Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Un milion de copii se roagă Rozariul" (2018)

Dragi prieteni,

Simțim cu toții situația extrem de îngrijorătoare din întreaga lume. De mult nu mai este vorba doar despre un simplu conflict național. Peste tot, multe regiuni au devenit ca un vas cu pulbere, care se poate transforma cu ușurință într-un conflict militar mondial.

Ce putem face în această situație noi, creștinii, chiar dacă nu avem nicio poziție cu răspundere politică? Sfântul părinte al Bisericii Ioan Crisostomul ne-ar spune: "Omul care se roagă ține cârma istoriei în mâinile sale".

De aceea, ca și în anii trecuți, Fundația pontificală "Kirche in Not" ("Biserica în nevoie") organizează inițiativa de rugăciune "Un milion de copii se roagă Rozariul" și îi invită pe toți părinții, profesorii și educatorii ca, în ziua de 18 octombrie 2018, la ora 9.00 (sau la o altă oră potrivită), să se roage Rozariul împreună cu copiii pentru unitate și pace în lume. Cu această ocazie, în multe locuri se întrerupe predarea în școli pentru o jumătate de oră.

În 2005, în Venezuela, câțiva adulți au luat această inițiativă de rugăciune, având încredere în cuvintele lui P. Pios: "Dacă un milion de copii se roagă Rozariul, lumea se va schimba". Acum vor fi nu doar un milion, ci milioane de copii din toată lumea se vor uni într-o zi de octombrie, luna Rozariului, ca să facă să coboare mai mult cer pe pământul nostru. Domnul a spus doar: "Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la mine, căci împărăția cerurilor este a acelora care sunt ca ei!" (Mt 19,14)

De câte ori nu am experimentat că, mai mult decât altele, rugăciunea copiilor are un mare efect. Ca exemplu pentru aceasta, am prezentat în scrisoarea către copii minunea extraordinară care este dovedită prin mărturiile celor ce au văzut și au auzit și care a avut loc în ziua de 14 aprilie 1886, la Jaffa, în Țara Sfântă, prin mijlocirea sfintei Maria Alfonsina Ghatta. Ea s-a rugat Rozariul cu copiii și l-a implorat pe Dumnezeu pentru viața unei fetițe de 12 ani, Nousseira Habib, care căzuse în fântână în timp ce scotea apă și toți o credeau moartă. După salvarea minunată a fetiței, întreaga familie a trecut la credința catolică, iar Nousseira a dat mărturie până la sfârșitul vieții sale despre puterea Rozariului.

Ceea ce nu se putea obține prin nicio străduință și pricepere omenească, Dumnezeu a dat grație rugăciunii Rozariului făcute de copii și de învățătoarea lor, sfânta Maria Alfonsina. Nu am putea să cerem și noi astăzi credința pe care această soră o trăia zilnic și să-i încurajăm pe copii să se roage cu noi pentru pacea în lume?

Fie ca Maica Domnului să vă dăruiască și vouă curaj și elan să participați la această inițiativă de rugăciune, care cu siguranță va aduce roade de pace și unitate.

Card. Mauro Piacenza
președinte

P. Martin M. Barta
asistent spiritual

* * *

Scrisoare către copii

Dragi copii!

Ne adresăm acum din nou vouă, pentru că avem nevoie de ajutorul vostru! Desigur, ați auzit cu toții că în lume există atâta război și ceartă, foamete și nevoi. Noi, adulții, uneori nu mai vedem nicio ieșire. Însă voi puteți să ne ajutați mai mult ca nimeni altcineva.

Când Isus îi binecuvânta odată pe copii, ucenicii lui voiau să-i îndepărteze, însă el nu a permis aceasta. Le-a spus: "Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la mine, căci împărăția cerurilor este a acelora care sunt ca ei!" Isus v-a dat vouă, copiilor, o putere deosebită, ca să-l ajutați prin rugăciune să învingă răul din lume. De aceea vă invităm și în acest an să vă rugați din nou împreună Rozariul și să implorați pacea în lume. Rozariul are într-adevăr o mare putere. Când vă rugați Rozariul țineți în mâinile voastre mâna Maicii Domnului și ea, împreună cu voi, poate să ceară de la Isus minunea de care avem nevoie, asemenea sfintei Maria Alfonsina din Palestina, a cărei istorie doresc să v-o povestesc acum.

La 14 aprilie 1886 s-a întâmplat ceva incredibil: Nousseira Habib, în vârstă de 12 ani, s-a oferit de bunăvoie să spele dușumelele în casa surorilor. Pe atunci nu era apă curentă ca astăzi la noi, ci trebuia să meargă la o fântână și să scoată apă cu o găleată legată de o funie. La început totul a mers bine, însă la un moment dat fetița nu a mai avut destulă putere și găleata plină cu apă a tras-o pe Nousseira după ea, astfel că ea a căzut în fântâna adâncă de opt metri. Sora Ecaterina, care a văzut aceasta, a strigat după ajutor. După vreo zece minute au venit câțiva bărbați cu o frânghie pe care au coborât-o înăuntru. De două ori au văzut că fetița plutea deasupra apei, însă pentru că nu avea putere, nu reușea să se țină de frânghie. Între timp au venit la fântână părinții și multă lume din sat, care striga și plângea. Însă nimeni nu putea să-i ajute efectiv.

Atunci sora Alfonsina i-a chemat pe copiii care erau în jurul ei și a mers cu ei în biserică, în fața tabernacolului. Cu toții împreună l-au rugat pe Isus din toată inima să o salveze pe colega lor. După aceea, sora Alfonsina a alergat repede prin mulțime până la fântână și a aruncat rozariul ei în fântână, la Nousseira. Totodată, a strigat cu glas tare: "Regina Rozariului, salvează copilul și ajută-ne în marea noastră strâmtorare!" Lumea a râs de ea și i-a spus: "Fetița s-a înecat, căci se află deja de o oră pe fundul fântânii". Însă sora Alfonsina nu s-a descurajat. A mers din nou la copii în biserică și s-a rugat cu ei Rozariul.

Sora Ecaterina, care rămăsese la fântână, a crezut și ea că Maica Domnului poate să obțină orice de la Dumnezeu. De aceea, a coborât încă o dată găleata până la fundul fântânii. Dintr-o dată, s-a mișcat funia. Când sora, cu ajutorul unui bărbat, a tras sus găleata - imaginați-vă! -, Nousseira se afla în ea cu rozariul în jurul gâtului. Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, a îmbrățișat-o pe învățătoarea ei și a povestit: "Când eram în apă, am simțit cum un rozariu strălucitor a căzut asupra mea și s-a așezat în jurul gâtului și mâinii mele. Fântâna era acum luminată. M-am simțit în fântână la fel de bine ca într-un pat. Atunci am văzut multă lume deasupra fântânii și o voce a strigat către mine: «Prinde-te de funie!» M-am prins de ea și am ajuns teafără sus". Sora Ecaterina a alergat îndată în biserică și i-a povestit surorii Alfonsina despre salvarea minunată. Nousseira a întâmpinat-o plină de bucurie pe sora Alfonsina și i-a spus gâfâind de emoție: "Sunt așa de fericită pentru că am văzut fântâna luminată de Rozariu! Îmi pare rău numai că m-au tras așa de repede sus". De atunci Nousseira s-a rugat și ea în fiecare zi Rozariul cu surorile și a povestit tuturor celor care doreau despre salvarea ei minunată.

Vă mulțumesc pentru rugăciunea voastră!

* * *

Misterele de bucurie ale Rozariului pentru copii

1. Isus, pe care tu, o, Fecioară, l-ai zămislit de la Duhul Sfânt!

Arhanghelul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu la Maria din Nazaret, ca să o întrebe dacă ar dori să fie Mama lui Isus. El i-a explicat că Dumnezeu însuși va fi Tatăl acestui copil. Maria a spus "Da", pentru că a crezut că Dumnezeu poate toate.

Maică a Domnului, te rugăm să ne dăruiești și nouă credința ta, ca să învățăm să ascultăm întotdeauna de Dumnezeu și să punem în practică tot ceea ce el ne cere.

2. Isus, pe care tu, o, Fecioară, l-ai purtat în sân până la Elisabeta!

Îngerul Gabriel i-a spus Mariei că și ruda ei Elisabeta așteaptă un copil. Atunci Maria s-a pornit îndată la drum, ca să o ajute. Pe când se salutau, Elisabeta a simțit că copilul a tresăltat de bucurie în sânul ei. Duhul Sfânt a luminat-o pe Elisabeta, astfel încât aceasta a aflat secretul Maicii Domnului și, plină de bucurie, a strigat: "Fericită ești tu, Maria, pentru că ai crezut!"

Maică a Domnului, te rugăm pentru toți misionarii, care vor să-l ducă oamenilor pe Dumnezeu. Fă ca ei să găsească inimi deschise, care să primească cu bucurie vestea cea bună a lui Isus și să creadă în el.

3. Isus, pe care tu, o, Fecioară, l-ai născut în Betleem!

Când Iosif și Maria au ajuns la Betleem, au trebuit să se adăpostească peste noapte într-un grajd, pentru că la han nu mai era niciun loc liber. Acolo s-a născut Pruncul Isus. Primii care au venit să adore copilul au fost păstorii. Îngerii le-au vestit că s-a născut Mesia, Mântuitorul.

Maică a Domnului, te rugăm pentru copiii și familiile care nu au niciun adăpost, deoarece l-au pierdut din cauza războiului sau a catastrofelor naturale. Trimite-le oameni care să se îngrijească de ei și să le aducă pacea lui Dumnezeu.

4. Isus, pe care tu, o, Fecioară, l-ai oferit în templu!

După 40 de zile, Iosif și Maria l-au dus pe Pruncul Isus la Ierusalim, în templu, după cum era prescris pentru iudei. Atunci a venit în templu și Simeon, un bătrân evlavios. Duhul Sfânt l-a făcut să înțeleagă cine este acest copil și, foarte fericit, l-a luat pe Isus în brațele sale și a spus cu glas tare: "Ochii mei au văzut mântuirea, lumina care îi luminează pe toți oamenii".

Isuse, te rugăm pentru toți oamenii care încă nu te cunosc. Dăruiește-le posibilitatea să audă despre tine și să înțeleagă că doar tu ești lumina și mântuirea lumii.

5. Isus, pe care tu, o, Fecioară, l-ai regăsit în templu!

Când Isus avea 12 ani, a mers cu părinții săi la templul din Ierusalim, de sărbătoarea Paștelui. A rămas acolo și a vorbit cu învățații Israelului despre Dumnezeu, Tatăl său. În acest timp, Maria și Iosif au pornit pe drumul de întoarcere spre casă. Dintr-o dată, au observat că Isus nu era în grupul care mergea înapoi spre Nazaret. L-au căutat îngrijorați până l-au găsit.

Părinte ceresc, te rugăm pentru toți părinții care și-au pierdut copiii, pentru cei care se îngrijesc de copii sau pentru cei care așteaptă un copil și sunt îngrijorați pentru viitorul lui. Ajută-i să aibă încredere că ești alături de ei în orice situație.

Preluare www.itrc.ro

Fisierele de promovare, în format pdf:


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat