Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rușinea față de Monseniorul Shao Zhumin, episcop sechestrat de poliție

De Bernardo Cervellera

Știrea despre o altă arestare - a cincea în doi ani - a Monseniorului Pietro Shao Zhumin, episcop de Wenzhou, a trecut sub tăcere. Cu excepția câtorva mass-media spaniole și engleze și unele rare situri italiene în afară de AsiaNews, pare să târască un episcop, foarte cunoscut în China datorită orientării sale și curajului său, să îndure zeci de zile de îndoctrinare ca în timpurile Revoluției culturale, nu este o știre vrednică de cunoaștere, ba chiar este ceva deranjant, care merită să fie redus la tăcere.

Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă un bun episcop italian, să spunem simpaticul Monsenior Matteo Zuppi de Bologna, ar fi răpit de un grupă de fundamentaliști islamici pentru a-l îndoctrina și a-l face musulman, bineînțeles: fără a atinge un fir de păr, așa cum se întâmplă pentru Monseniorul Shao. Îmi imaginez că toate primele pagini ar avea titluri de-o șchioapă. În cazul episcopului de Wenzou nu este vorba despre fundamentaliști islamici, ci despre fundamentaliști "ai independenței": ei vor să-l convingă pe episcop că a aparține la Asociația Patriotică, ce vrea să construiască o Biserică "independentă" de Sfântul Scaun, este ceva bun pentru el, pentru Biserică și pentru lume.

Din punct de vedere dogmatic, rămâne adevărat mereu ceea ce a spus Benedict al XVI-lea în Scrisoarea către catolicii chinezi, că statutul AP este "inconciliabil cu învățătura catolică". Și de mai multe ori în trecut, papa Francisc a spus că Scrisoarea lui Benedict al XVI-lea "este încă valabilă".

Rușinea mass-media

Eu cred că tăcerea mass-media - în special a mass-media catolice - se naște înainte de toate din rușine. Cu puține luni în urmă, la 22 septembrie, ele au exaltat așa de mult acordul dintre China și Sfântul Scaun încât au dat impresia că de acum înainte totul va fi în coborâre. În schimb a admite că pentru Biserica din China există încă multe probleme de persecuție reprezintă un afront care - este de înțeles - cu greu se poate mărturisi. Dacă după aceea adăugăm la arestarea episcopului bisericile închise și sigilate, crucile distruse, cupolele rase la pământ, sanctuarele demolate, interdicția stabilită de poliție pentru minorii de 18 ani să meargă la biserică sau să participe la catehism, ne dăm seama că acordul cu privire la numirile episcopilor - așa cum am spus în trecut - este bun pentru că evită apariția de episcopi schismatici, dar lasă intactă situația în care AP și Frontul Unit se percep adevărații conducători ai Bisericii Catolice din China (și nu papa). Acest lucru este confirmat de lecțiile pe care cele două organisme le desfășoară în multe regiuni din China, în care reafirmă preoților și episcopilor că "în pofida acordului China-Vatican", Biserica trebuie să continue să fie "independentă" (de papa și de Sfântul Scaun).

Din păcate acordul "provizoriu", nepublicat și secret, permite Chinei să dea propria interpretare. Frontul Unit și AP îi constrâng pe preoți și pe episcopi să se înscrie în Biserica "independentă", spunând că "papa este de acord cu noi", așa încât mulți catolici subterani suspectează cu amărăciune că Vaticanul i-a abandonat în viscol.

Unii dintre așa-numiții "experți" despre China minimalizează faptele de persecuție, spunând că ea are loc numai în "puține locuri". În realitate se înregistrează persecuții în multe regiuni: Hebei, Henan, Zhejiang, Shanxi, Guizhou, Mongolia internă, Xinjiang, Hubei... Și cu siguranță vor fi alte locuri care n-au reușit să răspândească știri.

O altă "reducere" se află în a spune că aceste lucruri au loc în periferie, dar în centru, la Beijing, se vrea cu adevărat ca acordul să funcționeze. Rămâne faptul că din octombrie, după congresul Partidului Comunist, Frontul Unit și AP sunt sub controlul direct al Partidului: este practic imposibil ca centrul (Xi Jinping, secretar general al Partidului) să nu știe ceea ce se întâmplă în periferie, cu cazuri așa de răsunătoare care zdruncină comunitatea internațională.

Complexul papolatric

În afară de rușine, cred că există alte două motive care determină la tăcere.

Primul este un soi de "complex papolatric": de vreme ce papa Francisc este un susținător al acordului cu China și un făuritor curajos al dialogului cu cultura chineză, pare că a scoate în evidență persecuțiile este o ofensă adusă pontifului. Aparte faptul că papa Francisc a subliniat mereu că lui îi place sinceritatea și nu adularea, el a spus mereu că dialogul se face între două identități, neascunzând propria identitate și dacă propria identitate este făcută din martiri, nu poate fi ascunsă.

Este adevărat că de acum în interiorul Bisericii, despre orice s-ar vorbi, există mereu întrebarea "este în favoarea sau împotriva lui Francisc?". Asta derivă din faptul că în prezent grupuri de conservatori și de progresiști din toată lumea fac un braț de fier pentru a dărâma sau a ridica persoana lui Francisc pentru a salvgarda propria viziune eclezială. Și o dată, grație acestei viziuni ideologice, și AsiaNews a fost suspectată că este "împotriva papei Francisc". A căuta adevărul și binele pentru Biserica din China nu mi se pare un complot împotriva pontifului, față de care rămânem afecționați ca de conducătorul nostru al Bisericii și semn vizibil al unității noastre. Dar cine se arată așa de apărător al papei și așa de tăcut cu privire la persecuția creștinilor din China, riscă să nu-l iubească nici pe Francisc, nici Biserica, ci numai proiectul său ideologic pentru Biserica viitoare, în timp ce lasă ca aceea de astăzi să fie sufocată.

Complexul piață-latric

Al doilea motiv ar putea să se refere mai ales la mass-media așa-numite "laice", datorită unui complex "piață-latric" (n.red. "mercatolatrico" în italiană), de divinizare a pieței chineze. Se tace despre persecuție și arestări pentru că este "lucru prea mic" în comparație cu războiul taxelor vamale dintre China și SUA și cu viitorul de superputere al Imperiului de Mijloc. Mass-media și librăriile sunt pline de articole și cărți care aduc osanale Beijingului, sau îl depreciază în funcție de partea de care sunt, a Chinei sau a SUA. În acest caz, nu se percepe că libertatea religioasă dintr-o țară este semn al "bunătății" sale. Chiar papa Francisc, întâlnind la 5 noiembrie participanții la World Congress of Mountain Jews, a spus că "libertatea religioasă un bine suprem de tutelat, un drept uman fundamental, fortăreață împotriva pretențiilor totalitariste". De aceea, cine vrea cu adevărat libertate de comerț în China, ar trebui să apere înainte de toate libertatea religioasă. Știu ceva despre asta diferiți mari întreprinzători chinezi care voind cu orice preț să comercializeze și să investească în străinătate, trebuie să asculte de restricțiile guvernului central. Așadar Monseniorul Shao Zhumin nu este un "lucru mic", ci semnul modului în care evoluează China.

Merită de amintit un ultim lucru: Monseniorul Shao Zhumin este episcop dintr-o Biserică de acum unificată, unde nu mai există diviziune între catolici oficiali și subterani, exact ceea ce spera papa Francisc în Mesajul adresat catolicilor chinezi și din lume, publicat la puține zile după acord. Și totuși, AP, în afară de a sechestra episcopul, în aceste zile le-a interzis preoților "oficiali" să meargă pentru a aduce omagiu la mormintele preoților și episcopilor "subterani". Și acesta este semnul că dezbinarea în Biserica chineză nu este voită înainte de toate de catolici, ci de Partid. Această politică - ce durează de 60 de ani - nu ni se pare în favoarea evanghelizării Chinei, ci - așa cum s-a spus de atâtea ori în trecut de înseși AP - este un pas spre suprimarea tuturor creștinilor.

(După AsiaNews, 13 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat