Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ițcani: Consacrarea altarului și sfințirea picturilor și a lucrărilor de renovare a bisericii

Duminică, 28 octombrie 2018, în comunitatea din Ițcani, cu hramul "Sfânta Elisabeta a Ungariei", a avut loc un eveniment deosebit pentru această comunitate, și anume consacrarea altarului și sfințirea lucrărilor de renovare a bisericii.

Toate aceste lucrări au fost posibile datorită numeroșilor binefăcători care au participat atât financiar, cât și fizic la realizarea acestora, dar și părintelui Iosif Păuleț, paroh al comunității "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava, care cu multă trudă a reușit să coordoneze bunul mers al lucrărilor la biserica din această filială.

Credincioși ai comunității din Ițcani, dar și numeroși oaspeți veniți din alte parohii, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe episcopul auxiliar Aurel Percă, care a prezidat sfânta Liturghie împreună cu 10 preoți din Decanatul de Bucovina.

La predică, Preasfințitul Aurel a scos în evidență la început importanța templului, a bisericii pentru întreaga comunitate creștină, iar mai apoi a vorbit despre marea valoare a altarului, altar prin care noi oamenii îi oferim lui Dumnezeu toate jertfele noastre, altar în fața căruia, atunci când intrăm în biserică, ne plecăm genunchiul.

Înainte de a proceda la ritualul propriu-zis de consacrare a altarului, credincioșii și-au mărturisit credința, recitând Crezul și cântând Litania tuturor sfinților.

Ritualul a început cu depunerea relicvelor în altar. Au fost depuse relicvele celor patru fericiți din România: fericitul Ieremia Valahul, fericitul Vladimir Ghica, fericitul Anton Durcovici și fericita Veronica Antal. După rugăciunea de consacrare, a urmat momentul emoționant al ungerii altarului cu sfânta Crismă și al tămâierii lui.

A urmat momentul ofertoriului, unde, un grup de șapte persoane, îmbrăcate în costume naționale cu specific local, au prezentat Preasfințitului darurile. Celebrarea a continuat apoi în mod obișnuit.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh și decan a adus un cuvânt de mulțumire prin care și-a arătat recunoștința pentru toți aceia care au contribuit, într-un fel sau altul, ca acest eveniment să fie posibil.

La sfârșit s-a dat citire unui decret emis de către Episcopia Romano-Catolică de Iași cu ocazia evenimentului consacrării altarului și sfințirii lucrărilor de renovare efectuate în biserica "Sfânta Elisabeta a Ungariei" din Ițcani, biserică filială a parohiei "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava, în care s-a insistat din nou pe importanța acestui moment deosebit pentru viața comunității.

După celebrarea sfintei Liturghii, din bunăvoința credincioșilor din Ițcani, toți cei care au participat la această deosebită celebrare au luat parte la tradițională agapă frățească din curtea bisericii.

Pr. Robert Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 octombrie: Ițcani: Consacrarea altarului și sfințirea picturilor și a lucrărilor de renovare a bisericii

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat