Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un preot român numit coordonator al Federației Biblice Catolice, zona Europa Centrală

Federația Biblică Catolică (FBC) este o asociație în cadrul Bisericii Catolice organizată la nivel internațional și regional structurată distinct angajată în slujirea pastorală biblică.

Federația a intrat în vigoare la 16 aprilie 1969 pentru a pune în aplicare Constituția Conciliului Vatican II privind revelația divină "Dei Verbum" (DV) și, în special, capitolul VI despre "Sfintele Scripturi din viața Bisericii", și aceasta la inițiativa cardinalilor Augustin Bea și Johannes Willebrands și rev. fr. Walter M. Abbott, SJ, cu încurajarea papei Paul al VI-lea. A fost stabilită de Sfântul Scaun ca o asociație publică internațională a credincioșilor prin intermediul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Ca atare, ea este "ipso iure" o persoană juridică în Biserică (cf. can. 313 CIC și 573 CCEO) și este guvernată de canoanele Codurilor Canonului privind asociațiile obștești (vezi canoanele 298-320 CIC și 573- 583 CCEO) și prin canoanele relevante ale Codurilor referitoare la proprietatea Bisericii (cf. can. 1254-1310 CIC și 1007-1054 CCEO), precum și prin propriile statute. Federația se referă la Sfântul Scaun prin intermediul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, care constituie autoritatea ecleziastică competentă (cf. can. 312 § 1 CIC și 575 §1,3 CCEO) ale Federației.

Pr. Eduard Patrașcu, după cinci ani de colaborare cu Federația Biblică Catolică, în ultimii ani fiind și delegat din partea Conferinței Episcopilor din România, a fost numit coordonator al Federației Biblice Catolice, zona Europa Centrală (Austria, Belgia, Croația, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Elveția), de către Comitetul Executiv al FBC, reunit la Roma, între 9 și 11 noiembrie 2018, după rezultatul scrutinului organizat în octombrie în Polonia la ultima ședință a FBC, zona Europa Centrală. Au fost luate în considerare pasiunea, eforturile personale de a traduce și promova Biblia în limba română, dar și încăpățânarea în a aduce cuvântul Domnului în rândul preoților și laicilor. Mandatul primit în unanimitate pentru trei ani este și ca o încurajare în munca pastorală și biblică în cadrul Diecezei de Iași.

Domnul să îi dea putere de a promova Cuvântul Domnului așa cum Isus a dorit-o!

Pr. Daniel Budău


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat