Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Asia Bibi este liberă, dar rămâne în închisoare

De Paolo Affatato

Asia Bibi, deocamdată, rămâne în Pakistan și rămâne în închisoare. Dar nu este pierdut totul. O nouă, delicată fază de așteptare se deschide în evenimentul femeii creștine condamnate la moarte în 2010 pentru blasfemie, pe baza unor acuze false, și în urmă cu trei zile achitată de Curtea Supremă din Pakistan, al treilea și ultimul grad de judecată.

Guvernul condus de premierul Imran Khan și mișcarea radicală islamică Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) - care a organizat trei zile de proteste de stradă în toată țara, după verdictul de achitare - au ajuns la un acord pentru a pune capăt marșurilor care au paralizat principalele orașe pakistaneze.

Protestele lansate de partidele religioase și de militanții lor, conduși de TLP, au izbucnit miercurea trecută, 31 octombrie 2018, după ce Curtea Supremă a ordonat eliberarea lui Asia Bibi, țărancă de 51 de ani din Punjab închisă în închisoarea pentru femei din Multan, eliberând-o de acuzele de blasfemie.

Ca urmare a acordului, liderul TLP-ului, maulana Khadim Hussain Rizvi, a cerut manifestanților să se retragă pașnic și să părăsească manifestațiile de protest. Ministrul federal al afacerilor religioase, Noorul Haq Qadri, unul dintre semnatarii documentului în cinci puncte, a fost cel care a confirmat că executivul a găsit o cale de ieșire pașnică - și nebazată pe intervenția militară, ceea ce ar fi însemnat un război civil - pentru a readuce țara la normalitate.

Acordul, pe care unii observatori îl consideră "o capitulare a guvernului în fața extremiștilor", se deapănă după căile prevăzute de statul de drept: in primis prezintă că, după ceea ce este permis de constituție, acuzarea a prezentat deja Curții Supreme o instanță de "revizuire a sentinței". Și, în al doilea rând, va fi demarat un proces pentru a cere Tribunalului Suprem să includă numele lui Asia Bibi în "Exit control list", adică lista acelor cetățeni pakistanezi cărora nu le este permis să părăsească țara. În sfârșit, se negociază sfârșitul protestului și eliberarea militanților arestați în aceste zile.

"Mișcarea extremistă pare să fi obținut ceea ce cerea și asta poate să pară o înfrângere a guvernului Imran Khan", afirmă într-un colocviu cu Vatican Insider preotul dominican James Channan, care de la Lahore confirmă cu alinare că "situația a revenit la normalitate și nu au fost atacuri sau represalii împotriva comunității creștine din Pakistan". Și știrea, care a circulat ieri, despre presupusa ucidere a trei creștini la Karachi s-a dovedit o fake news.

Totuși, acordul reprezintă și un soi de exit strategy pentru guvernul pakistanez. De fapt, pe de o parte era urgent să se liniștească protestele și să se readucă națiunea pe făgașul conviețuirii sociale și economice pașnice. Și a încerca să se facă asta folosind mijloace violente sau forța militară ar fi putut să însemne o baie de sânge și o gherilă prelungită. Pe de altă parte, afirmă Channan, "cele două puncte ale acordului care se referă la soarta lui Asia Bibi lasă deschise breșe de lumină. Fie instanța de revizuire a sentinței, fie cererea de includere a ei în «Lista de ieșire controlată» cer, de fapt, timp pentru ca să fie analizate de tribunal. Și, în acest timp, nu este exclus ca Asia să poată fi eliberată: nimic nu împiedică asta".

Așadar, cu faruri stinse, în timp își fac cursul cele două proceduri juridice, s-ar putea organiza expatrierea lui Asia Bibi: de fapt, tehnic Asia este deocamdată o persoană liberă și, dacă încă n-a ieșit din închisoare, este numai pentru a garanta siguranța ei și pentru a împiedica să devină victimă ușoară a unei execuții extrajudiciare.

"Până acum n-am putut s-o îmbrățișăm din nou, dat fiind că străzile erau blocate", comentează la Vatican Insider Joseph Nadeem, tutorele care se află cu familia femeii într-un loc secret, în Pakistan. Familia nu ascunde o anumită dezamăgire față de soluția găsită de guvern, dar, pe de altă parte, exprimă alinare pentru că, dacă în Pakistan revine normalitatea, totul va fi mai simplu fie pentru ea, fie pentru familia sa.

Ideea de fond este oricum aceea a expatrierii, unica soluție posibilă pentru a face în așa fel încât Asia să-și poată reface o existență, împreună cu cei dragi ai săi. În zilele trecute se răspândise știrea, neconfirmată, că Asia s-ar afla deja în Canada cu ai săi. Destinul său este într-o națiune occidentală care să-i poată da azil politic.

A părăsi temporar țara este soluția deja aleasă și de avocatul musulman al lui Asia, Saiful Malook, care în această dimineață a preferat să zboare în străinătate, temându-se pentru siguranța sa personală. Oricum Malook a specificat că vrea să se întoarcă în patrie pentru eventuala apărare a femeii, în instanța de revizuire a sentinței. Cazul lui Asia Bibi încă nu are un sfârșit fericit.

(După Vatican Insider, 3 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat