Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu

Cea de a șaptea ediție a pelerinajului absolvenților de liceu la Cacica a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2018. Aproximativ 220 de elevi, însoțiți de profesorii de religie și preoții din parohii, s-au rugat Domnului în fața icoanei Maicii Domnului pentru o bună reușită la examenul de Bacalaureat și pentru conturarea cu înțelepciune a unui proiect de viitor. Elevii s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Veniți de pe întinsul întregii Dieceze de Iași, elevii au pornit pe jos spre sanctuar de la intrarea în Cacica. De aici, în frunte cu pr. inspector școlar diecezan Petru-Sebastian Tamaș, elevii s-au rugat sfântul Rozariu și au cântat până la intrarea în sanctuar. Acolo ne-a așteptat părintele paroh Anton Mărăndescu, care ne-a urat bun venit și ne-a făcut o scurtă prezentare a sanctuarului, introducându-ne astfel în atmosfera de rugăciune.

Reflecția zilei a fost prezentată de pr. Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic din Iași. Părintele ne-a captivat prin concretețea gândurile de inspirație bibilică, de altfel atât de utile pentru ceea ce înseamnă a construi un proiect de viață. Patru coordonate de care să ținem cont ne-a oferit părintele în acest sens: cultivarea unor relații sănătoase cu aproapele, alegerea stării de viață, alegerea profesiei și relația cu Dumnezeu. Părintele a încheiat invitându-ne să consultăm întotdeauna "cerul" atunci când ne aflăm în fața unor decizii importante, pentru că niciodată Dumnezeu nu dezamăgește. Între timp, ceilalți preoți au stat la dispoziția elevilor ascultând sfintele spovezi, mulți liceeni alegând să își deschidă sufletul și să înceapă o viață nouă.

Liturghia ce a urmat a fost prezidată de PS Aurel Percă. În cuvântul de la predică, Preasfințitul ne-a oferit-o ca model în fața deciziilor și examenelor importante pe Maica Domnului. Ea nu și-a pierdut capul, ci a slujit cu fidelitate, a fost generoasă și aplecată mereu spre nevoile altora. Ea știe ce înseamnă suferința, stresul, neliniștea, prin urmare ne înțelege ca nimeni altcineva și ne stă alături. La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Petru-Sebastian Tamaș a adresat un cuvânt de mulțumire, invitându-ne să-l aplaudăm mai întâi pe Dumnezeu pentru toate lucrările minunate pe care le-a făcut în viața noastră.

Momentul de adorație de după-amiază a ajuns la inima fiecărui elev. Prin cuvinte simple și într-o atmosferă frumoasă de meditație, pr. Bejan Irimia de la Onești ne-a ajutat să ne așezăm în fața lui Dumnezeu și să-i prezentăm viața noastră așa cum este ea, cu oamenii care ne-au călăuzit gândurile, pașii și mâinile până în acest moment.

Ne-am întors acasă convinși că "există viață și după Bacalaureat" și încurajați de mesajul final al părintelui Tamaș: "Indiferent de rezultatul de la Bacalaureat și de drumul pe care veți porni în toamna următoare, dacă veți rămâne de partea lui Dumnezeu veți avea totul".

Denisa Iacob

* * *

Impresii culese de la elevi:

  • "Pelerinajul absolvenților de liceu la Cacica a fost pentru mine o oportunitate deosebită. În primul rând, acest pelerinaj mi-a dat curaj. Văzând atâția tineri de vârstă mea rugându-se rozariu și participând cu credință la sfânta Liturghie am simțit că, în ciuda ostilității tot mai ostentative a societății moderne față de credință, tinerii încă mai cred în Dumnezeu și că mai există o speranță privind perpetuarea acesteia, precum și a celorlalte valori creștine către generațiile viitoare. De asemenea, pentru mine, organizarea acestui pelerinaj este o dovadă clară și sinceră a faptului că Biserica se îngrijește de tineri, că îi pasă de grijile, de problemele lor și că vrea să fie parte din viața lor, însoțindu-i zi de zi. În acest eveniment, pot spune că am redescoperit credință în modul ei cel mai autentic de a fi, într-un mod tânăr." (Mircea-Alexandru Dănuț, clasa a XII-a A, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi", Roman)

  • "Pentru mine, personal, acest pelerinaj al absolvenților a însemnat nu doar un simplu moment de rugăciune, ci un moment al întâlnirii tinerilor cu Dumnezeu prin Maria, Mama noastră. A fost ceva frumos, o șansă de a ne cunoaște mai bine pe noi, pe Maria, pe Dumnezeu". (un elev, Onești)

  • "Această zi va rămâne mereu în memoria mea. A fost totul foarte special, plin de har și milostivire. Prin momentul de adorație am învățat că trebuie să-i mulțumesc mai mult lui Dumnezeu pentru ceea ce am și pentru ceea ce sunt. Datorită lui sunt omul de astăzi și sunt foarte norocoasă. A fost prima dată când am mers în pelerinaj la Cacica și nu îmi pare rău. Cu siguranță voi mai merge și altă dată. Cer de la Dumnezeu multă voință pentru anul ce urmează atât pentru mine, cât și pentru prietenii și colegii mei de clasa a XII-a." (Gabriela Ababei, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău)

  • "Am fost în pelerinaj la Cacica alături de alți tineri cu care mă simt mult mai apropiată și cu care împărtășesc aceeași credință. Acest pelerinaj nu m-a ajutat doar pentru a mă simți în unitate cu ceilalți tineri, ci și pentru a primi harul Mamei cerești prin rugăciunile mele adresate ei. Cu ajutorul preoților prezenți, toți tinerii ne-am unit într-o singură credință și rugăciune către Sfânta Fecioară Maria, astfel încât să ne ajute la alegerea corectă a deciziilor viitoare importante din viața noastră." (Beatrice-Alice Ciulin, Roman)

  • "Pentru mine, acest pelerinaj la Cacica a fost o experiență unică, memorabilă și emoționantă, care sper că a lăsat urme în sufletul fiecărui participant. A fost minunat să fim cu toții uniți în rugăciune, având aceeași dorință: reușita. După acești patru ani de liceu în care am fost «împreună», fiecare va ridica ancora propriei corăbii și cu pânzele sus va porni spre viitorul pe care cu siguranță și-l dorește fericit. Cred cu tărie că acest moment de unitate, de rugăciune și de mulțumire al tinerilor adresat în mod special Sfintei Fecioare Maria va aduce rod ca un bob de grâu aruncat într-un pământ bun." (Elisa Mădălina Gherca, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău)

  • "Acest pelerinaj alături de cei de vârsta mea, a fost o ocazie care a avut beneficii de ambele părți: spirituală și fizică. Spovada pe care am făcut-o a fost una mai aparte, una care a avut un impact imediat asupra interiorului meu. Soluțiile primite la scaunul de spovadă au fost așteptate timp de ani buni. Aș recomanda tuturor tinerilor ca atunci când au o problemă să meargă la scaunul de spovadă și să-și deschidă inima. Și toate vor trece, iar bucuria le va umple sufletul." (Un absolvent)

  • "Pelerinajul la Cacica a fost extraordinar. M-am simțit binecuvântată. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat să îi cer ajutorul Maicii Domnului. Mă bucur mult că mi-am revăzut prietenii din alte zone care au venit pentru același scop. Mi-a plăcut atmosfera, dar cel mai mult meditația, sfânta Liturghhie și adorația euharistică. Ce am învățat? Că e foarte important proiectul meu de viitor." (Monica, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău)

  • "Despre ziua de azi pot afirma cu bucurie că am simțit atingerea lui Dumnezeu." (Bianca, Colegiul "Mihai Eminescu" Bacău)

  • "Când emoția e prea intensă, aleg să nu spun în cuvinte ca să nu se piardă în intensitate. Mulțumesc pentru această zi!" (Gabriela, Colegiul Național de Artă "George Apostu" Bacău)

  • "Încă de dimineață s-a simțit o legătură puternică, ca și cum am fi fost o familie. Programul a fost lejer, dar intens. M-am bucurat de spiritul tânăr al preoților și al profesorilor de religie. Pe tot timpul pelerinajului am avut darul de a mă bucura de prezența lui Isus în fiecare persoană. Cuvintele nu sunt capabile să exprime bucuria ce o simt. Experiența acestui pelerinaj a fost exprimarea cerului aici pe pământ. Cerul e acasă. Acasă m-am simțit astăzi." (Patricia, Colegiul Național de Artă "George Apostu" Bacău)

  • "Pelerinajul la Sanctuarul din Cacica a fost o experiență deosebită, care, cu siguranță va rămâne mereu prezentă în inima mea. E un lucru uimitor să vezi cum atâția tineri din întreaga dieceză se unesc în rugăciune pentru a cere harul și mijlocirea Sfintei Fecioare Maria. Toate momentele din program, atât meditația, sfânta Liturghie, cât și adorația euharistică, au venit în întâmpinarea noastră spre a ne da forță, curaj și tărie pe drumul vieții noastre creștine." (Daniel Mîrț, Roman)

  • "Acest pelerinaj la Cacica a fost o experiență foarte plăcută. A fost minunat să vedem tineri adunați cu aceleași gânduri și să petrecem mult timp de calitate împreună. Această zi este unică și ne vom aminti cu drag de ea în momentul în care vom afla rezultatele la bac (bune, bineînțeles), dar, nu doar atunci." (Carmen Brandiu, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău)

  • "Nu credeam că mă voi simți atât de bine aici la Cacica. Am simțit într-adevăr, cum Sfânta Fecioară Maria este prezentă în mijlocul nostru și cum ne umple de haruri. Am simțit că prin sfântul sacrament ne-am apropiat mai mult de Isus Cristos. A fost cu siguranță o zi de neuitat. Sunt convinsă că rugăciunile noastre au fost ascultate." (Mădălina, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 octombrie: Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu


 

lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat