Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Eroii din Primul Război Mondial (XCV): Bacău
Bacău "Sfântul Nicolae"

În Primul Război Mondial au fost chemați la arme peste 12.000 de catolici din Dieceza de Iași; jumătate dintre ei nu s-au mai întors. Pentru a recupera memoria eroilor din localitățile catolice din Moldova publicăm lista lor pe parohii după cum am primit-o de la părinții parohi sau după cum a rezultat din cercetări. Așteptăm în continuare - din parohiile care n-au trimis încă - lista eroilor și fotografii cu monumente (dacă acestea există) din centrul parohial și din filiale. Numele eroilor pot fi recuperate de pe monumentul ridicat în localitate; din arhiva parohiei (posibil și în Registrul decedaților); de la primărie; de la credincioșii din localitate (mai toți știu bunicii sau străbunicii lor care au murit în primul război).
 

Orașul (astăzi municipiul) Bacău [1] este unul dintre cele mai vechi așezări urbane din Moldova și, totodată, unul dintre cele mai vechi centre catolice din zonă. Începuturile orașului Bacău coboară în timp până în veacul al XIV-lea [2], fiind în legătură cu factorul instituțional eclesiastic catolic care, de asemenea, a avut un rol important în apariția și consolidarea vieții urbane din întreaga Moldovă [3]. Deloc întâmplător, prima mențiune documentară a orașului Bacău datează de la răscrucea anilor 1391-1392, când era înființată Episcopia Catolică de Bacău [4]. Ulterior, numeroase alte izvoare menționează acest spațiu geografic de referință pentru istoria eclesiastică romano-catolică din actuala Diceză de Iași [5].

În timpul Primului Război Mondial, în orașul Bacău și-au avut sediul, pe rând, Comandamentul Armatei de Nord - condus de generalul Constantin Prezan (în 1916), Comandamentul Armatei a II-a - condus de generalul Alexandru Averescu (în 1917), care a colaborat activ și cu Misiunea Militară Franceză, tot aici fiind cantonate și unități militare de rezervă, depozite și spitale militare. Această stare de fapt a făcut ca Bacăul să fie numit, în mod sugestiv, "capitală a rezistenței și victoriilor întregirii naționale" [6].

Foto 1 - Portalul
de la intrarea
în Cimitirul Eroilor
"Poligonul de Tragere"
În perioada interbelică, pe raza municipiului Bacău a fost organizat un Cimitir al Eroilor din Primul Război Mondial, numit și "Cimitirul Poligonul de Tragere", care se află astăzi pe strada Constanței [7]. A fost restaurat în anul 1933, la inițiativa primarului de atunci, Mihail Văgăonescu (invalid de război și președinte al Societății Mutilaților de Război din România), prilej cu care, la intrare, a fost înălțat un portal [foto 1] sub forma unui arc de triumf (având aplicate, în partea superioară, câte o cunună din frunze de stejar și laur, între ele fiind aplicat textul "CIMITIRUL EROILOR"). În interior s-a construit și o capelă a eroilor, sub forma unei cupole de beton așezată pe patru coloane masive, care se sprijină pe un postament în mai multe trepte [8].

Pe portalul de la intrarea în cimitir au fost aplicate, în anul 2009, două plăci de marmură. Pe cea din dreapta a fost inscripționat, în partea superioară, textul: "CIMITIRUL «POLIGONUL DE TRAGERE», iar în partea inferioară: "SUPRAFAȚĂ 20.735m2, 219 GROPI COMUNE, 5513 EROI OSTAȘI ROMÂNI, 4000 EROI OSTAȘI RUȘI, 31 MORMINTE EROI DE CONFESIUNE EBRAICĂ, 19 MORMINTE EROI FĂRĂ NUME, 2 MORMINTE EROI CĂZUȚI PENTRU ELIBERAREA BASARABIEI ÎN ANUL 1941, 6 MORMINTE INDIVIDUALE ALE OSTAȘILOR SOVIETICI ÎNHUMAȚI ÎN ANUL 1944". Între cele două texte a fost inscripționată o imagine cu "Crucea comemorativă a războiului 1916-1918".

Pe placa de marmură din stânga portalului a fost inscripționat, în partea superioară, textul: "RESTAURAT ȘI CONSTRUIT PORTALUL ȘI CAPELA EROILOR ÎN ANUL 1933, DE PRIMARUL ORAȘULUI BACĂU, MIHAI VĂGĂUNESCU, MAIOR INVALID DE RĂZBOI, PREȘEDINTELE SOCIETĂȚII «MUTILAȚILOR DE RĂZBOI», iar dedesubt: "RENOVAT ȘI MONTAT PLĂCILE DE MARMORĂ PE PORTAL ÎN ANUL 2009, DE PRIMARUL MUNICIPIULUI BACĂU, ING. ROMEO STAVARACHE, ÎN COLABORARE CU ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ «CULTUL EROILOR» - FILIALA BACĂU".

Foto 2 -
Monumentul ridicat
în Cimitirul Eroilor "Lazaret"
În partea de nord-vest a municipiului Bacău se află un alt spațiu dedicat eroilor, cunoscut sub numele de Cimitirul Eroilor "Lazaret". Începuturile sale sunt consemnate încă din timpul Primului Război Mondial când, din cauza numărului mare de decese, a fost amenajat pe lângă Spitalul "Lazaret nr. 220", numit mai apoi "Spitalul de Contagioși al Armatei a II-a" [9], unde erau tratați soldații bolnavi de tifos exantematic.

Au fost înhumați în acest cimitir, în 50 de gropi comune (dar și în morminte individuale), un număr de apăroximativ 2500 de militari și civili. La 21 octombrie 1917, șeful spitalului (medicul Georges Imbert, din Misiunea Militară Franceză) a construit, în mijlocul cimitirului, o capelă din lemn care a fost distrusă în anul 1970. Capela din lemn avea o pardoseală din ciment pe care fusese încrustat textul: "Am construit această capelă în amintirea sărmanilor mei colegi și a tuturor eroilor martiri ai marelui război: ofițeri, soldați, civili, care odihnesc în acest cimitir. Medicul șef al «Lazaretului» - octombrie 1917" [10].

În Cimitirul Eroilor "Lazaret" existau numeroase cruci de lemn, dar și câteva cruci din piatră pe care erau inscripționate numele unor eroi. Lăsat în părăsire, din cimitir vor dispărea, pe rând, atât crucile, cât și capela, urmele mormintelor vor fi dispărea și ele, va fi furat inclusiv gardul împrejmuitor, iar suprafața cimitirului va fi mult redusă (fiind luate porțiuni de teren pentru diverse construcții) - de la 0,8 hectare în anul 1933 la aproximativ o jumătate de hectar astăzi.

Foto 3 -
Monumentul Eroilor
din curtea
Școlii Gimnaziale nr. 10 Bacău
În aceste condiții, reabilitarea cimitirului a fost posibilă abia în anul 1996 când, Asociația Națională "Cultul Eroilor" - Filiala Bacău va iniția un demers pentru construirea în acest perimetru a unui monument "spre veșnica amintire a celor plecați prin suferință la cele veșnice cu datoria împlinită" [11]. Monumentul [foto 2] a fost sfințit la 19 octombrie 1997. În partea din față a fost aplicată o placă de marmură cu textul: "PE ACEST LOC A FOST ȘI ESTE CIMITIRUL «LAZARET» AL EROILOR DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. AICI AU FOST ÎNHUMAȚI PESTE 2500 DE MILITARI ȘI CIVILI, BĂRBAȚI ȘI FEMEI, TINERI ȘI BĂTRÂNI DE DIFERITE NAȚIONALITĂȚI ȘI CONFESIUNI RELIGIOASE, VICTIME ALE RĂZBOIULUI ȘI TIFOSULUI EXANTEMATIC. DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ ÎN PACE". Pe placa de marmură aplicată pe cealaltă parte monumentului, putem citi textul: "CONSTRUIT PRIN STRĂDANIA PREOTULUI VIOREL ABABEI - ARHITECT MARIAN CĂTUNEANU - REALIZAT DE S.C. «BACON» S.A.". SFINȚIT LA DATA DE 19 OCTOMBRIE 1997 DE MONSENIORUL ȘTEFAN ERDEȘ.

Singurul Monument închinat Eroilor din Primul Război Mondial, de pe raza municipiului Bacău, se află astăzi în curtea Școlii Gimnaziale nr. 10 Bacău. Construit în anul 1926 prin contribuția voluntară a văduvelor de război din comuna Domnița Maria (azi cartierul Cornișa din municipiul Bacău), acest monument a fost amplasat inițial pe strada Calea Mărășești nr. 126, fiind mutat în anul 1980 cu ocazia sistematizării orașului [12]. A fost ridicat din blocuri de piatră, în formă de obelisc, având în vârf un vultur din bronz, cu aripile desfăcute [foto 3].

Foto 4 - Crucea sfințită
în Parcul Catedralei,
pe locul unde se va ridica
Monumentul Eroilor Băcăuani
Pe latura din față au fost aplicate două plăci de marmură. Pe cea superioară a fost inscripționat textul: "1916-1918. ÎN MEMORIA BRAVILOR EROI AI COMUNEI DOMNIȚA MARIA", iar pe cea inferioară au fost inscripționate numele a 29 de eroi: MOIAN ILIE, BUTACU PAVEL, ANTAL GHEORGHE, BARLEA VASILE, PETCU GHEORGHE, CHITES GHEORGHE, HANGANU NECULA, ALBU VASILE, CROITORU IOAN, IANCU CONSTANTIN, CIORCILA VASILE, TIPEI MARIN, PELIN ADAM, DAVID MIHAI, UNGURU GHEORGHE, VOINEA GHEORGHE, TANASE GHEORGHE, PĂDURARU ION, RADU DUMITRU, GANEA NECULAI, GOANTA PAUN, COSTIN ION, RUSU GHEORGHE, VERDES ION, TARNOVEANU DUMITRU, MANOLIU GHEORGHE, ROTESCU HARALAMBIE, PETREANU GHEORGHE, CONDURACHI CONSTANTIN.

La 25 octombrie 2018, de "Ziua Armatei României", în Parcul Catedralei din municipiul Bacău, a fost sfințită o cruce amplasată pe locul unde se va înălța un monument închinat eroilor băcăuani [foto 4]. În partea din față a crucii a fost montată o placă de marmură cu textul: LA INIȚIATIVA ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR "REGINA MARIA" - FILIALA JUDEȚEANĂ BACĂU "COL. CORNELIU CHIRIEȘ", CU SPRIJINUL PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BACĂU ȘI A CONSILIULUI LOCAL BACĂU, A CONSILIULUI JUDEȚEAN BACĂU ȘI A PAROHIILOR ORTODOXE ȘI ROMANO-CATOLICE DIN JUDEȚUL BACĂU, PE ACEST LOC SE VA RIDICA MONUMENTUL EROILOR BĂCĂUANI [13].

Prof. dr. Anton Coșa

NOTE:

[1] Anton Coșa, Comunitățile catolice din județul Bacău, Onești, Editura "Magic Print", 2007, p. 18.

[2] Ștefan S. Gorovei, La începuturile orașului Bacău, în "Carpica", XVIII-XIX, Bacău, 1986-1987, p. 265-283.

[3] Anton Coșa, Instituții eclesiastice catolice în viața orașelor din Moldova medievală, în "Buletin Istoric" (revista Departamentului de Cercetare istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași), nr. 9 (2008), Iași, Editura "Presa Bună", 2008, p 111-130.

[4] Anton Coșa, Înființarea și evoluția Episcopiei Catolice de Bacău, în "Carpica", XXXII, Bacău, 2003, p. 60-84; idem, Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII), Iași, Editura Sapientia, 2007, p. 53-86.

[5] Anton Coșa, Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII), p. 295-557.

[6] Colonel (r) Corneliu Chirieș, Județul Bacău. Altar de jertfă și eroism, ed. a II-a, Bacău, Editura BABEL, 2009, p. 19.

[7] Ibidem, p. 35.

[8] Ibidem, p. 36-37.

[9] Ibidem, p. 38.

[10] Ibidem.

[11] Ibidem, p. 39.

[12] Ibidem, p. 40.

[13] Fotografiile nr. 1 și nr. 4 au fost primite de la domnul Mihnea Baran (muzeograf la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău), fotografia nr. 2 a fost primită de la domnișoara Elena-Brîndușa Manea (muzeograf la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău), iar fotografia nr. 3 a fost primită de la doamna Eliza-Alexandra Lupu (profesor la Școala Gimnazială nr. 10 Bacău). Le mulțumim tuturor!

* * *

PS Petru Gherghel: Decret episcopal - În veci recunoștința și amintirea lor

* * *

Eroii din Primul Război Mondial (vor urma și alte episoade): (CX): Sascut, (CIX): Fălticeni, (CVIII): Berzunți, (CVII): Botoșani, (CVI): Mircești, (CV): Belcești, (CIV): Târgu Ocna, (CIII): Nisiporești, (CII): Gheorghe Doja (Gâșteni), (CI): Sagna, (C): Bârlad și Tecuci, (XCIX): Roman, (XCVIII): Piatra-Neamț, (XCVII): Onești, (XCVI): Tămășeni, (XCV): Bacău, (XCIV): Văleni, (XCIII): Tețcani, (XCII): Iași, (XCI): Slănic Moldova, Cerdac și Cireșoaia, (XC): Focuri (LXXXIX): Dărmănești, (LXXXVIII): Ferăstrău, (LXXXVII): Târgu Trotuș, (LXXXVI): Tuta, (LXXXV): Ștefan cel Mare (Valea Seacă), (LXXXIV): Vizantea, (LXXXIII): Oituz, (LXXXII): Mărășești, (LXXXI): Rotunda, (LXXX): Pașcani, (LXXIX): Comuna Pârgărești, satele Nicorești, Pârgărești, Satu Nou (LXXVIII): Corhana, (LXXVII): Buruienești, (LXXVI): Horlești, (LXXV): Buhuși, (LXXIV): Bălușești, (LXXIII): Satu Nou - NT, (LXXII): Măgura, (LXXI): Pralea, (LXX): Luizi-Călugăra, (LXIX): Cacica, (LXVIII): Suceava, (LXVII): Mărgineni, (LXVI): Iugani, (LXV): Slobozia, (LXIV): Izvoarele, (LXIII): Gioseni, (LXII): Bârgăuani, (LXI): Dochia, (LX): Solca și Arbore (Parohia Solonețu Nou), (LIX): Gura Humorului, (LVIII): Faraoani și Valea Mare, (LVII): Răducăneni, (LVI): Câmpulung Moldovenesc, (LV): Siret, (LIV): Oțeleni, (LIII): Valea Seacă și Nicolae Bălcescu, (LII): Cotnari, (LI): Galbeni, (L): Răchiteni, (XLIX): Mogoșești-Siret, (XLVIII): Fărcășeni, (XLVII): Huși, (XLVI): Pustiana, (XLV): Scorțeni - Florești, (XLIV): Moinești, (XLIII): Ardeoani, (XLII): Arini, (XLI): Răcăciuni, (XL): Focșani, (XXXIX): Adjudeni, (XXXVIII): Șcheia, (XXXVII): Târgu Neamț, (XXXVI): Hălăucești, (XXXV): Pildești, (XXXIV): Sarata, (XXXIII): Rădăuți, (XXXII): Adjud, (XXXI): Ciucani, (XXX): Dumbrăveni și Berindești, (XXIX): Lespezi, (XXVIII): Galați, (XXVII): Vatra Dornei, (XXVI): Ploscuțeni, (XXV): Dofteana, (XXIV): Schineni, (XXIII): Barticești, (XXII): Cleja, Somușca și Valea Mică, (XXI): Ciugheș, (XX): Lilieci, (XIX): Chetriș, Tamași, Furnicari, (XVIII): Vladnic, (XVII): Poiana Negri și Mâgla, (XVI): Fundu Răcăciuni, (XV): Călugăreni, (XIV): Prăjești, (XIII): Buhoci, (XII): Brusturoasa și Cuchiniș, (XI): Comănești, (X): Frumoasa, (IX): Gherăești, (VIII): Coman, (VII): Luncași, (VI): Bijghir, (V): Buhonca, (IV): Săbăoani și Traian, (III): Traian (BC), (II): Horgești, (I): Butea.


 

lecturi: 183.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat