Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia, un vot cât o victorie!

În fond, familia nu pierde niciodată! Pentru că vine de la "începuturi", pentru că Dumnezeu l-a vrut pe om ca bărbat și femeie, indiferent de definiții, de referendumuri, de ideologii, de filozofii și chiar indiferent de cultură, ea va continua să rămână izvor de iubire, de comuniune și de viață.

Românii au fost chemați să aleagă între firesc și "zvonuri", "bănuieli", "mize", "dedesubturi", "temeri" etc. La final se pare că au învins cele din urmă. Boicotul, bazat mai degrabă pe indiferență decât pe o maturitate umană și conștientă, a pus familia la muncă.

Teme precum: alcoolul, violența domestică, lipsa educației și a condițiilor materiale, lipsa spitalelor, a școlilor și a grădinițelor, abandonarea copiilor și abandonul școlar, lipsa politicilor familiale, pe alocuri indiferența religioasă, toate acestea și multe altele au fost semnalate în această perioadă ca urgențe care nu mai suferă amânare. Unele, e adevărat, presupun intervenția statului, dar altele privesc în mod direct familia.

S-a inoculat în mod greșit ideea că "iubirea nu se votează", și este foarte adevărat, nu se votează, pentru că iubirea este Dumnezeu, iar Dumnezeu nu se votează. În el se crede și atât!

Din toată această mobilizare nu a câștigat o definiție, ci familia. Nu a fost definită în Constituție ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, deși viața de zi cu zi ne-o demonstrează din plin, ci ne-a angajat la o profundă transformare a ei.

După un astfel de "duș rece", nu trebuie să așteptăm să ni se impună "diversitatea", "genul nedefinit" sau alte surogate de familie, ci trebuie să ne "suflecăm" și să vedem ce nu funcționează, ce avem de remediat.

S-a putut vedea în această perioadă și o profundă unitate între confesiunile creștine, ca și între religii. Familia a fost cea care ne-a unit și care ne-a arătat că putem avea un drum comun, că "ceea ce Dumnezeu a unit omul nu poate să despartă (Mc 10,9). Am învățat că putem lucra împreună, că ne putem inspira și îmbogăți într-un sector care îl privește pe om în general, așa cum este familia.

Iar de aici, ca și într-o căsătorie care abia începe, va rămâne munca celor doi, a soțului și a soției, va rămâne munca familiei și a celor care o susțin, a Bisericii, a statului, a fiecărui om în parte. Pentru că, da, trebuie să o recunoaștem, fără familie nu pot exista nici Biserica, nici statul, nu poate exista nimeni...

Familie, contează pe noi, te vom iubi, te vom susține, te vom apăra, vom continua să ți-l oferim pe Dumnezeu, normalitatea, firescul...

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat