Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Drobeta-Turnu Severin: Întâlnirea conferințelor grupei I a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Întâlnirea președinților și reprezentanților conferințelor din grupa I a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România s-a desfășurat în ziua de 20 octombrie 2018, la Drobeta-Turnu Severin , organizator fiind Conferința "Neprihănita Zămislire", de pe lângă Parohia Romano-Catolică "Neprihănita Zămislire" din Drobeta-Turnu Severin.

Din Dieceza de Iași, au participat: Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Francisc Hușanu (Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Anton Dâscă (Bălțați "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruț (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Paul Demișcă, (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

Din Arhidieceza de București, au participat: Georgeta Răchițeanu (București "Sfântul Anton de Padova"); Rodica Babeu (Câmpulung Muscel "Sfântul Iacob"); Mariana Pereși (Drobeta-Turnu Severin, "Neprihănita Zămislire" ); Elena Moro (București "Sfânta Cruce").

Întâlnirea a început cu sfânta Liturghie, concelebrată, de părintele paroh Gheorghe Coșa și părintele Petru Păuleț, îndrumător spiritual al uniunii.

În cuvântul de învățătură, părintele Petru Păuleț a insistat pe puterea rugăciunii în biserică, în viața preotului, în susținerea vocației noastre vincențiene. Rugăciunea perseverentă și consecventă ne va da harul să nu încetăm niciodată de a face binele. Liturghia s-a încheiat cu rugăciunea, la îndemnul Sfântului Părinte papa Francisc, către Sfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria și sfântul Mihail arhanghelul, să ocrotească Biserica de diavol și noi să fim apărați în lupta împotriva răutății și capcanelor diavolului.

Lucrările întâlnirii au avut la grădinița romano-catolică "Sfânta Tereza Verzeri", fondatoarea Congregației "Fiicele Sfintei Inimi a lui Isus". Testamentul său spiritual arată că Fiicele Sfintei Inimi a lui Isus "ca unele care își trag caritatea de la izvorul însuși al iubirii, adică de la inima lui Isus Cristos, trebuie să ardă față de semenii lor cu aceeași caritate ca inima divină".

După rugăciunea de început, specifică vincențienilor, Eva Maria Peter, președinte național, (Bocșa "Neprihănita Zămislire"), a deschis lucrările prezentând programul întâlnirii și adresând un cuvânt de întâmpinare și de mulțumire pentru conferința gazdă, care a făcut posibilă această întâlnire.

În prezentarea activității, desfășurată în spirit vincențian, președinta conferinței gazdă, Mariana Pereși, a arătat că anul acesta se împlinesc și 20 de ani de la înființare.

Tema spirituală: "Sfânta Fecioară Maria, regina Rozariului", susținută de părintele Petru Păuleț, a arătat că la început Rugăciunea Rozariul a fost numită și Evanghelia săracului (din cauza gradului scăzut de alfabetizare în acea vreme). În esență Rozariul este meditarea misterelor - episoade din viața lui Isus și viața sfintei Fecioare Maria, care conțin haruri și merite pentru a crește în credință, speranță și caritate, devenind, în prezent, și o armă puternică împotriva diavolului.

Fericitul Frederic Ozanam (1813-1853), fondatorul "Conferințelor sfântului Vincențiu de Paul" (1581-1660), a venit la Paris pentru completarea studiilor universitare. Nu era necredincios, dar sufletul lui era mai tot timpul în criză, de aceea își simțea credința lâncezind și tremurând ca o flacăra gata să se stingă. Abătut, într-o seară a intrat într-o biserică din Paris, iar acolo, spre surprinderea lui, l-a găsit pe profesorul său, pe marele matematician și fizician, André-Marie Amp?re (1775-1836), îngenuncheat și cu Rozariul în mână. Atunci o putere tainică l-a făcut și pe el să îngenuncheze și să strige după ajutor de la Dumnezeu. Lacrimile de căință îi curgeau din ochi, în timp ce sufletul său se curăța de orice îndoială și orice nesiguranță. Mai târziu el avea să spună că pilda de creștin în rugăciune primită de la André-Marie Amp?re a avut asupra lui o influență mai mare decât toate cărțile de pietate citite și decât toate predicile ascultate.

După prezentarea activităților desfășurate în cadrul fiecărei conferințe prezente, au urmat discuții privind viitorul Uniunii, în contextul oportunităților și provocărilor de mâine, meditând că spre realitatea de mâine e bine să mergem nu cu vise, ci cu forțe.

Stabilirea conferinței gazdă a întâlnirii de toamnă, de anul viitor și rugăciunea de sfârșit au încheiat lucrările întâlnirii grupei I a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România.

"Dacă o rugăm pe Maica Domnului și o luăm de patroană... inevitabil totul va merge spre bine." (Sfântul Vincențiu de Paul )

Adrian Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 octombrie: Drobeta-Turnu Severin: Întâlnirea conferințelor grupei I a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat