Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călugării la Sinod: creșterea participării poporului lui Dumnezeu

De Iacopo Scaramuzzi

O "familie a lui Dumnezeu" care să-i cuprindă pe toți, episcopi, preoți, bărbați și femei călugări, laici (părintele Bruno Cadoré, maestru general al dominicanilor), capabilă "să mărească formele de participare" (părintele Marco Tasca, ministru general al ordinului franciscan al fraților minori conventuali), cu structuri care "să reflecte mai mult centrul său, care este poporul lui Dumnezeu" (părintele Arturo Sosa, superior general al iezuiților). Este imaginea de Biserică reieșită în cursul briefingului zilnic al Sinodului despre tineri în desfășurare în Vatican la care, astăzi, au participat "the big three" ai ordinelor călugărești (copyright al directorului Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke) și care a fost ocazie pentru a prospecta în viitor o implicare mai mare a călugărițelor femei.

Prefectul Dicasterului pentru Comunicație, Paolo Ruffini, a anunțat că documentul final va fi votat paragraf cu paragraf cu majoritatea de două treimi, în timp ce o tânără auditoare chiliană a vorbit despre necesitatea ca Biserica să fie mai inclusivă cu persoanele homosexuale și l-a elogiat pe papa Francisc cu privire la abuzurile sexuale în Biserica din țara sa.

"Nu este vorba de a face sau nu adunări, Biserica trebuie să fie o comunitate de apartenență", a spus părintele Cadoré ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea unei mari adunări ecleziale care să depășească limitele Sinodului Episcopilor, "tinerii nu au nevoie de structuri sau de organizații, ci de un loc la care aparțin, o Biserică familie a lui Dumnezeu, cum spun în Africa, care ca orice familie are reuniuni uneori mai ușoare uneori mai puțin ușoare: nu adunări structurale, ci celebrări ale comunității, prezidate de episcop dar cu participarea tuturor, a preoților, care vor fi desigur mai mulți decât episcopul, și a laicilor, care vor fi mai numeroși decât preoții".

Îi face ecou părintele Tasca: "A impune o adunare generală a Bisericii de sus mi-ar provoca un pic frică", a spus el, "dar a mări forme de participare care deja există ar fi un mod frumos de a fi Biserică și de a fi familie". Părintele Sosa a exprimat o "opinie personală" despre Conciliul al II-lea din Vatican, care, a spus el, "a propus un model ecleziologic care încă n-a devenit realitate. În cursul ultimilor 50 de ani am făcut pași înainte, în unele momente mai mulți în alte momente cu mai multă încetineală, dar cred că modelul propus de Conciliul al II-lea din Vatican, cu poporul lui Dumnezeu în centru, pentru că Biserica este poporul lui Dumnezeu, încă nu s-a concretizat complet. Poporul lui Dumnezeu are nevoie desigur de slujitori care să-l slujească și să-l conducă, dar acest model este încă în căutarea de a se întrupa în istorie. Eu am început viața călugărească atunci când s-a încheiat Conciliul, motiv pentru care mi se pare că pot să vorbesc despre o viață întreagă, dar îmi dau seama că dintr-un alt punct de vedere, din punctul de vedere al instituției Biserică, 50 de ani nu sunt mulți: putem spune că mergem în așa fel încât structurile Bisericii să reflecte mai mult centrul său, poporul lui Dumnezeu, fiecare cu slujirea sa".

La câteva întrebări specifice despre posibilitatea ca - pe urma călugărilor bărbați, care de la Sinodul trecut au ales membri ai adunării frați care nu sunt preoți, care deci deși nu au hirotonire au drept de vot - și călugărițele alese la Sinod să poată vota, maestrul general al ordinului fraților predicatori a răspuns subliniind că adunarea în desfășurare este un "Sinod al Episcopilor", dar a afirmat că Sinodul "a integrat ideea că între marele număr de episcopi sunt și reprezentanți ai vieții consacrate" și a amintit că "80% din viața consacrată este feminină" și că Sinodul în sine nu este "un organ de conducere" nici nu este legat "de hirotonirea prezbiterală", motiv pentru care "cred că în viitor - a spus superiorul dominicanilor - va fi un Sinod al Episcopilor care va spune vrem ca aceia care colaborează cu noi în pastorație să fie prezenți" în proporție justă.

Celui care informa că unele asociații catolice feminine adună în aceste zile semnături online pentru o petiție care le cere episcopilor, cardinalilor și papei posibilitatea ca superioarele călugărițe să voteze la Sinod - inițiativă care face să apară un anumită "sentiment neplăcut" - superiorul Societății lui Isus a făcut ecou părintelui Cadoré răspunzând că, în primul rând, "acesta este un Sinod al Episcopilor, și acest lucru trebuie înțeles în structura Bisericii: la sinoadele Bisericilor locale participă tot poporul lui Dumnezeu în condiții paritare". Altceva este Sinodul Episcopilor, asupra căruia, însă, și este al doilea punct, "putem să mergem înainte: cred - a continuat părintele Sosa - că una dintre caracteristicile reformei pe care vrea s-o facă papa Francisc în Biserică este de a aprofunda sinodalitatea, și în această direcție se vor putea produce schimbări care să poată schimba această manieră de a înțelege Sinodul. Îmi doresc ca acest sentiment neplăcut să ajute la mișcare. Este un semn că nu merge bine ceva și atunci trebuie simțit și mers înainte în modul care poate să fie posibil în timp". Superiorul conventualilor, la rândul său, a amintit că obiectivul franciscanilor este "ca fiecare frate să poată participa și să poată fi superior local, provincial și general: acesta este visul nostru și ne străduim pentru a ajunge la această concluzie. Astăzi există necesitatea de a cere permisiunea Sfântului Scaun pentru superiorul local".

În deschiderea briefingului, Paolo Ruffini a informat că "documentul final va fi votat paragraf cu paragraf cu majoritatea de două treimi". Tânăra auditoare Silvia Teresa Retamales Morales, membru al Observatorului Socio-Pastoral al tinerilor din Chile, a intervenit despre unele probleme de actualitate ca răspuns la întrebările jurnaliștilor. Cu privire la discriminările îndurate de persoanele homosexuale a spus că "într-o țară ca a mea, persoanele homosexuale trebuie să îndure multe discriminări" și că discriminarea are loc "atunci când nu se tratează persoana homosexuală în demnitatea sa și, în Biserică, atunci când persoana homosexuală în loc să se simtă primită se simte o problemă"; în schimb, "Biserica, al cărei prim mandat este iubirea, trebuie să-i recunoască pe acești frați ca persoane care au nevoie să fie însoțite: a fi o Biserică mai inclusivă și cum pot fi ajutați frații noștri cu orientare sexuală diferită, care vor însă să facă parte din Biserică, este o problemă care s-a dezbătut în cursul Sinodului", a spus ea. Cât privește criza abuzurilor sexuale care zdruncină Biserica din Chile, "este o oportunitate pentru a regândi structura" Bisericii, "a sancționa nu este suficient, trebuie să ne concentrăm asupra prevenirii" și "acțiunea papei Francisc a fost foarte importantă, a dat încredere poporului chilian".

Părintele Cadoré a subliniat, vorbind despre Sinod în termeni generali, că "Biserica vrea să treacă de la ascultare la conversație" și, cu privire la tineri, dorește "să primească noutatea pe care ei o aduc nu numai pentru a transmite, ci și pentru a schimba". Părintele Tasca a subliniat că "nu există Biserica «și» tinerii, există tineri în Biserică și împreună trebuie să căutăm perspective pentru viitor", primind "ceea ce ne spun tinerii cu sensibilitatea lor, stilul lor, modalitățile lor". Părintele Sosa a subliniat că "lucrarea principală a Sinodului este să contribuie la discernământul semnelor timpurilor pentru a răspunde la chemarea Duhului în schimbarea de epocă pe care o trăiește omenirea".

Printre temele asupra cărora superiorul iezuiților s-a oprit, amintind îndeosebi activitatea lui Jesuit Rifugge Service, și cea a migrațiilor: "Cum se înfruntă tema migranților este un semn important al oricărei societăți", fie aceea care produce fluxuri de migranți sau de evacuați interni prin sărăcie, război, situație politică, sau de exemplu exploatarea minelor așa cum se întâmplă în Africa, fie pentru țările unde sosesc imigrații, unde are loc o slăbire a democrației și o întărire a "naționalismelor egoiste". Părintele Sosa a amintit după aceea și problema tranzitului: "O cifră care m-a impresionat este timpul de rămânere într-un lagăr de refugiați: anul trecut era 17 ani", motiv pentru care Societatea lui Isus încearcă să furnizeze educație în lagărele de refugiați copiilor, tinerilor și adulților, încercând și să "imagineze cum influențează transformarea digitală educația, ce tip de bărbat, femeie și copil crește în această lume digitală, cum să-l formeze pentru o lume pe care nimeni nu și-o poate imagina astăzi".

(După Vatican Insider, 15 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat