Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bulgaria: o lege împotriva libertății religioase. Catolici, ortodocși și musulmani își fac auzit glasul lor

De Iva Mihailova

Împotriva constituției, un amestec necuvenit din partea statului în treburile interne ale confesiunilor religioase. Este evaluarea unanimă din partea tuturor confesiunilor prezente în Bulgaria împotriva modificărilor legii despre culte aprobate deja de parlament în prima votare la 11 octombrie. În pofida părerii negative a Bisericii ortodoxe (la care aparține majoritatea bulgarilor), a islamicilor care reprezintă 10%, a Bisericii catolice și a comunităților protestante. "Am ridicat perplexitățile noastră încă din mai, imediat după prezentarea legii", explică la agenția SIR părintele Petko Valov, reprezentant al Bisericii catolice pe lângă grupul de consultanță pentru modificările legii despre culte, "însă deputații au decis să continue oricum".

Ce îi preocupă pe catolici? "Este evident că legea nu este bună pentru că toate confesiunile sunt contrare. În practică, statul, cu scuza luptei împotriva curentelor radicalizate ale religiilor, limitează libertățile de cult", afirmă părintele Valov. După părerea sa, "pentru a apăra siguranța națională există alte legi și moduri, în timp ce legea despre culte nu trebuie să apere societatea de religii, filozofia sa este să definească libertatea de cult". "Legea - afirmă mons. Christo Proykov, președinte al Conferinței Episcopale Bulgare și semnatar al poziției catolicilor prezentate la parlament - este o restaurarea a permiselor care erau cerute în timpul comunismului, tratează în mod inegal confesiunile religioase înregistrate, încalcă principiile statului de drept, neagă libertatea religiilor aflate în conflict cu constituția și cu actele internaționale la care Bulgaria aderă". Normele cele mai îngrijorătoare pentru catolici se referă la autorizarea necesară pentru preoții străini, controlul total al tuturor intrărilor confesiunilor din partea Direcției pentru culte și permisiunea necesară pentru donațiile din străinătate care depinde din nou de Direcția pentru culte. "Practic dicasterului însărcinat îi sunt atribuite foarte multe puteri; și această Direcție nu are nici măcar capacitatea administrativă să suporte o asemenea povară", se uimește părintele Valov.

Ajutor statal pentru ortodocși și musulmani. Protestul episcopilor bulgari se referă și la ajutorul statal prevăzut de lege numai pentru ortodocși și islam, singurele confesiuni care sunt peste 1% din populație. "Asta - afirmă mons. Proykov - discriminează confesiunile tradiționale pentru Bulgaria, ca Biserica catolică. Ajutorul ar trebui să fie pe baza numărului de apartenenți la comunitate, independent de procentul pe care-l reprezintă". "Este o nedreptate față de comunitățile religioase minoritare - adaugă părintele Valov - pentru că ajutorul statal dat ortodocșilor va fi de 5 euro per credincios în timp ce catolicii vor primi 0,50 cenți per credincios și acești bani catolicii îi vor putea folosi numai pentru lucrări de restaurare" a edificiilor de cult. Pentru aceasta episcopii bulgari consideră conținutul legii "discriminator, care amenință libertatea confesiunilor și prevede o intervenție inacceptabilă din partea statului cu privire la autonomia Bisericilor și a religiilor prezente în Bulgaria".

Poziția ortodocșilor. În poziția Sfântului Sinod al Bisericii ortodoxe se citește în schimb că "Bisericile și cultele nu sunt conduse de principiul statelor naționale și al cetățeniei. Unele dintre confesiuni s-ar fi stins dacă n-ar fi fost finanțate de sediile lor centrale". "Este un sprijin pentru noi catolicii și pentru protestanți și suntem recunoscători pentru asta", comentează părintele Valov. Ortodocșii sunt foarte contrari și normei care prevede declararea donațiilor pentru că "donația este parte din viața religioasă intimă a credincioșilor și nu poate fi obiect de regulament din partea statului". "Schimbările - scriu mitropoliții ortodocși - sunt ambigue și nu vor duce la rezultatul cerut. Au nevoie de o regândire serioasă pentru a nu pune la îndoială de acum consolidata colaborare bună între stat și Biserică".

O lege împotriva islamului radical. Conform autorilor modificărilor în lege, esența decretului ar fi să contrasteze islamul radical, terorismul și curentele fundamentaliste care vin din străinătate. "În Bulgaria nu au existat niciodată delicte pe fond religios, niciun musulman n-a fost acuzat de asta", explic vice marele muftiu Birali Birali. Se declară de acord și expertul de probleme religioase, Mihail Ivanov: "obstacolul cel mai mare în calea extremismului în țară este însăși comunitatea musulmană care nu-l acceptă". Adaugă el: "Abordarea justă este să se favorizeze o puternică confesiune musulmană care să garanteze pacea între credincioșii săi. Pentru aceasta este necesară o educație bună, un Institut islamic superior funcționabil". Tocmai Institutul islamic superior încă neacreditat îl preocupă pe marele muftiu Mustafa Hadzi, care a exprimat primului ministru Boyko Borissov perplexitățile sale cu privire la modificări. "Nu avem suficienți profesori și atunci suntem constrânși să-i invităm din străinătate".

Scrisoarea intelectualilor. În favoarea protestului confesiunilor s-a afiliat și un grup de intelectuali compus din nume foarte vestite în Bulgaria. "Modificările sunt foarte controversate - afirmă ei - și amenință fundamentele democrației punând în pericol libertatea confesiunilor cu un amestec inadmisibil din partea organelor de control statale în viața internă a Bisericilor și comunităților religioase". Așadar, poziția religiilor cu privire la modificări este clară, complet contrară. Speranța lor se află acum în grupul de lucru la care participă și reprezentanți ai confesiunilor, pentru a redacta textele înainte de a doua votare din parlament. Modificările care trebuie aduse "reprezintă o parte consistentă a proiectului de lege - afirmă părintele Petko Valov -, oricum este necesară o schimbare consistentă, altminteri legea nu mai este pentru culte ci împotriva cultelor".

(După agenția SIR, 30 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 73.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat