Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat patriarhului Bartolomeu pentru sărbătoarea sfântului Andrei

În cadrul schimbului tradițional de delegații pentru sărbătorile respective ale sfinților patroni - 29 iunie la Roma pentru celebrarea sfinților Petru și Paul și 30 noiembrie la Istanbul pentru celebrarea sfântul Andrei - cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, conduce delegația Sfântului Scaun pentru sărbătoarea Patriarhiei ecumenice. Cardinalul este însoțit de episcopul Brian Farrell, secretar al dicasterului, și de monsenior Andrea Palmieri, subsecretar. La Istanbul s-a unit la delegație nunțiul apostolic din Turcia, arhiepiscopul Paul F. Russell. Delegația Sfântului Scaun a luat parte la solemna Dumnezeiască Liturghie prezidată de Bartolomeu în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" la Fanar și a avut o întâlnire cu patriarhul și conversații cu comisia sinodală care se ocupă de relațiile cu Biserica catolică. Cardinalul Koch a încredințat patriarhului ecumenic un mesaj autograf al Papei Francisc pe care l-a citit la încheierea Dumnezeieștii Liturghii. Iată o traducere a mesajului pontifical.

Sanctității Sale Bartolomeu
arhiepiscop de Constantinopol
patriarh ecumenic

Cu bucurie specială, în sărbătoarea sfântului apostol Andrei, patron al patriarhiei ecumenice, transmit sentimentele mele de afect profund, împreună cu siguranța rugăciunilor mele pentru Sanctitatea Voastră, frate iubit în Cristos, și pentru Biserica încredința îngrijirii voastre pastorale de Domnul nostru. De asemenea extind salutări cordiale membrilor Sfântului Sinod al patriarhiei ecumenice, clerului, monahilor și monahiilor și tuturor credincioșilor reuniți în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" pentru celebrarea solemnă în cinstea sfântului Andrei, primul chemat și frate al sfântului Petru.

Interschimbul de delegații între Biserica de Roma și Biserica de Constantinopol, cu ocazia respectivelor zile de sărbătoare, s-a transformat într-un obicei bucuros de-a lungul anilor și exprimă legătura profundă care unește cele două sedii ale noastre. Deși secolele de neînțelegeri reciproce, diferențele și tăcerea poate că au compromis această relație, Duhul Sfânt, Duh al unității, ne-a permis să reîncepe un dialog fratern. Un dialog care a fost reînnodat definitiv de venerabilii noștri predecesori, patriarhul Atenagoras și sfântul papă Paul al VI-lea, și ne-a permis să redescoperim legăturile de comuniune care au existat mereu între noi.

Bisericile noastre au salvgardat cu mare grijă tradiția apostolică, împreună cu învățăturile primelor Concilii Ecumenice și ale Părinților Bisericii, dincolo de diferențele dezvoltate în tradițiile locale și în formulările teologice, care trebuie să fie înțelese și clarificate cu profunzime mai mare. În același timp, ambele Biserici, cu un simț de responsabilitate față de lume, a simțit această chemare urgentă, care locuiește în fiecare dintre noi care am fost botezați, de a proclama Evanghelia la toți bărbații și femeile. Pentru acest motiv, astăzi putem lucra împreună în căutarea păcii între popoare, pentru abolirea tuturor formelor de sclavie, pentru respectarea și demnitatea fiecărei ființe umane și pentru îngrijirea creației. Cu ajutorul lui Dumnezeu, prin întâlnire și dialog pe drumul nostru împreună în timpul ultimilor cincizeci de ani, deja experimentăm că suntem în comuniune, cu toate că încă nu este deplină și completă.

Căutarea restabilirii comuniunii depline este înainte de toate un răspuns la voința Domnului nostru Isus Cristos, care în seara Pătimirii sale s-a rugat pentru ca discipolii săi "toți să fie una" (In 17,21). Uniți, dăm un răspuns mai efectiv la necesităților atâtor bărbați și femei din timpul nostru, în special aceia care suferă de sărăcie, foame, boli și război. Aici aș exprima profunda mea recunoștință față de Sanctitatea Voastră pentru prezența dumneavoastră la Ziua de Rugăciune și Reflecție pentru Pace în Orientul Mijlociu, celebrată la 7 iulie la Bari, la care au asistat conducătorii Bisericilor, sau reprezentanții lor, din această zonă atât de problematică. Este un izvor de mare mângâiere să împărtășesc cu Sanctitatea Voastră aceleași preocupări față de situația tragică a fraților noștri și surorilor noastre din regiune.

În lumea rănită de conflict, unitatea creștinilor este un semn de speranță care trebuie să iradieze în manieră mai vizibilă. Având asta în minte, de asemenea asigur Sanctitatea Voastră de rugăciunea mea pentru ca Dumnezeu, izvor de reconciliere și pace, să ne dea nouă creștinilor să fim "toți într-un gând, compătimitori, plini de iubire față de frați" (1Pt 3,8). Dumnezeu ne-a chemat pentru asta, pentru ca să putem "moșteni binecuvântarea" (1Pt 3,9).

Având încredere în mijlocirea patronilor noștri, sfântul Petru și sfântul Andrei, vă asigur pe dumneavoastră și pe toți credincioșii din patriarhia ecumenică de dorințele mele reînnoite și cele mai bune, în numele întregii Biserici catolice. Cu sentimente de profundă stimă și afect fratern, având încredere și în rugăciunile dumneavoastră, schimb cu Sanctitatea Voastră o îmbrățișare de pace în Cristos Domnul nostru.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat