 decembrie, ne-am bucurat de prezența părintelui Daniel Mărtinaș, decan de Focșani, care a purtat salutul păstorului nostru, PS Petru Gherghel, și al episcopului auxiliar, PS Aurel Percă, încurajându-ne în drumul nostru de familie.

La rândul său, pr. Felician, folosindu-se de imaginea Sfintei Treimi și de afirmația Sfântului Părinte papa Francisc, de la numărul 11 din Amoris laetitia, ne-a făcut să înțelegem că familia este reflexia Sfintei Treimi pe pământ, că asta presupune a avea o mare demnitate și că trebuie să ne ridicăm ca și familii la această demnitate.

Mulțumim părintelui Felician Tiba pentru aceste zile, pentru predicile sale și ne rugăm ca familiile să înțeleagă cât de important e să înțeleagă că fără iubirea lui Dumnezeu nu se poate merge înainte. Mulțumim părintelui paroh, Emanuel Lucaci, pentru organizarea acestor zile de bucurie, comunității pentru participare, ca și episcopilor noștri care se preocupă de binele familiilor. Dumnezeu să ocrotească Biserica și familia!

Familia Țicloș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-9 decembrie: Arini: Cu familia în drum spre Crăciun


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat