Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Întâlnirea diecezană de toamnă a persoanelor consacrate

La numai o lună distanță de la marele eveniment al beatificării Veronicăi Antal, ridicată la cinstea altarelor ca fericită, la 22 septembrie 2018, de către cardinalul Giovanni Angelo Becciu, persoanele consacrate din Dieceza de Iași, la inițiativa Preasfințitului Petru Gherghel, s-au întâlnit duminică, 21 octombrie 2018, la Nisiporești, într-un număr mare de circa 250 de persoane consacrate din cele cinci zone ale diecezei, fiind și cea de-a 92-a Zi Mondială a Misiunilor.

Programul stabilit anterior de către Comisia Diecezană de Viață Consacrată s-a respectat întocmai: la 9.30 a fost sosirea la biserica parohială și cuvântul de bun venit al pr. Augustin Folner OC, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată, urmând apoi conferința pr. Virgil Blaj OFMConv, cu tema Lectura spirituală în viața Fericitei Veronica Antal. Părintele relator a trecut în revistă o serie de sfinți care au descris importanța lecturii spirituale precum și câteva modele de sfinți care au pus în practică, mai ales, acest mijloc atât de important pentru viața spirituală. Sfântul Alfons Maria de Liguori spunea: "Beneficiul adus de cărțile bune este atât de mare ca și pagubele provocate de cărțile proaste". Mai recent, un alt sfânt foarte popular și iubit de oameni, fratele capucin Pius din Pietrelcina, îi scria unei fiice spirituale: "Să nu-mi spuneți că sunt foarte exigent dacă voi continua să vă rog să vă îmbogățiți tot mai mult citind, cât de mult veți putea, cărțile sfinte. Lectura spirituală vă este necesară asemenea aerului pe care-l respirăm. Citiți, citiți mult, iar lecturii sănătoase să nu-i lipsească niciodată rugăciunea evlavioasă și umilă". Viața interioară poate supraviețui fără lectura spirituală? Dar ce mai înseamnă pentru noi viața interioară și câtă importanță, timp, resurse îi mai acordăm?

Sfântul papă Paul al VI-lea, în audiența generală din 13 august 1968, arăta cum așa-numita "civilizație a imaginii" ridică mari obstacole în calea vieții spirituale: "Noi suntem educați pentru viața exterioară... și nu atât pentru viața interioară, căreia îi cunoaștem puțin legile și bucuriile; gândirea noastră este ocupată în special cu lumea sensibilă (se vorbește despre "civilizația imaginii": radio, televiziune, fotografie, simboluri și scheme mentale etc. - putem adăuga astăzi: toată tehnologia telefoanelor inteligente, tabletelor, proiectoarelor etc.), și în zona socială, adică în conversație și în relația cu ceilalți; suntem adânc exteriorizați".

Plecând de la autorul Scrisorii către evrei care le atrăgea atenția destinatarilor săi că în loc să crească în credință prin primirea adevăratei învățături au devenit "nepăsători la cele auzite". Și adaugă: "Într-adevăr, voi, care de atâta timp trebuia să fiți învățători, aveți din nou nevoie ca cineva să vă învețe principiile de la început ale cuvântului lui Dumnezeu și ați ajuns să aveți nevoie de lapte, și nu de mâncare solidă. Pr. Virgil a continuat spunând că lectura spirituală este o sursă imensă de "hrană tare" (cf. 1Cor, 3,1-3), iar fericita Veronica Antal s-a adăpat cu nesaț din ea, drept dovadă că perseverența ei în această practică a atras atenția celor care au cunoscut-o și ne-au dat mărturie despre ea. Sora sa Angela ne povestește că "în timpul liber, mai cu seamă iarna și primăvara, Veronica citea cărți, citea, citea..".. Lectura spirituală i-a fost fericitei Veronica hrană, călăuză și oglindă în parcursul ei de desăvârșire, de sfințire.

După un timp de reflecție și de pauză la ora 11.00 a urmat sfânta Liturghie prezidată de pr. Augustin Folner și concelebrată și de un grup numeros de preoți. La începutul acesteia pr. Anton Bogdănel OFMConv, parohul acestei comunități, ne-a adresat un cuvânt de bun venit în biserica închinată Sfintei Fecioare Maria și care adăpostește rămășițele pământești ale fericitei Veronica Antal, fecioară și martiră a curăției. Este pentru prima dată când persoanele consacrate din Dieceza de Iași merg în pelerinaj în spirit de credință și recunoștință la mormântul fericitei și, așa cum spunea părintele, "este un început, o sămânță care se dezvoltă și care să aducă roade în viața noastră". Să privim la ea, spunea pr. Anton, care "deși nu a reușit niciodată să-și îndeplinească visul ei de a deveni soră, totuși a știut să-și trăiască consacrarea baptismală și promisiunea ei particulară de a fi a lui Isus și Isus să fie al ei și de-al iubi numai pe el pentru tată viața, dar și consacrarea ei ca terțiară franciscană".

La omilie, pr. Mihai Afrențoae OFMConv, plecând de la textele biblice ale duminicii a 29-a de peste an, ne-a vorbit despre importanța împărăției lui Dumnezeu și despre frumusețea veșniciei pe care au năzuit-o toți sfinții de-a lungul veacurilor și pe care și noi, persoanele consacrate, trebuie să ne străduim să o dobândim prin viața noastră de sfințenie, asemenea sfântului Ignațiu de Antiohia și fericitei Veronica Antal. Să căutăm ca prin viața noastră consacrată lui Dumnezeu, prin faptele noastre de iubire și răbdare să primim locurile noastre din ceruri pregătite de Dumnezeu Tatăl de la începutul lumii, unde corurile de îngeri cântă: "Mărire în cer lui Dumnezeu!" (Lc 2,14). Să nu încercăm să ajungem "pe scurtătură" așa cum au cerut cei doi apostoli Iacob și Ioan, de a fi la dreapta și la stânga lui Isus în împărăția sa, ci parcurgând drumul nostru uman cu limitele și suferințele sale: "Puteți să beți potirul pe care-l îl beau eu? (Mc 10,39). Să nu ne lăsăm ispitiți de Cel Rău care ne propune calea cea scurtă, viața lejeră, să nu ne bucurăm de comoditățile acestei lumi, dar asemenea lui Isus care a trăit în sărăcie și umilință a slujit până la capăt îndeplinindu-și misiunea sa de slujitor credincios. Astfel, și noi să ne îndeplinim misiunea noastră asemenea lui Isus, a fondatorilor noștri și chiar a fericitei Veronica Antal care și-a dăruit viața până la martiriu în curăție și slujire în rugăciune.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Paul Budău, decan de Iași, a transmis, în calitate de delegat, salutul din partea episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă, care ne prețuiesc pe noi, persoanele consacrate, și ne mulțumesc pentru toată activitatea desfășurată în Dieceza de Iași. Totodată ne-a încurajat pe toți cei prezenți de a înainta cu elan atât noi în activitatea noastră misionară, cât și credincioșii în misiunea lor de creștini, pentru că toți suntem chemați la mântuire și la moștenirea împărăția lui Dumnezeu.

După masa de prânz servită la "Casa tineretului" din mijlocul satului, a urmat un moment emoționant de mărturie a două tinere de 17, și respectiv 19 ani din comunitatea Bijghir, Patricia și Benedicta, care ne-au împărtășit cu toată sinceritatea și simplitatea despre experiența lor spirituală, despre întâlnirea lor cu Dumnezeu, precum și despre minunile pe care Dumnezeu le-a făcut și le face în viața lor. Patricia ne-a vorbit și despre lupta ei cu Cel Rău și despre ispitele trupului pe care din fericire a reușit să le învingă cu ajutorul lui Dumnezeu și al rugăciunii continue după exemplul Veronicăi Antal.

A urmat frumoasa rugăciune a rozariului, rugăciune pe care am înălțat-o la Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Regina sfântului rozariu, în jurul mormântului fericitei Veronica Antal care iubea atât de mult această devoțiune și pe Preacurata Fecioară Maria.

La sfârșitul acestei zile de pelerinaj, pr. Augustin Folner OC a mulțumit din nou tuturor participanților și în special Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată care cu noii membri s-a reînnoit în această lună octombrie în zonele Iași, Roman și Onești. Îndemnându-ne la exemplul de viață și de iubire față de Isus al fericitei Veronica, pr. Augustin ne-a amintit că și noi am spus în momentul profesiunii noastre: "Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu". Amin.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 octombrie: Nisiporești: Întâlnirea diecezană de toamnă a persoanelor consacrate


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat