Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mulțumiri Libanului pentru generozitatea față de refugiați

De Salvatore Cernuzio

"Vor fi circa patruzeci [de persoane] de salutat", i-au spus papei cu privire la audiența din această dimineață, în Vatican, acordată "Fundației Maronite" și celor circa cincizeci de persoane printre autorități și credincioși din Liban, veniți la Roma pentru a-i însoți pe cei 35 de episcopi ai Bisericii patriarhale de Antiohia a maroniților în vizită ad limina. Însă în Sala Clementină era prezent în schimb aproape dublul de persoane; Francisc glumește despre asta: "Asta îmi amintește de minunea înmulțirii pâinilor... am asistat la înmulțirea libanezilor! Mulțumesc că ați venit așa de mulți!".

Un "mulțumesc" pontiful a voit să-l adreseze populației din țara cedrilor mai ales pentru marea generozitate arătată în criza refugiaților. De fapt, sunt circa un milion - conform cifrelor ONU - refugiații care fug dintr-un Orient Mijlociu sfâșiat de războaie și violențe, care provin îndeosebi din Siria și Irak, care au găsit refugiu în ținut libanez, depășind ca număr chiar pe cel al populației locale.

Pentru papa este vorba despre un act eroic: "Aș vrea să spun un mulțumesc comunității libaneze pentru tot ceea ce face în Liban", a spus el în salutul scurt rostit în întregime liber. "Mulțumesc pentru două lucruri: că menține echilibrul - acest echilibru creativ, puternic precum cedrii - între creștini și musulmani, sunniți și șiiți; un echilibru de patrioți, de frați. Mulțumesc înainte de toate pentru asta. Și aș vrea să mulțumesc și pentru un alt lucru: generozitatea voastră, inima voastră primitoare față de refugiați: aveți peste un milion de refugiați. Mulțumesc, multe mulțumiri!".

Apoi Bergoglio citează cuvintele cardinalului Bechara Boutros Raï, patriarh al Bisericii maronite, care conduce delegația: "Este interesant ceea ce a spus patriarhul, adică vizita ad limina este însoțită de credincioși. Este o idee bună - comentează el -, se poate oficializa, astfel pot să vorbească despre episcopi! Poate să meargă! Astfel știm lucrurile mai concrete ale comunității".

În sfârșit, papa Francisc a oferit tuturor celor prezenți binecuvântarea apostolică extinzând-o și la toți refugiații: "Acum voi cere ca Domnul să vă binecuvânteze pe toți. Domnul să vă binecuvânteze pe voi, familiile voastre, patria voastră, copiii voștri, refugiații voștri. Să vă binecuvânteze pe voi toți".

(După Vatican Insider, 20 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat