Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare către tineri

A cincisprezecea și a șaisprezecea congregație generală

În fața incapacității de a recunoaște, a primi și a favoriza creativitatea feminină, este nevoie de o convertire culturală curajoasă și necesară a Bisericii. Și din nou atenția față de femei a fost adusă în centrul reflecției de la a șaisprezecea congregații generale a Sinodului Episcopilor, desfășurate joi, 18 octombrie 2018, înainte de amiază. În prezența papei Francisc, cei 259 de părinți sinodali, sub președinția cardinalului Tsarahazana, au ascultat cele cincisprezece intervenții programate, pe cei opt auditori și pe delegatul fratern Ilarion, mitropolit de Volokolamsk, care a spus printre altele că educația creștină a tineretului este unul dintre proiectele pe care ortodocșii sunt gata să-l realizeze împreună cu catolicii.

Făcând referință la rolul femeii în America Latină, un părinte sinodal a afirmat că este posibilă și necesar să se accelereze procesele de luptă împotriva culturii machiste și a clericalismului pentru a dezvolta respectarea femeii și recunoașterea darurilor sale deosebite, precum și integrarea sa paritară în viața societății și a Bisericii. De aici problema dacă nu este chiar de luat în examinare posibilitatea unui sinod despre această temă. Și o altă propunere formulată în cursul dezbaterii a fost aceea a instituirii unui organism curial pentru tineri compus din tineri și tinere care provin din cele cinci continente.

Au fost evocate și unele urgențe sociale, care lovesc mai mult țările în curs de dezvoltare dar care străbat toată planeta. Astfel s-a vorbit despre corupție, flagel care distruge țări și persoane, și care este prezentă și la nivel școlar. În acest sens trebuie formați capelanii și cateheții pentru a-i forma pe tineri. Viitorul trece desigur și prin educație. A reieșit apoi scandalul traficului de ființe umane, ale cărui victime trebuie să fie mereu în centrul grijii Bisericii. De aici angajarea în diferite proiecte în domeniul educației și agriculturii pentru a-i determina pe tineri să nu părăsească țările lor, riscând astfel să cadă în capcana sclaviei.

Un alt părinte sinodal a relata că atâția tineri, în loc să părăsească țările lor, sunt atrași și seduși de viziunea înșelătoare de a putea deveni într-o zi soldați ai armatei naționale cu dorința de a găsi un mod pentru a se îmbogăți sau a prăda. Un auditor, Djenaroum Djimtoloum, secretar al comisiei episcopale a tinerilor din Ciad, a atras atenția părinților sinodali asupra tinerilor care abandonează alcoolismului, drogurilor și prostituției. Și a lansat un strigăt de alarmă, pentru că banditismul câștigă teren și tinerii pierd punctele de referință morale și spirituale.

În după-amiaza precedentă, miercuri 17 octombrie, au fost 23 de intervenții ale părinților sinodali, la care s-au adăugat șapte auditori. A cincisprezecea congregație, în prezența papei Francisc, a avut prezența a 250 de părinți, conduși de președintele de rând, cardinalul Sako.

Din contribuțiile cu privire la definirea unei noi pastorații a reieșit invitația de a determina noile generații să redescopere Biblia ca instrument principal pentru a conjuga marea viziune despre viață cu detaliile zilnice. Pastorația, s-a spus, ar trebui să urmărească două obiective: să provoace întâlnirea tânărului cu Cristos și să-l ajute pe tânăr să descopere voința lui Dumnezeu în viața sa. Fundamental este să se îngrijească prima vestire. Un părinte sinodal a subliniat că trebuie valorizat mai mult însoțirea post-sacramentale, pentru că numeroși tineri abandonează angajarea lor după sacramentele inițierii. Așa cum ar fi foarte utilă pentru noile generații confruntarea cu multele exemple de sfințenie tinerească, precum cei patru martiri canonizați recent: Teresio Olivelli, János Brenner, Anna Kolesárová și Veronica Antal.

Unii părinți sinodali, a explicat cardinalul Baldisseri, au propus să se scrie o scrisoare tinerilor din toată lumea. Cu asentimentul papei a fost constituită astfel o comisie pentru redactarea unui text care va fi supus adunării. Comisia este formată din patru părinți (cardinalul Nzapalainga, arhiepiscopul Fisher și episcopii Gobilliard și García), doi auditori (Briana Regina Santiago și Anastasia Indrawan) și, ca invitați, fratele Alois și părintele Michele Falabretti.

(După L'Osservatore Romano, 19 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat