Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Cateheză: "Lectio Divina" - tema a XLII-a: "Vindecarea orbului din Ierihón"

Tema a XLII-a: "Vindecarea orbului din Ierihón" - propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din timpul de peste an - prezintă episodul în care Bartiméu este vindecat de Isus (Mc 10,35-45).

Evenimentul relatat (Mc 10,46-52) încheie lunga perioadă de pregătire făcută de Isus discipolilor săi (Mc 8,22-10,52). Dacă la începutul acestei pregătiri Marcu relata vindecarea orbului anonim (Mc 8,22-26), la sfârșitul acesteia prezintă vindecarea orbului Bartiméu, fiul lui Timéu, din Ierihon. Aceste două vindecări sunt totodată un simbol a ceea ce s-a întâmplat între Isus și discipolii săi: indică și procesul lent de înțelegere a învățăturilor primite de discipoli de-a lungul drumului spre Ierusalim, și itinerarul de pregătire propus de Isus discipolilor săi de atunci și din orice timp.

Întâlnirea Lectio Divina se desfășoară miercuri, 24 octombrie 2018, ora 19:00, la Sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești (Bacău). Activitatea este coordonată de pr. Flavian Gondoș, OFMCap.

După un drum lung început în partea de Nord a Galileei, Isus, discipolii și cei care-l însoțeau au ajuns la Ierihón, ultimul loc în care se vor opri înainte de a urca la Ierusalim. Nu departe de poarta cetății, pe marginea drumului, se afla orbul Bartiméu. Ar fi dorit să se amestece și el printre mulțimea de oameni ce-l însoțeau pe Isus, dar nu putea deoarece era orb. Așezat în praful drumului nu vedea nimic, dar striga cu putere pentru ca să se facă auzit și spunea: "Fiul lui David, Isuse, îndură-te de mine!". Cei care se aflau în jurul lui Isus vor încerca să-l facă să tacă, dar el va striga și mai tare, sperând ca strigătul lui să ajungă la urechile lui Isus.

Prof. Mariana Sofronie

 


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat