Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Mandatul ministranților

Duminică, 14 octombrie 2018, a avut loc în comunitatea din Luizi-Călugăra un moment deosebit: 18 copii, după ce s-au pregătit, au învățat și s-au rugat, au fost instituiți oficial ministranți în cadrul sfintei Liturghii de la ora 8.00, prezidată de pr. Ioan Bălan, responsabil al Oficiului pentru Vocații în Dieceza de Iași.

Întreaga ceremonie și acest ritual de investire a ministranților a început la intrarea în biserică, acolo unde candidații așteptau emoționați cu hainele de ministranți în mână celebrarea sfântă a Liturghiei și a investirii ministranților. Aici, părintele celebrant a rostit îndemnul: "Dragi copii, voi ați ales cu toată dăruirea voastră să fiți mai aproape de Cristos, slujind și ajutând preotul la sfintele Liturghii. Voi v-ați pregătit cu bucurie zile în șir pentru misiunea de slujire la sfântul altar; prin acest angajament voi doriți din toată inima ca această pregătire să continue în inimile voastre, ca într-o zi Isus să vă aleagă și pe voi să fiți ucenici ai săi. Astăzi doriți ca prin această instituire a voastră ca ministranți să începeți o apropiere mai intimă de Cristos. De aceea, să intrăm în casa Domnului pentru a pecetlui această dorință a voastră!"

A urmat proclamarea lecturilor sfinte cu participarea candidaților la slujirea de ministrant, a sfintei evanghelii și apelul candidaților, moment în care fiecare a răspuns "prezent". În continuare, pr. Ioan le-a adresat câteva întrebări asupra importanței și rolului ministrantului la care toți au răspuns afirmativ pentru această slujire în Biserică.

La predică, pr. Ioan le-a amintit copiilor în general, și ministranților, în particular, că ei sunt aleși de el, că au o misiune specială și că Dumnezeu, în marea sa bogăție, așa cum ne-a îndemnat și sfânta evanghelie, a încredințat fiecăruia multe daruri.

După predică a continuat ritualul de investire a ministranților cu rugăciunea de binecuvântare a copiilor, a hainelor de ministrant și a crucilor pentru ministranți, îmbrăcarea lor pentru slujirea de ministrant la altarul Domnului, iar apoi au urcat în prezbiteriu, în locurile pregătite special pentru ei.

După Liturghie, ministranții au primit amintirea special pregătită pentru această zi și o mică atenție "dulce".

Felicitându-i și sperând ca și acest moment să le deschidă inima cât mai multor copii pentru a răspunde afirmativ chemării Domnului de a-l urma într-un chip deosebit pe calea Preoției, mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă și ne rugăm ca el să îi țină în continuare în harul său pe cei care astăzi au primit mandatul de ministrant.

Pr. Marius-Cătălin Alistar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 octombrie: Luizi-Călugăra: Mandatul ministranților


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat