Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Sfințiri de diaconi

După un lung drum de formare umană, spirituală și intelectuală, opt seminariști, dintre care șapte ai Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și unul din Congregația "Iosefinii lui Murialdo", au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel. Excelența Sa a prezidat Liturghia de hirotonire care a avut loc sâmbătă, 8 decembrie 2018, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 11.00. La celebrare au participat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, pr. Giuseppe Rainone, superiorul provincial al Congregației "Iosefinii lui Murialdo", pr. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif", pr. Anton Săboanu, director al Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău și aproximativ 90 de preoți: profesori, formatori sau alți preoți apropiați noilor diaconi. Rudele noilor diaconi și mulți alți credincioși au umplut catedrala ieșeană.

După proclamarea evangheliei, candidații au fost strigați pe nume, răspunzând fiecare "prezent" la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume de rectorul Seminarului, care a dat mărturie de faptul că acești candidați au fost aflați vrednici să fie hirotoniți diaconi. Și ei și-au manifestat public dorința de a-l urma cu statornicie și responsabilitate pe Domnul și turma sa, rostind cu fermitate, în fața păstorului diecezei, a preoților și credincioșilor adunați în catedrală un sincer și hotărât: "Vreau!" După predică, de trei ori au răspuns aceștia la întrebarea dacă doresc să își asume misiunea de diaconi ai Bisericii.

La predică, PS Anton Coșa a vorbit despre unele aspecte pe care ni le amintește solemnitatea Neprihănita Zămislire. A vorbit despre fragilitatea omenească, despre "frica, aceea care blochează acțiunea lui Dumnezeu în viața noastră", dar a scos în evidență faptul că exemplul Mariei ne arată că aceste greutăți pot fi depășite. Episcopul de Chișinău i-a îndemnat pe toți cei prezenți să urmeze exemplul sfintei Fecioare, "de a fi martori și să ducem întregii omeniri bucuria, noutatea și frumusețea întâlnirii cu Isus, pe care îl așteptăm". Adresându-se în mod special candidaților la diaconat, i-a îndemnat să dea un "da" decisiv la chemarea lui Dumnezeu, ca al Mariei, "un da, care să cuprindă în el întreaga ființă: trup și suflet, cu toate plusurile și minusurile". Pentru a reuși, Preasfințitul Anton le-a oferit și un sfat practic, ca în momentul prosternării lor la pământ, "să-i cereți Preacuratei Fecioare Maria și tuturor sfinților să vă susțină în stăruința voastră de a vă lăsa modelați, asemenea lutului în mâinile olarului, de iubirea lui Dumnezeu". Pentru perioadele mai întunecate ale vieții care vor veni, Preasfințitul a oferit un antidot: "Inima Mariei, aici trebuie să vă ascundeți, pentru a fi tot mai aproape de Dumnezeu".

După omilie a urmat ceremonia de hirotonire a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor episcopului Petru Gherghel. Un moment emoționant a fost acela în care candidații la diaconat erau prosternați la pământ, în timp ce era invocat sprijinul tuturor sfinților pentru ca ei să fie susținuți în promisiunea de respect și ascultare, pe care au făcut-o în fața episcopului, de a ajuta pe episcop și preoți în slujirea cuvântului, a altarului și a aproapelui, făcându-se astfel slujitorii tuturor.

Celebrarea sfintei Liturghii a continuat cu "Rugăciunea credincioșilor" și liturgia euharistică. La sfântul altar au urcat doi dintre diaconii nou sfințiți pentru a sluji în cadrul liturgiei euharistice.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel i-a felicitat pe noii diaconi și le-a amintit că Dumnezeu, așa cum a făcut în viața sfintei Fecioare Maria, și în viața lor a făcut lucruri mari. Preasfințitul le-a spus: "Mulțumesc, că ați ales, că v-ați dăruit și vă dăruiți pentru slava lui Dumnezeu, asemenea Mariei". Preasfințitul i-a îndemnat pe noii diaconi la bucurie, la trăirea bucuriei chemării la o misiune nobilă, mulțumind în chip special și familiilor lor. Și le-a cerut acestora să se unească în rugăciune pentru a vedea împlinită dorința Diecezei de Iași, de a-l vedea și în mijlocul acestei dieceze pe Sfântul Părinte papa Francisc.

Ca pregătire pentru acest eveniment trăit în solemnitatea Neprihănita Zămislire, în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2018, candidații la diaconat au participat la o săptămână de exerciții spirituale, la mănăstirea carmelită din Luncani, județul Bacău, ținute de către pr. Ioan Balan, formator la Seminarul "Sfântul Iosif" Bacău.

Pentru o pregătire mai profundă pentru acest moment, în seara precedentă hirotonirii lor întru diaconat, vineri, 7 decembrie 2018, de la ora 19.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a fost celebrat un moment de rugăciune vocațională pentru noii diaconi, dar și pentru toți tinerii care discern chemarea Domnului în viața lor. În fața PS Petru Gherghel, momentul de rugăciune vocațională s-a încheiat cu Profesiunea de credință, Jurământul de fidelitate și Declarația de asumare a obligațiilor vieții preoțești, pe care candidații la diaconat, înaintea hirotonirii, sunt chemați să le facă în fața comunității ecleziastice.

Alți doi studenți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, care se pregătesc pentru a sluji în Arhidieceza de București, au fost hirotoniți diaconi în aceeași zi, 8 decembrie 2018, în catedrala "Sfântul Iosif" din București, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30.

Îi însoțim pe acești tineri în pasul important pe care l-au făcut în viața lor și ne rugăm pentru ei, ca Dumnezeu să-i întărească mereu cu harul său în drumul pe care îl încep și totodată să fie un exemplu de credință pentru poporul lui Dumnezeu.

* * *

Câteva impresii ale diaconilor după celebrare:

  • "În ziua dedicată sfintei Fecioare Maria, am făcut primul mare pas spre sfânta Preoție la care a binevoit să mă cheme bunul Dumnezeu. Bucuria pe care o simt astăzi, în ziua hirotonirii mele întru diaconat, o datorez în primul rând lui Dumnezeu. El m-a ales pentru a-mi consacra viața în slujirea lui și a poporului său, revărsând asupra mea harurile sale, pentru a mă întări în această frumoasă slujire. Pentru mine, în această zi începe un drum nou, care nu este ușor. Însă am certitudinea că niciodată nu voi fi singur. Mă voi ruga în continuare să fiu statornic pe drumul pe care l-am început și îl voi încredința preasfintei Fecioare Maria. Un gând de recunoștință îndrept către familia mea care a fost mereu lângă mine, către părinții formatori, către toți cei care m-au sprijinit cu rugăciunile lor". (Gabriel-Iulian Cocianga)

  • "Sunt un simplu iosefin al lui Murialdo, congregatie din care am ales sa fac parte în mod definitiv pe 21 octombrie, anul acesta. Zic «am ales», fără ca aceasta să fie meritul meu, așa cum nici faptul că am ales să fiu diacon nu este meritul meu, deoarece, așa cum spune Sfânta Scriptură: «Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi» (In 15,16). Această alegere nu poate fi altceva decât darul gratuit al lui Dumnezeu, pe care l-am simțit în inima mea. Diaconia înseamnă slujire, o slujire dezinteresată de a proclama cuvântul Domnului, de a-l predica și de a-l pune în practică. Nu este un lucru deloc ușor, însă dialogul cu Dumnezeu, iubirea pe care ne-o transmite mă fac să-l urmez tot mai mult". (Petru Țurcanu)

  • "Astăzi pentru sufletul meu este mare sărbătoare. În calendarul vieții mele sărbătoresc primirea diaconatului. Ca la fiecare sărbătoare, întâlnirea este foarte importantă: cu familia, cu prietenii, cu cei care s-au rugat pentru mine, cu binefăcătorii mei. Cea mai importantă întâlnire este cea cu Cristos, căci despre el va trebui să predic de acum, pe el va trebui să-l trăiesc cu maximă intensitate. Această sărbătoare este amplificată de motoul pe care mi l-am luat pentru perioada diaconatului: «Privește-l pe Dumnezeu privindu-te și zâmbind!» (Anthony de Mello SJ). Cred cu tărie că misiunea încredințată nouă astăzi este de a contribui, cât ne stă în putință, la răspândirea fericirii evanghelice. Doar împreună putem fi martori autentici ai fericirii evanghelice". (Gabriel Cochiorca)

  • "În sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri am fost hirotonit diacon. Am trăit cu mari emoții și multă bucurie această intrare în rândul slujitorilor consacrați lui Dumnezeu și Bisericii. Astfel, am devenit slujitor al cuvântului, al altarului și al aproapelui, iar acest lucru nu poate decât să îmi transmită o stare de bucurie și speranță și să spun asemenea sfintei Fecioare Maria: «Sufletul meu îl preamărește pe Domnul!» (Lc 1,46). Vreau să-i mulțumesc Domnului pentru că a fost alături de mine mereu și m-a întărit, mai ales în această zi minunată. Din acest moment am început un nou drum; un drum de slujire a lui Dumnezeu și a Bisericii. De aceea, mă încredințez cu totul în brațele sfintei Fecioare Maria și îi cer cu umilință harul statorniciei și al înțelepciunii pentru a-i putea sluji fără ezitare lui Dumnezeu, care m-a ales să îi fiu glas în această lume". (Cătălin Farcaș)

* * *

Noii diaconi hirotoniți în ziua de 8 decembrie 2018:

  • Alexandru Abadi, din Mangalia (pentru Arhidieceza de București);
  • Richardo Dominic Baciu, din Roman (pentru Dieceza de Iași);
  • Gabriel Balint, din Oituz (pentru Dieceza de Iași);
  • Gabriel Cochiorca, din Faraoani (pentru Dieceza de Chișinău, MD);
  • Iulian Gabriel Cocianga, din Luizi-Călugăra (pentru Dieceza de Iași);
  • Octavian Constantin Enache, din București (pentru Arhidieceza de București);
  • Cătălin Farcaș, din Iași (pentru Dieceza de Iași);
  • Paul Alexandru Gabor, din Nicolae Bălcescu (pentru Dieceza de Iași);
  • Emil Daniel Gașpar, din Lespezi (pentru Dieceza de Iași);
  • Petru Țurcanu, din Săbăoani (pentru Congregația "Iosefinii lui Murialdo");

Pr. Adrian Blăjuță

Înregistrarea transmisiunii în direct a celebrării

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași (catedrală): Sfințiri de diaconi
 


lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat