Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinod: A opta congregație generală. Cu lampa ochilor

Ochii sunt lampa discernământului vocațional. De fapt, spre deosebire de cuvinte și chiar de gesturi, nu reușesc să mintă. A fost evocată lampa trupului, despre care se vorbește în Evanghelia lui Matei, în timpul celei de-a opta congregații generale, desfășurată în după-amiaza zilei de miercuri, 10 octombrie 2018, în prezența papei Francisc. Au fost prezenți 255 de părinți sinodali, sub președinția cardinalului Louis Raphael I Sako. Au fost treisprezece intervenții programate și douăzeci și trei de intervenții libere, dintre care nouă ale tinerilor.

Referința la ochi a permis să se reflecte asupra situației actuale a noilor generații. De fapt, ochii lor, dacă nu sunt lipiți de oglindă, sunt bombardați de clișee. Așa cum nu există creștere umană fără "a ridica ochii", tot așa nu există maturizare în credință fără a ne îndrepta privirea spre Isus, punându-ne întrebarea care a marcat drumul de convertire a sfântului Paul. De aici invitația de a-i asculta pe tineri, printr-o întâlnire de priviri, care cere nu numai răbdarea de a recunoaște că fiecare persoană are plinătatea timpului său, ci și temperanța de a se implica fără a se lăsa năvăliți.

Un părinte sinodal a atras atenția cu privire la îndatoririle familiei creștine, de fapt, biserica familială rămâne leagănul fie al vieții, fie al vocațiilor. În acest sens, familia are o mare responsabilitate, pentru că în ea tinerii fac primii pași ai unei vocații pe care Biserica va trebui să o primească cu recunoștință. A discerne în situația actuală înseamnă, a spus un părinte, a percepe profunzimea în afară de conjunctură, ceea ce rănește ochii și inimile, pentru că nu este normal ca să mai existe astăzi foamea în mare parte a omenirii. Se impune astfel un mare efort pentru a forja o lume umană, în fața unui individualism exacerbat și prepotent care sfătuiește să ne gândim numai la noi înșine.

Discernământul deschide tema pentru vocația creștină, în care există o dimensiune personală de neînlocuit. De fapt, vocațiile nu se nasc pur și simplu din observarea și din analizele sociologice ale necesităților pastorale, nici ca ofertă generoasă de mână de lucru pentru a acoperi locurile vacante în Biserică. Există un dialog între Domnul care cheamă și cel invitat care răspunde. Vocația atinge inima omului, nu schimbă numai condițiile externe. Fiecare persoană imprimă o amprentă singulară vocației pe care o împărtășește cu alții. De aici invitația la munca de neînlocuit a inițierii creștine, deși în modalități diferite, pentru a înfrunta criza vocațională.

Despre criză a vorbit și un alt părinte sinodal, făcând referință la societatea actuală în care credința este o opțiune printre multe altele. Pentru aceasta trebuie luată în serios problema libertății. Tinerii au sensibilități extreme față de multe teme precum pacea, ecologia, deschiderea spre celălalt. De aici invitația de a recupera specificurile vârstei vieții, cu particularitățile lor, încercând unirea. Numai în acest sens se poate indica un itinerar educativ și de creștere. În acest context, faptele de milostenie trupească oferă o indicație pregătitoare universală. Adică este nevoie să se educe la iubire față de cei săraci, să se dea încredere tinerilor, neomogenizați, crezând că este prea greu, adică nu centre de ajutor, ci locuri unde se devine sfinți.

Este nevoie de atenție și flexibilitate fără a avea o poziție rigidă și dogmatică. De fapt, a fost adus exemplul unui părinte sinodal care a început să joace fotbal nu pentru că ar cunoaște regulile, ci pentru că vedea cât de mult se distra. Regulile se învață jucând; important este ca arbitrul să știe să le facă respectate și iubite, pentru a juca josul cel mai frumos din lume, care este urmarea lui Isus.

Urmarea lui Cristos nu este singurul obiectiv al însoțirii spirituale, ci este și acela de a-i face pe tineri liberi, mai ales pe cei care aparțin la categoriile cele mai excluse de societate. Referința este la situațiile dramatice în care se află mulți tineri din cauza mentalității și a preconcepțiilor obtuze. În această privință, a fost recomandat că Biserica, fiind comunitate, trebuie să aibă drept călăuză un părinte și nu un organizator.

La adunare s-a afirmat că sunt puțini însoțitorii și sunt mulți tinerii care caută, dar cu greu găsesc un părinte spiritual care să recunoască faptul că este un păcătos iertat. Experiența milostivirii este fundamentală. Și rănile vindecate sunt mai importante decât competențele.

Un părinte sinodal a cerut să se lanseze un apel pentru tinerii persecutați, îndeosebi în regiunea din Orientul Mijlociu. Nu este nevoie numai de bani, ci mai ales, de apropiere spirituală, morală și umană. Dacă nu există acest sprijin, a fost strigătul de alarmă, încet-încet creștinii vor dispare din Orientul Mijlociu. În sfârșit, a fost primită cu entuziasm propunerea unui pelerinaj pe care să-l facă împreună tinerii și părinții sinodali la Mormântul lui Petru.

(După L'Osservatore Romano, 12 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat