Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Creștinii persecutați și migranții

În atenția părinților în timpul celei de-a treia congregații generale

Tinerii trebuie să-i evanghelizeze pe tineri. Adică trebuie să fie protagoniștii vestirii evanghelice cu mărturia vieții și nu numai cu cuvântul. Este indicația reieșită din a treia congregație generală desfășurată joi după-amiază, 4 octombrie 2018, în prezența papei care a luat pe scurt cuvântul în timpul dedicat intervențiilor libere. Au participat la sesiune 253 de părinți.

Cel care a introdus tema lucrărilor - prima parte din Instrumentum laboris - a fost președintele delegat de rând, cardinalul Désiré Tsarahazana. Au intervenit douăzeci de părinți sinodali cum era în program și tot atâtea au fost intervențiile libere.

În dezbatere s-a făcut referință la creștinii din Orientul Mijlociu care au trebuit să-și abandoneze casele numai pentru a nu renega propria credință și la cei uciși pentru același motiv. Unul dintre părinții sinodali, vorbind despre ceea ce s-a întâmplat în țara sa, a denunțat că au fost peste o mie două sute de creștini uciși, dintre care un episcop și cinci preoți. Apoi a arătat că liturgia a salvat mulți credincioși în momentele tragice ale persecuției. Oricum asta n-a împiedicat Biserica să-i încurajeze pe tineri să se angajeze pentru o lume mai bună, pentru ca mesajul de mântuire să ajungă la toți cei de vârsta lor. În această privință, a fost lansată propunerea de a institui un Consiliu pontifical dedicat chiar tinerilor.

În afară de cei persecutați pentru credință, părinții sinodali au evocat și drama tinerilor și a tinerelor care au trăit personal războiul, a celor care nu au loc de muncă, a celor care devin victime ale culturii rebutului și uneori și ale traficului de ființe umane. Un gând s-a îndreptat și spre cei care sunt constrânși să emigreze în căutarea unor condiții mai bune de viață și a unui loc de muncă. Sunt numeroase problemele pe care le întâlnesc tinerii care-și părăsesc propria patrie: îndeosebi de delicată este situația femeilor care trebuie să muncească pentru a susține economic familiile de origine. Adesea este vorba despre persoane fără instruire sau formare profesională. De aici invitația de a deschide bisericile pentru această generație de imigrați pentru a-i face mai părtași de viața eclezială.

În această privință, a reieșit recomandarea de a nu ceda tentației activismului și de a lucra pentru a-i face pe tineri să înțeleagă valoarea rugăciunii și a contemplației, mai ales pentru ca să descopere vocația lor în lume. Pentru că noile generații au o dimensiune profetică. De fapt, în pofida numeroaselor dificultăți, reușesc să mențină vigoarea credinței lor. De aceea Biserica trebuie să le ofere lor o solidă formare spirituală, pastorală și intelectuală. De aici propunerea de a-i însoți în procesul de maturitate umană și spirituală prin întâlnirea personală cu Cristos, stimulându-i spre caritatea față de aproapele și încurajându-i la o viață virtuoasă după exemplul sfinților tineri.

Unul dintre părinți a arătat și că cea mai mare parte a comunităților parohiale nu este adaptată tinerilor. Un altul a evidențiat că episcopii și preoții nu au timp să se dedice noilor generații, pentru că sunt prea ocupați cu rezolvarea practicilor birocratice și administrative. Apoi s-a arătat că ascultarea este o problemă teologică și nu pedagogică, iar Biserica trebuie să fie așadar empatică, adică să scurteze distanțele cu o atitudine non-clericală nici ipocrită sau paternalistă. Fără a uita că la baza "teologiei rebutului" este principiul că pietrele aruncate sunt "pietre din capul unghiului".

(După L'Osservatore Romano, 6 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat