Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Anul 2018-2019 dedicat tinerilor și fericitei Veronica Antal

"Tinerii au nevoie de sfinți care să formeze alți sfinți"

Sfințiile Voastre,

Dragi frați și surori în Cristos,

Dragi tineri și tinere,

Ne-a învrednicit cerul cu un suflet mare, cu o tânără care, în simplitatea inimii sale, i-a oferit lui Dumnezeu toate - fericita Veronica Antal, așezată recent pe candelabrul Bisericii noastre locale ca să răspândească între credincioși și, mai ales, între tineri farmecul iubirii curate și al bucuriei sfinte pentru Cristos, mirele tuturor celor care caută pe pământ fericirea, singura ce poate să deschidă cu adevărat porțile veșnice ale cerului.

Ziua de 22 septembrie a constituit, cum se știe, un moment cu totul special, când papa Francisc, prin cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauza Sfinților, a înscris-o în mod solemn în catalogul sfinților pe această tânără a diecezei, care a știut să facă din viața ei o alegere totală în urmarea lui Cristos.

Cuvintele pe care le-a exprimat încă din primii ani ai copilăriei rămân ca o declarație de dragoste și ca un adevărat crez care a caracterizat viața sa: "Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu!"

Drumul sfințirii sale a fost simplu și sigur. Ea nu a căutat altceva decât întâlnirea cu Isus, prietenul și Domnul ei. Trăind din fragedă pruncie lângă mama și bunica ei, Veronica a înțeles că fericirea și bucuria adevărată pot fi descoperite numai în întâlnirea cu cel care a venit să-i caute pe oameni și să-i facă vrednici de împărăția sa.

Declarată fericită chiar în anul Sinodului episcopilor care se pregătea să fie celebrat la Roma pentru tineri, ea devine o icoană ce are menirea să vorbească tuturor oamenilor, tuturor credincioșilor, mai ales tinerilor care sunt însetați de iubire și dornici de fericire.

Păstrând în amintire ziua declarării ca fericită a Veronicăi Antal, o floare între florile din "grădina Maicii Domnului" - cum e numită țara noastră -, și având mereu imaginea ei strălucitoare, cum o arată chipul ei pregătit cu măiestrie de lucrarea harului și de talentul artiștilor, ea devine pentru toți un adevărat monument memorial al sfințeniei, al iubirii și al curăției.

"Străluciți ca niște luminători în lume!" (Fil 2,15)

Dragi credincioși, dragi tineri,

Ecoul Sinodului episcopilor din octombrie continuă și se îndreaptă spre tinerii din întreaga lume. Părinții sinodali au oferit Sfântului Părinte un document final care prezintă toate problemele cu care se confruntă tinerii zilelor noastre. Ei au nevoie de persoane care să-i ajute, să le lumineze drumul și să-i însoțească pe cărările vieții.

Tinerii, într-adevăr, doresc să fie ascultați, recunoscuți și însoțiți, iar glasul lor să fie considerat util în domeniul social și bisericesc.

În fața unor fenomene precum globalizarea și secularizarea, tinerii se îndreaptă spre o redescoperire a lui Dumnezeu și a spiritualității, ceea ce trebuie să fie un imbold pentru Biserică de a recupera importanța dinamismului credinței.

Un tineret însoțit și prețuit reprezintă pentru Biserică și societate o valoare care trebuie mereu redescoperită și folosită, care poate influența mersul lumii.

Scoțând în evidență tema familiei, părinții sinodali precizează că principalul punct de referință pentru ei trebuie să fie prima comunitate de credință, adică "Biserica domestică", văzută ca o modalitate de creștere în credință. Totodată, Sinodul scoate în evidență rolul bunicilor în educația religioasă și în transmiterea credinței, pe care tinerii trebuie să o găsească în familie și Biserică.

Bucurându-ne, așadar, de exemplul fericitei Veronica, de credința, curajul și iubirea ei, declarată martiră a iubirii, a credinței exemplare și a curăției eroice, tocmai în preajma Sinodului episcopilor pentru tineri, hotărâm ca noul an pastoral în Dieceza de Iași să aibă ca subiect tocmai acest exemplu și această mărturie pe care ne-a lăsat-o tuturor, dar mai ales vouă, dragi tineri ai diecezei. Programul pastoral pentru noul an liturgic va fi:

Fericita Veronica Antal, icoană pentru tineri și imbold la sfințenie

Anul acesta pastoral dorim să-l vedem ca pe un drum lung în care voi, dragi tineri, asemenea celor doi ucenici în drum spre Emaus, vă puneți în compania lui Isus. Un drum cu Isus poate însemna o îmbogățire complexă, o gamă largă de trăiri și experiențe interioare. În cadrul lui, interferează preocuparea voastră pentru un Isus care la început vă apare poate străin, necunoscut, dar pe care îl puteți simți ca pe unul care ține cu orice preț să vă ofere atenție, empatie pentru problemele pe care le traversați, explicații pentru multele necunoscute care apar în orizontul vieții voastre. Vă poate fi motiv de inspirație fericita Veronica, tânăra care s-a lăsat cucerită de Isus, mirele ei, și a știut să-l găsească mereu în rugăciune, în biserică, pe altar și în tabernacol. Ea s-a lăsat condusă și inspirată de cel pe care l-a descoperit și l-a ascultat din fragedă copilărie.

E frumos să nu uităm că în comunicatul episcopilor, la sfârșitul Sinodului din octombrie, se află o precizare deosebit de provocatoare: "Tinerii au nevoie de sfinți care să formeze alți sfinți, arătând astfel că sfințenia este fața cea mai frumoasă a Bisericii. Există un limbaj pe care toți bărbații și femeile din orice timp, loc și cultură îl pot înțelege, pentru că este imediat și luminos: este limbajul sfințeniei".

Pentru a beneficia de exemplul sfinților și îndeosebi de cel al fericitei noastre Veronica Antal, stabilim și recomandăm următoarele:

a) În fiecare zi de miercuri, la sfintele Liturghii, să se facă rugăciuni speciale pentru tineri prin mijlocirea fericitei Veronica, în cadrul rugăciunii credincioșilor sau după sfânta Liturghie.

b) În ziua de 26 august, ziua comemorării ei, să se celebreze în toată dieceza sfânta Liturghie după ritualul aprobat de Congregația pentru Cultul Divin, cu rangul de memorie obligatorie. În comunitatea Nisiporești, celebrarea acestei zile va avea rang de sărbătoare.

c) Recomandăm tuturor parohiilor, familiilor călugărești și asociațiilor catolice să promoveze zile speciale de pelerinaj, după programările ce se vor face de comun acord cu parohul și preoții locului. Preoții să o prezinte pe fericita Veronica Antal ca model de trăire a credinței în cadrul predicilor și catehezelor.

d) Parohul locului împreună cu preoții din comunitate trebuie să se îngrijească de pelerini și să le asigure posibilitatea de a se spovedi.

e) Recomandăm în chip special tinerilor să parcurgă un drum formativ prin cateheze, lecturi, meditații și rugăciuni specifice lor.

Precizăm că acest program pastoral începe în prima duminică din Advent 2018 și se încheie la sfârșitul anului bisericesc, în solemnitatea Cristos, Regele Universului, 2019.

Dragi frați și surori, dragi tineri și tinere,

Începem, așadar, cu bucurie un nou an liturgic în prima zi a Adventului și ne pregătim să sărbătorim perioada minunată a Crăciunului, când Dumnezeu ne invită să ne așezăm în fața pruncului din Betleem, Fiul său.

În tot acest timp, noi, căutând să-l privim pe cel din iesle, ne simțim alături fie de păstorași, fie de îngeri, fie de magii din Orient. Apoi, vom avem prilejul să-l privim pe adolescentul Isus în templu, locul unde se regăsește, vrând parcă să ne spună că pentru noi Biserica este un ambient de regăsire lăuntrică. La capătul acestui timp al Crăciunului, avem imaginea lui Isus tânăr care pornește la drum, în activitatea publică, cu binecuvântarea și confirmarea Tatălui, primite la Botez. E ceea ce ne revine nouă și vouă mai ales, dragi tineri: de a porni în acest an în activitatea voastră - de orice fel ar fi ea - cu Isus, simțindu-vă colegi cu cei doi ucenici de la Emaus, cu fericita Veronica.

Împreună cu toți prietenii voștri sufletești, cu toți sfinții care vă privesc și vă încurajează, într-un chip deosebit cu fericita Veronica Antal, cea plină de credință, iubire și tărie, vă însoțim și vă dorim "drum bun în noul an pastoral", cu împliniri alături de Isus, prietenul vostru cel adevărat, bucuria și răsplata voastră deplină!

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat