Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ca discipolii de la Emaus

În proiectul documentului final

Proiectul documentului final a fost prezentat și predat în Aula nouă a Sinodului, marți dimineața, 23 octombrie 2018, părinților care astfel vor putea să citească acum textul și apoi să propună observații pentru a scoate, a adăuga sau a înlocui formulări. Pentru a face această muncă au la dispoziție module corespunzătoare și, în afară de asta, vor putea lua cuvântul în aulă în ziua de miercuri.

Indicațiile au fost sugerate de cardinalul secretar general, Lorenzo Baldisseri, în cursul celei de-a optsprezecea congregații, în prezența a 252 de părinți sinodali. Apoi, cardinalul raportor general Sérgio da Rocha a prezentat profilul proiectului de document final, care are ca fir conducător experiența discipolilor de la Emaus. Evidențiind că este rod al unei munci de echipă, foarte angajante, dat fiind și timpul redus. Adevărații autori ai documentului au fost toți participanții la sinod, cu o mențiune specială pentru aporturile comisiei pentru redactare la ale cărei lucrări, luni seara, a luat parte personal și papa Francisc.

Cardinalul da Rocha a scos în evidență și atitudinea de ascultare care a caracterizat adunarea, așa încât a permis să se articuleze bogăția contribuțiilor și experiențelor. O altă atitudine fundamentală, a adăugat el, a fost aceea a rugăciunii, cu ajutorul prețios al pauzelor de tăcere între intervenții, sugerate de pontiful însuși.

După aceea, cei doi secretari speciali - iezuitul Giacomo Costa și salezianul Rossano Sala - au prezentat punct cu punct proiectul documentului final care, a fost amintit, va putea să fie modificat și îmbunătățit, în spirit de slujire, cu contribuția tuturor părinților.

Printre multele întâlniri care provin din experiența sinodală, cardinalul Baldisseri a amintit două în mod deosebit. Joi dimineața, circa 300 de părinți, cu auditoare, auditori și unii tineri romani, vor face un pelerinaj pe jos de circa 6 kilometri, pornind de la ora 9.00 de la Monte Mario - între centrul Don Orione și via De Amicis - și parcurgând cărarea via Francigena pentru a ajunge la bazilica "Sfântul Petru" unde la amiază, la altarul catedrei, va fi celebrată liturghia cu prezența papei Francisc. În timpul pelerinajului, organizat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, vor exista câteva stationes pentru a permite momente de rugăciune și de reculegere.

În afară de asta, auditoare și auditori pun la punct un mic spectacol de sfârșit de sinod, în atriul Aulei "Paul al VI-lea", pentru a-l implica pe pontif și pe părinții sinodali într-un moment de sărbătoare împreună.

(După L'Osservatore Romano, 24 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat