Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului academic 2018-2019

Duminică, 14 octombrie 2018, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a avut loc deschiderea anului academic 2018-2019, în cadrul Liturghiei de la ora 16.00, prezidată de PS Aurel Percă. La aceasta au concelebrat mai mulți preoți, printre care și părinți profesori din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași.

Celebrarea liturgică de deschidere a anului academic 2018-2019 pentru studenții catolici care studiază în orașul Iași a fost organizată de Capelania Universitară a Diecezei de Iași, reprezentată la altar de pr. Fabian Doboș, în colaborare cu Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, reprezentată de pr. Paul Budău, paroh și decan de Iași, și Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, reprezentată de pr. Ștefan Lupu, decanul facultății. Din partea Arhidiecezei de București, a participat pr. Marian Blaj, responsabil cu pastorația tineretului.

La începutul sfintei Liturghii, PS Aurel Percă le-a adresat tuturor studenților un cuvânt de încurajare, amintindu-le că "adevărata înțelepciune vine din legătura cu Dumnezeu". Totodată, Preasfințitul a adus în prim-plan atitudinea lui Isus și imaginea tânărului amintit de pericopa evanghelică, tânăr a cărui înflăcărarea i-a fost stinsă de bunurile lumești, deși dorea să-l urmeze pe Isus. PS Aurel i-a invitat pe studenți să se roage ca înțelepciunea, dragostea față de Cuvântul lui Dumnezeu și dorința de a fi adevărați discipoli să devină priorități în viețile lor.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Lucian Păuleț, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Sfinția Sa a subliniat atitudinea Mântuitorului care nu l-a lăsat pe tânărul ieșit în față să se mulțumească cu puțin. De asemenea, părintele a amintit că pericopa evanghelică se potrivește cu deschiderea noului an academic prin prisma faptului că fiecare dintre noi ne putem lăsa priviți de Mântuitor și de atitudinea de îndrăgire a acestuia. Iubirea adevărată - spunea părintele - provoacă, întotdeauna provoacă! Isus, prin privirea sa, ne provoacă întotdeauna să fim mai buni, să vrem mai mult de la noi și, în același timp, să renunțăm la toate acele lucruri care ne împiedică în devenirea noastră. Atitudinea fundamentală e aceea de a nu uita că Isus ne încurajează, ne susține, spunându-ne că, prin harul său, vom putea reuși.

Amintind de dificultatea de a trăi într-o lume în care doar aparențele contează, părintele a subliniat că lupta cea mai dificilă e cea purtată cu sinele; cea mai grea și cea mai frumoasă, în măsura în care lupți cu propriile slăbiciuni și le învingi. Decența și caracterul se dobândesc cu un preț scump, în timp și cu multă răbdare. Caracterul se construiește cu efort și cu mult sacrificiu. Astăzi - a subliniat părintele - Evanghelia ne invită să ne asumăm angajamentul de a fi diferiți de ceilalți, de a merge împotriva curentului, urmându-l pe Mântuitorul.

La sfârșitul predicii, pr. Lucian, dorindu-le mult succes studenților în noul an academic, i-a îndemnat să se implice în slujirea săracilor prin diferitele mijloace, cu un spirit de dăruire.

Un nou an academic binecuvântat tuturor și un parcurs rodnic!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 octombrie: Iași: Deschiderea anului academic 2018-2019

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei (transmisiune în direct):


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat