Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Susținerea școlilor catolice

A treisprezecea și a paisprezecea congregație generală

Continuă, la Sinodul Episcopilor, cererea unei Biserici în ieșire care să meargă să-i întâlnească pe tineri acolo unde sunt ei. Și unul din locurile la care nu se poate renunța pentru o pastorație reînnoită este, desigur, lumea digitală. De aceea, înainte de toate trebuie învățat limbajul său, familiarizat cu rețelele sociale și cu noutățile tehnologice. Astfel, se vor putea înainte de toate ajuta noile generații să frecventeze web-ul cu libertate, prudență și responsabilitate, dar nu numai: lumea digitală poate și trebuie să fie și o oportunitate de evanghelizare, un instrument eficace prin care să se treacă vestirea lui Cristos.

Propunerea de a da viață în instituțiile ecleziale unui oficiu special pentru pastorația și misiunea digitală a reieșit printre instanțele prezentate în dimineața de miercuri 17 octombrie, în timpul celei de-a paisprezecea congregații generale.

În prezența a 254 de părinți, adunarea a fost prezidată de cardinalul Sako. În lipsa papei Francisc, angajat în audiența generală din piața "Sfântul Petru", rugăciunea de la început a fost condusă de cardinalul Baldisseri, secretar general, în timp ce reflecția spirituală a fost încredințată arhiepiscopului Hollerich.

Au fost 27 de intervenții care s-au succedat în cursul acestei sesiuni de dimineață a lucrărilor în care părinții, reflectând asupra celei de-a treia părți din Instrumentum laboris, au indicat domeniile operative asupra cărora trebuie insistat cu atenție deosebită. Au fost multe reflecțiile dedicate aspectului educativ și formativ. Într-o dublă directivă: cea spirituală și de formare a persoanei și cea de pregătire pentru cetățenia activă și pentru participarea politică. În ambele domenii, eclezial și social, scopul trebuie să fie acela de a oferi tinerilor instrumentele pentru a crește, baze solide pentru a-și lua responsabilitățile lor, de a da încredere tinerilor lăsând spațiu creativității lor și generozității lor.

Din țările mai sărace au reieșit mai ales cererile de sprijin pentru școlile catolice care, în contexte de mare dificultate, sunt adesea oportunități rare de viitor pentru tineri. Acolo unde instituțiile sunt corodate de cancerul corupției, tinerii, formați în lumina Evangheliei, pot să fie ocazie de speranță pentru întreaga societate. A fost subliniat și rolul educativ fundamental al familiilor. O formare valabilă și întemeiată pe valori poate să fie, între altele, un răspuns eficace la problema pătrunderii unor secte religioase care se bazează tocmai pe voința de răscumpărare economică și socială.

Și din punctul de vedere al formării creștine, un părinte sinodal a evidențiat necesitatea de a da viață unui sistem integrat de educație la credință, care să nu prevadă numai contribuția catehezei, ci să valorizeze rolul familiilor, al școlii precum și al experienței cum este aceea, prețioasă, a oratoriului. Tocmai cu referință' la cateheză, a fost evidențiat că există încă prea puțini cateheți tineri.

Și tema formării, desigur, a solicitat și o intervenție cu privire la realitatea seminariilor, pentru care a fost sugerată o metodologie mai atentă la dimensiunea umană și la cea a slujirii.

Multe intervenții au reafirmat importanța unei însoțiri personale, care să vorbească inimii și nu numai capului, care să tindă la o formare globală, integrală a persoanei. A da trup unei adevărate revoluții a duioșiei. O referință la problema morală a fost propusă de un părinte sinodal, care a invitat să se folosească cuvinte clare despre teme ca aceea a căsătoriilor între persoane de același sex, a contracepției și a avortului.

Un părinte sinodal care provine dintr-o țară în care prezența catolicilor este puternic minoritară a solicitat confruntarea cu privire la elaborarea de linii conducătoare pentru un dialog pașnic între religii. Tema întâlnirii cu celălalt care a fost propusă din nou și în intervenții care au cerut atenție deosebită față de tinerii migranți, cu dezvoltarea unei adevărate culturi a primirii.

Unele din aceste teme fuseseră deja atinse, în după-amiaza de marți 16 octombrie, în timpul celei de-a treisprezecea congregații generale desfășurate în prezența papei Francisc și a 251 de părinți. Președinte delegat de rând era cardinalul Ribat.

Una dintre marile probleme ale tinerilor este fără îndoială șomajul și lipsa de loc de muncă în diferite țări din lume. Biserica este chemată să identifice forme pentru a participa la crearea de locuri de muncă pentru noile generații. Este dorința exprimată într-una din cele douăzeci de intervenții prezentate împreună cu cele făcute de șapte auditori.

Vorbind despre realitatea africană, un părinte a evidențiat câteva provocări pentru care tinerii au nevoie de sprijin: educație, alcoolism, dependență de tutun și de droguri care duc la creșterea delincvenței și la ruinarea sănătății fizice și mentale; dar și fenomenul exodului rural și amenințările care pot să vină de la răspândirea unui culturi materialiste și hedoniste și de la o folosire deformată a mijloacelor de comunicare socială. Pentru a-i ajuta pe tineri este nevoie de evaluare fermă, dar cu deschiderea la milostivire. Numai iubirea știe să condamne cu fermitate păcatul și să însoțească pe păcătos cu răbdare și să ierte. În acest sens, este oportun să se redescopere conținuturile catehismului Bisericii, să se ducă înainte un discernământ fără ambiguități în adevăr și spre bine. De aceea este decisivă prezența unui bun director spiritual.

Cu privire la însoțire, a fost sugerat să se intensifice prezența diaconatului ministerial. Un părinte sinodal a cerut să se întărească și programele școlare, activitățile, inițiativele care manifestă specificul și bogăția școlii și a universității catolice. Mulți desfășoară o mare acțiune evanghelizatoare în locurile lor zilnice, cum sunt școlile și universitățile. A fost subliniat și că diferiți tineri sunt sensibili față de promovarea umană, îndeosebi sunt atenți față de cei săraci, cei excluși, de emigrați, de cei fără adăpost.

Un părinte sinodal a propus să fie implicați tinerii într-o angajare durabilă în cadrul unei mișcări sau al unei slujiri ecleziale, în așa fel încât să trăiască o experiență de împărtășire și prietenie. O altă propunere este de a le solicita să urmeze un parcurs de formare pentru a-l întâlni pe Isus și a dezvolta o conștiință critică. A treia propunere, aceea de a-i invita pe tineri să participe la celebrări vii care să țină cont de limbajul lor, de sensibilitățile lor muzicale și de cultura lor.

Apoi a fost subliniată urgența unei convertiri pastorale. Unii tineri din Amazonia au exprimat dorința ca la sinod să fie comunicat acest mesaj: vrem ca adulții să se transforme în adevărați însoțitori, ca preoții să nu se mulțumească să ofere numai sacramentul spovezii, să meargă mai încolo, să orienteze viața lor și să-i ajute în urmarea Domnului.

Un părinte sinodal a făcut referință la persecuția atâtor tineri din cauza credinței lor. În unele societăți tocmai pentru că încearcă să-l urmeze pe Cristos sunt tratați ca ultimi și ca marginalizați, totuși n-au pierdut vitalitatea și curajul de a desfășura activități în parohii. Ei au nevoie de atenție și de ascultare din partea Bisericii.

Don Kouaho, auditor din Coasta de Fildeș, a amintit că Paul al VI-lea, prin Humanae vitae, a ajutat multe familii în Biserică să fie deschise la viață. Lucas Barboza Galhardo, din Brazilia, a invitat să se investească în tineret, pentru că tinerii sunt viitorul, dar și prezentul. În acest spirit de sinodalitate a cerut ca să fie făcută o efectivă opțiune preferențială pentru tineri.

(După L'Osservatore Romano, 18 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat