Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Glasul tinerilor

Tinerii și-au făcut auzit glasul imediat la Sinod, acceptând dialogul propus lor de papa. Și în aula lucrărilor au subliniat textele cele mai puternice ale intervențiilor cu tipicul strigăt de bucurie pe care-l fac atunci când este un gol la stadion sau o frumoasă bucată rock. În același mod, s-au înduioșat în fața unui păstor care nu și-a stăpânit lacrimile amintind dialogul cu fiul unui migrant, care a recunoscut în el un tată pe care nu-l mai avea și în Biserică o familie.

Tocmai mărturia personală a uneia dintre intervenții a repropus stilul de ascultare și primire pe care Biserica vrea să-l aibă cu tinerii: cu privire la acest punct, primele 25 de intervenții ale părinților sinodali au fost comune. Și n-a lipsit cererea de iertare pentru delictele abuzurilor sexuale și trădarea oamenilor din Biserică, dar și pentru toate lipsurile, inclusiv aceea de a nu fi martori credibili ai Evangheliei. Începută cu urările adresate pontifului în ziua sărbătorii sfântului Francisc, a doua congregație generală a avut un prolog: de fapt, papa a venit cu jumătate de oră înainte pentru a vorbi față în față cu părinții sinodali și înainte de toate cu tinerii oaspeți. Experiență de dialog pe care a repetat-o și în jumătatea de oră de pauză la jumătatea dimineții.

Lucrările adevărate au fost deschise la ora 9.00 de rugăciunea orei a treia, cu meditația cardinalului președinte de rând Tsarahazana. Apoi cardinalul raportor general da Rocha a prezentat celor 260 de părinți prezenți conținuturile primei părți din Instrumentum laboris centrate pe verbul "a recunoaște" și pe invitația pentru Biserică de a se pune în ascultare. Cardinalul a vorbit despre raporturile intergeneraționale, bazate mai mult pe concurență decât pe alianță, și despre necesitatea de a ne confrunta cu așa-numitul "continent digital". Apoi, concentrându-și atenția asupra celor mai săraci și abandonați, victime ale culturii lui "cumpără, folosește și aruncă", asupra provocărilor antropologice pe care Biserica trebuie să le înfrunte și asupra ascultării tinerilor.

Toate intervențiile de patru minute - la fiecare cinci intervenții trei minute sunt dedicate interiorizării conținuturilor și înregistrării multelor propuneri - au confirmat voința de dialog fără limitări. Și a venit de la tineri recunoașterea rolului decisiv al parohilor, al educatorilor, al cateheților și al familiei, inclusiv bunicii, pentru un drum de credință care să dea răspunsuri la căutarea sensului vieții dar și a identității. Asta a destăinuit Briana Santiago, 27 de ani, originară din San Antonio din Texas, studentă la Universitatea Pontificală Lateran și gata să se consacre cu apostolele vieții interioare. Prin intermediul lui Briana, tinerii nu ascund părinților sinodali că sunt răniți de singurătate, fragili, victime ale culturii rebutului care tinde să-i exploateze și să-i manipuleze. Dar nici n-au ascuns că sunt o generație în căutarea de satisfaceri imediate. "Avem nevoie să fim mai întâi ascultați și apoi conduși să intrăm mai profund în noi înșine", a spus printre altele.

La rândul lor, episcopii au recunoscut că până acum pastorația n-a fost la înălțimea așteptărilor. Și primul pas de făcut este de a fi acolo unde sunt tinerii, împărtășind cotidianitatea lor. Cu o certitudine: nicio clipă dedicată ascultării n-a fost irosită. De fapt, trebuie să se învețe ascultarea în mod serios, interpretând și tăcerile, stricând schemele prestabilite, fără prejudecăți, insistând pe caracterul autoritar și nu pe autoritare. Pentru a face asta este nevoie de o schimbare de mentalitate care să recunoască greșelile făcute în trecut și să-i considere pe tineri nu un obiect al pastorației ci "să fie Biserică" aici și acum.

A fost amintită pasiunea educativă a lui don Bosco, mereu actuală, cu constatarea că tinerii așteaptă propuneri evanghelice înalte: nu să fie implicați numai în mutarea scaunelor din parohie, ca și cum ar trebui să fie domesticiți și nu responsabilizați. Problemele frumuseții sexualității și a corporeității, precum și rolul sportului, au fost tratate în diferite intervenții. Cu sugestia de a intra și în limbajul noilor generații, începând de la cel al web-ului. Așadar, invitația de a ține deschise ușile și inimile pentru tineri a fost firul conducător al programului dinainte de amiază, susținut și de relatarea de pastorații locale între dialog interreligios și riscuri de a cădea victime ale fundamentalismelor.

După aceea, în aulă a intrat năvalnic drama tinerilor care trăiesc situații de suferință foarte gravă, cum sunt pușcăriașii și migranții. De altfel, s-a afirmat, migranții sunt aproape toți foarte tineri și complet dezrădăcinați. Îi revine Bisericii care-i primește, îmbogățită și de experiența lor, să-i facă să se simtă acasă dându-le oportunități educative. În afară de asta chiar tinerii migranți pot constitui un laborator pentru a învăța să primească în mod serios. Și credința este adesea singura resursă de care să ne agățăm în situații de vulnerabilitate.

La încheierea lucrărilor dinainte de amiază, înainte de Angelus, cardinalul secretar general Baldisseri i-a invitat pe părinții sinodali să participe, sâmbătă, 6 octombrie, în aula "Paul al VI-lea", la o întâlnire față în față promovată de Congregația pentru Educația Catolică, la care va fi prezent papa. O oportunitate pentru a răspunde la sugestia lui Francisc de a fi deschiși la ascultarea tinerilor, având și curajul de a vorbi.

În după-amiaza de miercuri, 3 octombrie, în prezența pontifului, s-a desfășurat prima congregație, la care au participat 257 de părinți sinodali. După recitarea orei a noua, cardinalul Sako, președinte delegat de rând, a adresat celor prezenți un scurt salut, urmat de discursul lui Francisc. Apoi au luat cuvântul secretarul general și raportorul general, care a ținut raportul înainte de discuție. În sfârșit, s-a desfășurat votarea pentru alegerea Comisiei pentru informare. Cei cinci membri sunt: cardinalii Tagle pentru Asia, Napier pentru Africa, Lacroix pentru America, Schönborn pentru Europa și arhiepiscopul Fisher pentru Oceania.

(După L'Osservatore Romano, 5 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat