Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa către președintele Columbiei: "Uniți țara". Colocviu despre traficul de droguri și despre migranți

De Salvatore Cernuzio

Cărți, tricouri de fotbal, obiecte din cafea și chiar un hamac pentru siesta. Pe masa din Biblioteca Apostolică, o cameră din Palatul vatican unde papa îi primește în mod obișnuit pe șefii de stat, erau astăzi (22 octombrie 2018) șase/șapte cadouri aduse de președintele Columbiei, Ivan Duque Marquez, pontifului care l-a primit dimineața cu o delegație de 17 persoane, între care miniștri de externe și al comerțului, ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, soția, cei trei copii ai săi, mama și soacra. O audiență cu tonuri cordiale în timpul căreia s-a discutat despre teme fundamentale pentru prezentul și viitorul națiunii sud-americane, care s-a remarcat în 2016 prin angajarea de pace după acordul dintre luptătorii de gherilă din FARC și guvernul fostului președinte Juan Manuel Santos, care a primit pentru asta premiul Nobel, care totuși a dezbinat grupuri din societate precum și din Biserică.

Duque, avocat ales la președinție în iunie 2018, candidat de la Partidul Centrului Democratic întemeiat de fostul președinte columbian Alvaro Uribe, al cărui succesor este, a tratat cu papa, timp de circa 28 de minute, teme despre corupție, ilegalitate, trafic de droguri și ocrotire a vieții. Cele deja prezentate în discursul său de luare în primire, promițând intervenții normative severe, chiar de rang constituțional.

A fost "exprimată satisfacție pentru relațiile bilaterale bune", explică mai în detaliu o notă a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, și "a fost subliniată de asemenea importanța unui dialog constant între Biserică și stat pentru a înfrunta provocările actuale ale societății, cu referință deosebită la unele probleme de interes comun cum ar fi ocrotirea vieții, lupta împotriva corupției și a traficului de droguri, promovarea legalității și salvgardarea mediului". În afară de asta, n-a lipsit, continuă comunicatul Vaticanului, "un schimb rodnic de vederi cu privire la situația politică și socială din regiune, cu atenție specială față de migrații".

Duque - care l-a întâlnit după aceea pe cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, însoțit de monseniorul Antoine Camilleri, subsecretar pentru raporturile cu statele - a primit din mâinile papei, în momentul schimbului de daruri, medalionul care reprezintă o stâncă despicată în două și ținută împreună de ramurile unui copac de măslin. "Doresc ca mâinile dumneavoastră să fie ca aceste două ramuri, care să unească Columbia și să aducă o soluție la această fractură care a durat 50 de ani", a spus Francisc. Și, punându-și ochelarii, a citit mesajul de pe spatele medalionului: "A căuta ceea ce unește, a depăși ceea ce desparte", a comentat papa, dăruind oaspetelui său și mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2018 și cele patru documente ale pontificatului său.

La rândul său, liderul columbian a dăruit un tricou semnat de campionul de fotbal columbian James Rodriguez, astăzi la Bayern München, vice-căpitan al naționalei columbiene, și cu numărul său 10, și cu un tablou cu un fundal alb unde erau prezentate o dedicație a lui Rodriguez însuși ("Papei Francisc cu afect"), semnătura sa și cea a câtorva tineri care au luat parte la proiectul educativ pentru tinerii dezavantajați Scholas Occurrentes, inițiativă promovată la nivel mondial de Jorge Mario Bergoglio ca arhiepiscop de Buenos Aires și devenită, când a devenit papă, o fundație pontificală. La recenta reuniune a Scholas, vinerea trecută, a luat parte la primera dama, Maria Juliana Ruiz, care astăzi a comentat la papa Francisc: "A fost fantastic!", asigurând și că ea continuă să ofere contribuția sa pentru proiectele organismului.

Soția președintelui a comentat și celelalte cadouri date papei împreună cu soțul ei: un pachet de cafea columbiană, omagiu al cultivatorilor columbieni. Este "simbolul transformării productive a țării noastre. Este de mare calitate, v-o trimit cu mult afect". "Este foarte bună", a spus Duque, revelând că este "destul de caffettero" (dependent de cafea, nt). "Da, după siesta", a glumit soția. Și Francisc a răspuns pe același ton: "Va folosi să-mi fac un bun tinto" (ten, nt).

Afectuos și darul unui hamac din lână de culoare albă de fildeș, realizat de câțiva artizani locali. Explicația acelui dar l-a dat tot președintele: "Știm că aveți puțin timp pentru a vă odihni". În sfârșit, de la soți și două cărți: una despre biodiversitatea din Columbia și o carte despre centenarul sanctuarului Fecioarei de la Chiquinquirá, care va fi la 19 iulie anul viitor împreună cu o statuie a Fecioarei.

Înainte de colocviul privat, imediat ce l-a întâlnit pe papa în Sala Tronului Mic, Ivan Duque Marquez s-a declarat onorat că este primit în audiență în Vatican și a amintit imediat vizita pontifului din septembrie 2017. "Toți columbienii s-au bucurat mult pentru vizita dumneavoastră, un mesaj de unitate și bucurie pentru toată țara", a spus el, asigurând "toată admirația și recunoștința mea față de dumneavoastră".

După audiența cu papa, Duque l-a întâlnit la Quirinale pe președintele Sergio Mattarella, fiind prezent ministrul de externe Enzo Moavero. În schimb mâine îl va întâlni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg; o întâlnire care vine după întâlnirea din mai cu predecesorul Santos care a declarat că și Columbia va deveni un nou membru al alianței atlantice și va fi primul "partener global" latinoamerican.

(După Vatican Insider, 22 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat