Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul despre tineri se pregătește să discute documentul final

De Iacopo Scaramuzzi

Sinodul despre tineri, care a început miercuri, 3 octombrie 2018, și se va încheia duminica viitoare, se pregătește să discute și apoi să voteze documentul final. Astăzi părinții sinodali au avut o zi de "vacanță", "toți în afară de cei care lucrează în comisiile care se ocupă de Scrisoarea adresată tinerilor și de documentul final, care va fi prezentat mâine în aulă", a spus în cursul briefing-ului zilnic în Sala de Presă a Sfântului Scaun prefectul Dicasterului pentru Comunicație, Paolo Ruffini. După prezentarea schemei, mâine, membrii Sinodului vor avea "până miercuri" pentru a discuta și - "ca indivizi sau în grup" - a propune amendamente la text, care după aceea va fi citit și votat, punct cu punct, de adunarea reunită sâmbătă, care se va termina cu intervențiile finale. Joi, între timp, va avea loc pelerinajul de-a lungul ultimei părți din Via Francigena la Roma, de la parcul Monte Mario până la "Sfântul Petru", iar vineri adunarea va alege următorul Consiliu al Sinodului. Duminică, odată cu liturghia prezidată de papa, Sinodul se va încheia.

La Sinod, așa cum a spus la briefing monseniorul David Macaire din Martinica printr-o expresie plină de imaginație, "maioneza a funcționat": "Am venit din țări diferite, cu opinii diferite, nu spun că ar exista adevărat opoziții dar venim din realități diferite, au fost și discuții aspre, în grupul meu lingvistic atunci când de exemplu am vorbit despre single, o realitate pastorală pentru episcopii din Canada sau pentru mine sau pentru episcopii francezi, dar pentru episcopii orientali ceva care nu poate fi înțeles imediat: a fost nevoie să se explice, «nu sunt neapărat persoane care refuză căsătoria», și grație confruntării ne-am ascultat și ne-am înțeles".

La Sinod a fost arătat materialul video realizat de un grup de tineri irakieni și preluat de Safa Al Abbia, auditor caldeean care a trebuit să se întoarcă mai devreme în țara sa pentru a fi alături de mama sa bolnavă. Intervenția sa cu privire la destinul creștinilor din Orientul Mijlociu a fost printre cele mai aplaudate. Înainte de a părăsi Roma a exprimat dorința de a-l întâlni pe papa, care a acceptat imediat, adresând cuvinte de încurajare tuturor tinerilor irakieni.

La briefing-ul de astăzi a intervenit iezuitul Paolo Bizzeti, vicar apostolic în Anatolia și părinte sinodal: "Noi bătrânii ce lume am creat pentru tineri? Am eșuat în crearea unei lumi în care tinerii să poată munci, să poată crea drumuri pentru viața lor. Ar fi necesar, din partea noastră, o solemnă cerere de iertare adresată tinerilor", a spus el. "Am creat o lume în care tinerii se inserează cu greu. Tinerii au impresia că în lume nu este loc pentru ei. Probabil că le-am dat prea multe lucruri inutile, sau i-am privat de posibilități. Cum este posibil să vorbim despre discernământ când atâția tineri în lume n-auz nicio posibilitate de alegere, când încă de mici viața lor este programată pentru că trebuie să lupte pentru supraviețuire sau să fugă din țările lor?".

Părintele Bizzeti a subliniat și valoarea unică a adunării sinodale ("Ce agenție mondială este așa de contactată cu problemele oamenilor ca Biserica catolică?") și a scos în evidență unele "umbre" de metodă ale lucrărilor sinodale: "Modul de a proceda al lucrărilor lipsește probabil un pic de metodă: ar trebui să ne concentrăm mai mult asupra unor probleme de fond, discutând despre ele și în mod aprins, nu se poate delega totul celui care elaborează zeci și sute de pagini pentru propunerile conclusive... există o bogăție excesivă de tematici, trebuie să avem curajul de a ne sărăci, se poate muri de mizerie dar și de bogăție!".

Cât privește situația din Turcia, monseniorul Bizzeti, răspunzând la o întrebare, a explicat că la procesul de beatificare a părintelui Andrea Santoro, misionar asasinat la 5 februarie 2006 la Trebisonda, "lucrează", așa cu se știe de altfel, în timp ce pentru un proces de beatificare a monseniorului Luigi Padovese, predecesor al său ca vicar apostolic al Anatoliei asasinat la Iskenderun la 3 iunie 2010, "din păcate faptul că timp de cinci n-a exista un episcop succesor a făcut acum foarte greu de adunat materialul: evaluăm un pic, însă a trecut mult timp, unii martori din acea epocă nu mai sunt, deci mi se pare că va fi un pic complicat. Rămâne faptul - a conchis iezuitul - că sunt două asasinate complet nejustificate".

Episcopul american Frank J. Caggiano, episcop de Bridgeportm, la rândul său, a subliniat că "abuzul sexual asupra minorilor și asupra adulților vulnerabili este un delict și un păcat și nu trebuie să aibă spațiu în Biserică, iar la Sinod există consens cu privire la faptul că trebuie să vorbim tinerilor în mod empatic și trebuie să-i informăm de gravitatea celor întâmplate și că suntem angajați să reconstruim credibilitatea și încrederea. Fiecare episcop, după părerea mea, trebuie să decidă cum să facă mai bine pentru a recuceri această încredere, dar - a spus prelatul - există un acord universal între episcopi că acest lucru trebuie făcut".

Henriette Camara, tânără auditoare, membru al scoutiștilor catolici din Guineea, a subliniat cum, provenind dintr-o familie musulmană, a fost "primită de mișcare cu brațe deschise, fără discriminări sau condiții". La briefing a intervenit în sfârșit părintele Angel Fernandez Artime, rector major al salezienilor, care între altele a scos în evidență că Sinodul trebuie să evite riscul unei abordări "prea eurocentrice și occidentală", pentru că "Biserica este de toate culorile, rasele și limbile și toți trebuie s-o gândim universal: dar cred că Sinodul nu va fi în acest pericol".

(După Vatican Insider, 22 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat