Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Apropiere de creștinii persecutați

Exprimată în timpul lucrărilor celei de-a zecea congregații

Unul dintre principalele motive pentru care tinerii se simt vulnerabili este pentru că n-au primit o cateheză suficientă. De fapt, adesea nu au instrumentele necesare cu privire la temele credinței pentru a se confrunta cu persoanele pe care le întâlnesc. A fost tema ridicată în timpul adunării de după-amiază, joi 11 octombrie, a Sinodului Episcopilor. Au participat 257 de părinți sinodali sub președinția cardinalului Desiré Tsarahazana și în prezența papei Francisc. În afară de șase părinți sinodali, au intervenit șase auditori, șase delegați fraterni. Au fost douăsprezece intervenții libere.

Înainte de începutul lucrărilor, pontiful a urcat în sectorul unde se aflau tinerii auditori și a conversat cu ei. Și în dimineața următoare papa Francisc s-a oprit cu un tânăr auditor brazilian și cu acea ocazie a înregistrat un scurt video-mesaj adresat întregului popor din Brazilia, în ziua în care se sărbătorește Fecioara de la Aparecida. "Fie ca fiecare dintre voi - a spus el - s-o întâlnească în inima sa așa cum pescarii au găsit-o în fluviu. Căutați în apele inimilor voastre și o veți întâlni pentru că este mamă. Fie ca ea să vă însoțească și ca să vă rugați pentru mine".

În congregația de joi după-amiază s-a vorbit despre fragilitatea care derivă din lipsa unui drum catehetic rodnic și care poate să inducă pe tineri să cadă în capcana fundamentalismului religios. Această condiție poate să-l facă pe vreunul să fie îndreptat spre o profundă radicalizare care se manifestă sub multiple forme. Adică, unii tineri ajung să fie victime ale unui soi de spălare a creierului care lovește mai ușor pe șomeri și pe cei care au puțin de pierdut.

A forma și a însoți tineretul, a amintit un părinte sinodal, odinioară era datoria întregii comunități creștine locale, astăzi revine celei parohiale. Ea ar trebui să-i considere pe fiii săi drept cea mai prețioasă dintre comorile de condus, de ocrotit și de susținut în maturizarea sa. În afară de comunitate, în acest context, a fost subliniat rolul fundamental al familiei. Ea este prima școală în care tinerii primesc mai ales educația la viață și la viața creștină. De fapt, familia poate să contribuie eficient la însoțirea tinerilor în discernământul vocației la viața călugărească sau familială. Un părinte sinodal a amintit apoi că impresia că Biserica, atunci când este vorba despre putere, este o Biserică de bărbați, trebuie să fie depășită. Altminteri mai ales femeile tinere, a adăugat el, nu vor avea posibilitatea de a-și face auzit glasul lor.

După intervențiile părinților sinodali programate a fost rândul a șase auditori, dintre care primul a fost Safa Al Abbia, din Biserica caldeeană, care a amintit numeroșii martiri care și-au vărsat sângele în Irak. Au fost 1224, dintre care jumătate tineri, creștinii uciși în ultimii ani. E suficient să ne gândim la atentatul petrecut în biserica Our Lady of Salvation la Bagdad în timpul liturghiei duminicale din 31 octombrie 2010, în care au murit 58 de credincioși și 2 preoți. Sau, la asasinarea părintelui Ragheed și a episcopului Faraj Paulus Rahho, în afară de numeroasele bombe lansate împotriva bisericilor. Safa a relatat că a fost aproape martor al unuia dintre aceste atentate, petrecut în biserica frecventată de el, unde mașina capcană a provocat morți și răniți. Apoi a amintit că în timpul ofensivei de la Mosul și în Câmpia Ninive, peste 120.000 de creștini au fost expulzați din casele lor într-o singură noapte. Astfel printre tineri, a explicat Safa, s-a răspândit frica de viitor. Asta a influențat atitudinea lor față de educație, studiu și căsătorie. Una dintre temerile principale, a destăinuit el, este de a vedea Irakul golit de creștini. Motivul este emigrația masivă care a dus numărul de creștini de la aproape 1.500.000 în 2003 la 400.000 în ultimii ani. De aici invitația la rugăciune pentru Irak și pentru credincioșii săi, cu o intenție specială și pentru tinerii din alte națiuni unde creștinismul este minoritar.

Yadira Vieyra, cercetătoare și asistentă pentru familiile imigrate în Statele Unite ale Americii, a spus că este nevoie de o Biserică ce îi asistă pe tineri și familiile lor ca să dezvolte răspunsuri adecvate la adversități și să transmită adevărul că Cristos este de partea celor asupriți și îi provoacă pe asupritori. Samoanul Joseph Sapati Moeono-Kolio, membru al Caritas Internationalis pentru Oceania, a amintit că strămoșii săi timp de secole au străbătut oceanele. Bătrânii știau să citească stelele și curenții, conducând în direcția corectă, dar pentru a mișca canoele era nevoie de tineri. În timpul navigației, a explicat el, bătrânii trebuie să fie sensibili față de tineri și aceștia trebuie să aibă încredere în bătrâni pentru a vâsli în ape sigure. Ambele generații înțelegeau importanța acestei relații de încredere reciprocă, pentru că se aflau în aceeași canoe. Și astăzi este nevoie de a regăsi acest raport de încredere pentru a urma împreună lumina lui Cristos.

Henriette Camara, membru al scoutiștilor catolici din Guineea, a făcut referință la situația tinerilor care trăiesc în contexte familiale dificile sau care s-au convertit de la alte religii. De aici propunerea de a forma o echipă de reflecție pentru a-i însoți pe cei care sunt persecutați numai pentru că vor să-l urmeze pe Cristos mai îndeaproape, cum ar fi în viața consacrată. O altă propunere a fost aceea de a organiza un simpozion de tineri care aparțin tuturor mișcărilor pentru a purta flacăra lui Cristos și a păcii în lume.

Părinților sinodali le-a fost oferit un text cu titlul Tineri misionari, martori ai lui Cristos până la dăruirea vieții! Pregătit de Agenția Fides. Este vorba despre un raport despre tineri preoți, surori, seminariști și laici uciși din 2000 până în 2017. Documentul a fost prezentat de cardinalul Fernando Filoni, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor.

(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat