Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Misterul comuniunii tuturor sfinților

Cred în împărtășirea sfinților și viața veșnică. Amin.

Luna noiembrie are un caracter aparte: este luna când ne amintim, într-un chip deosebit, de adevărul de credință pe care îl numim "comuniunea sfinților", adevăr pe care îl proclamăm cu bucurie în Simbolul credinței noastre catolice: "Cred în Duhul Sfânt, sfânta Biserică Catolică, împărtășirea sfinților, iertarea păcatelor, învierea morților și viața veșnică. Amin".

Învățăm din catehism că Biserica, în calitate de popor al lui Dumnezeu, este compusă din Biserica triumfătoare a celor din ceruri, Biserica suferitoare a celor din purgator și Biserica luptătoare a celor de pe pământ. Între toți membrii Bisericii există o continuă legătură, căci toți constituie poporul celor răscumpărați. Prin acest articol de credință recunoaștem și mărturisim că există o comuniune între cei vii și cei morți, care formează împreună adevăratul popor al lui Dumnezeu (cf. CBC 960).

În constituția apostolică Lumen gentium a Conciliului Vatican II, la nr. 49, se precizează misterul comuniunii tuturor sfinților, al celor din cer, al celor din purgator, precum și al celor de pe pământ: "Unii dintre ucenicii lui sunt călători pe pământ, în vreme ce alții, trecuți din această viață, se află în purificare, iar alții sunt în glorie, contemplând «limpede pe Dumnezeu însuși, unul întreit, așa cum este». Cu toții însă, deși în grade și în feluri diferite, suntem uniți în aceeași dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele și cântăm Dumnezeului nostru aceeași cântare de slavă. Într-adevăr, toți cei care sunt ai lui Cristos, având Duhul lui, formează o singură Biserică și sunt uniți între ei în Cristos (cf. Ef 4,16). Unirea dintre cei aflați pe cale și frații care au adormit în pacea lui Cristos nu se întrerupe în niciun fel, ci, dimpotrivă, după credința statornică a Bisericii, este întărită prin comunicarea bunurilor spirituale".

Contemplăm cu aleasă mângâiere misterul vieții în Cristos, care nu împiedică profunda comuniune a tuturor celor ce fac parte din poporul său, pe care moartea nu-i sperie, ci îi face capabili și conștienți că, deși mor, nu se despart de ceilalți frați și membri ai Bisericii sale nici aici pe pământ și nici dincolo de granițele acestei lumi. Cel mai mic act al nostru săvârșit în iubire răsună spre folosul tuturor, în acea solidaritate cu toți oamenii, vii sau morți, ce se întemeiază pe împărtășirea sfinților.

Sfinții din ceruri, așadar, privesc cu o iubire vie spre cei ce suferă încă în locul de purificare de dincolo de mormânt; se îndreaptă cu bucurie și speranță spre cei ce se află pe pământ, luptând pentru a se bucura prin moarte de o nouă viață în ceruri, în jurul Mielului așezat pe tronul său, lângă Tatăl și în comuniune cu Duhul Sfânt. Iconografia Bisericii exprimă cu imagini grăitoare acest adevăr când toți cei din cer cu cei de pe pământ formează un unic cor sau popor al celor mântuiți.

Luna noiembrie, cu solemnitatea tuturor sfinților de la început, cu amintirea celor morți de a doua zi, se încheie cu marea sărbătoare a lui Cristos Rege, care îi adună pe toți prin moartea și învierea sa în poporul lui Dumnezeu.

Același document conciliar ne învață că "datorită unirii lor mai intime cu Cristos, cei din cer întăresc întreaga Biserică în sfințenie. Ei nu încetează să mijlocească pentru noi la Tatăl, oferindu-i meritele pe care le-au dobândit pe pământ prin unicul mijlocitor între Dumnezeu și oameni, Cristos Isus" (LG 49). În acest sens, este grăitor cuvântul pe care sfântul Dominic, aflat pe patul morții, l-a lăsat fraților săi, înainte de despărțirea finală: "Nu plângeți, vă voi fi mai de folos după moartea mea și vă voi ajuta mai bine decât în timpul vieții". Același gând îl vedem exprimat de sfânta Tereza a Pruncului Isus, atunci când ne asigură că își va petrece cerul făcând bine pe pământ.

Comuniunea cu cei răposați se bazează pe această comuniune a întregului trup mistic al lui Isus Cristos. Încă din primele timpuri, Biserica a venerat cu mare pietate amintirea celor răposați, considerând cu mare atenție ceea ce citește în Cartea a doua a Macabeilor, că "sfânt și mântuitor este gândul de a se ruga pentru răposați ca să fie dezlegați de păcatele lor" (cf. 2Mac 12,45). Rugăciunea noastră pentru ei poate nu numai să-i ajute, ci și să facă eficientă mijlocirea lor în favoarea noastră.

Cunoscând această nobilă legătură și vocație, "noi cinstim amintirea sfinților nu numai pentru pilda pe care ne-o dau, ci, mai mult, pentru ca unitatea Bisericii în Duhul Sfânt să se întărească prin exercitarea iubirii frățești. Căci, după cum comuniunea creștină între cei aflați încă pe cale ne apropie de Cristos, tot astfel, comuniunea cu sfinții ne unește cu Cristos, de la care, ca de la izvorul și capul său, pornește orice har și însăși viața poporului lui Dumnezeu" (LG 50).

În lumina învățăturii pe care o descoperim în practica Bisericii din toate timpurile și pe care ne-o prezintă așa de clar Catehismul Bisericii Catolice avem o nobilă chemare de a trăi cu bucurie întreaga lună noiembrie, realizând zi de zi marea chemare de a participa și noi la unitatea poporului mântuit de Cristos. Acest lucru îl facem nu singuri, ci însoțiți de sfinții din ceruri, împreună cu cei care așteaptă trecerea de la purgator la cei mântuiți și fericiți, ca astfel să realizăm cu toții un adevărat spirit de comuniune a fraților din slava cerească.

În întreaga lume și în istoria tuturor popoarelor, cultul cinstirii celor morți a fost mereu o practică profundă, care confirmă legătura care rămâne între cei dragi care au trecut din această lume și care se află dincolo de pragul acestei vieți, și cei care sunt încă în această lume, cu speranța că într-o zi se vor reîntâlni acolo unde nu mai este nici moarte, nici suferință, într-un loc cu o viață nouă și veșnic fericită. Cel care a adus pe pământ această convingere și această speranță este cel care a coborât din cer, Fiul lui Dumnezeu, care, murind, a învins imboldul morții și ne-a asigurat că tot cel care va crede în el, chiar dacă moare, va trăi în veci, în patria celor vii (cf. In 11,25).

Despre acest adevăr ne vorbesc toate monumentele funerare care străjuiesc vârfurile munților, cetățile istorice și cimitirele. Grija pentru cei care au murit a fost consfințită de Fiul lui Dumnezeu și s-a răspândit la toate popoarele pentru continua aducere-aminte că jumătate din familia noastră de pe pământ se află dincolo, în locul fericit, unde ne așteaptă și pe noi. Acesta este sensul cultului morților, iar monumentele și crucile rămân ca un argument incontestabil al nemuririi și al convingerii în viața fără de sfârșit.

Acesta este motivul pentru care oamenii se îndreaptă spre cimitire, se roagă și-i amintesc pe cei răposați, trăind convingerea că și ei ne însoțesc de dincolo de mormânt pentru a ajunge cu toții în patria celor drepți.

Celebrarea lunii noiembrie este, așadar, un prilej de reînnoire a acestei credințe mângâietoare și a acestei speranțe care asigură și cimentează legătura noastră, a celor de pe pământ cu cei dragi din împărăția celor vii.

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat