Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

De ce să mergem la Referendumul din 6 și 7 octombrie?

Suntem martorii unor semnale care amintesc că familia este în pericol. Întâlnim subiecte de dezbatere, cărți, inițiative legislative, studii, comentarii și mișcări sociale care susțin că societatea mileniului trei nu mai are nevoie de căsătorie și familie. Vedem mișcări înverșunate împotriva familiei, care doresc eliminarea căsătoriei și a familiei și înlocuirea acestora cu structuri contractuale între două sau mai multe persoane. Dar toate resping fundamentele căsătoriei și ale familiei, fără de care o societate nu poate rezista în timp: heterosexualitatea, monogamia, fidelitatea în raporturile interpersonale și procreația.

În această luptă au fost angrenate și susținute o mulțime de organizații care fac lobby pentru homosexuali (cf. DEX: lobby = grup de persoane care influențează, din afară, hotărârile unui parlament; grup de presiune), mai ales prin presiunea mediatică. Se aleg imagini și cuvinte frumoase, bine manipulate, care dau bine "pe sticlă", cum ar fi "iubire", "libertate", "drepturi", "egalitate", dar și cuvinte prin care se face tot posibilul ca să fie reduși la tăcere cei care nu susțin uniunile homosexualilor, punându-se etichete ca "homofob", "din Evul Mediu", "înapoiați" sau "habotnici".

Dacă privim în Europa, se relaxează din ce în ce mai mult condițiile pentru încheierea uniunilor legitime ale homosexualilor. Dacă în trecut statele nu permiteau pentru parteneri de același sex nici uniuni civile, nici căsătorii, în anumite condiții astăzi sunt obligate să o facă, respectiv state care permiteau doar parteneriate civile între parteneri de același sex ajung să le permită și căsătoria. Și acestea, prin presiunile care vin din partea organismelor internaționale, iar în Europa, din partea Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a decis că orice stat trebuie să recunoască o formă de uniune pentru toate persoanele, chiar și homosexuale, însă tot CEDO rezervă doar pentru un bărbat și o femeie căsătoria ca fiind un drept fundamental, rămânând la latitudinea statelor de a-l acorda persoanelor de același sex. Sunt 17 state în Europa care deja au legalizat căsătoriile homosexuale.

Pentru a întâmpina aceste pericole, 14 state deja au introdus în Constituția țării definiția căsătorie = "între bărbat și femeie" pentru ca în ceea ce privește familia, nimeni să nu intervină din afară, ci să fie cetățenii statului cei care hotărăsc în această privință

În România, Coaliția pentru Familie (www.coalitiapentrufamilie.ro), o inițiativă civică, laică, a dorit să atragă atenția asupra pericolelor ce pândesc familia. Susținuți de peste 3.000.000 (trei milioane) de persoane, au început demersul pentru înlocuirea în art. 48 din Constituția României a termenului "soți" cu sintagma "bărbat și femeie", astfel ca acest articol să definească termenul căsătorie în mod corect și fără dubii, prin formula: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

O bună parte a societății civile deja și-a dat asentimentul pentru o astfel de inițiativă în favoarea familiei, peste o mie de organizații din întreaga țară reunindu-se în platforma civică "Împreună" (www.împreună.ro).

Și Biserica Catolică din România susține această inițiativă, pentru că Biserica trebuie să fie acolo unde este mai mare nevoie de ea, iar familia este printre prioritățile sale. Este adevărat că Biserica nu trebuie să se implice în campania electorală, dar asta nu înseamnă că ea nu trebuie să se implice în viața societății. Biserica în România are cele mai multe opere de binefacere. Românii s-au declarat creștini cu o majoritate covârșitoare și au dreptul la exprimare, astfel că dacă se încearcă atacul credinței poporului român, așa cum asistăm în ultima perioadă, și mai ales în această perioadă a pregătirii Referendumului, trebuie să amintim tuturor că un popor fără credință în Dumnezeu nu poate fi cel român. România este creștină și simbolul creștinătății, crucea lui Isus Cristos, este și pe stema țării, iar în imnul de stat al României intonăm: "Preoți, cu crucea-n frunte căci oastea e creștină / Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt".

Biserica Catolică are cele mai sincere motivații să susțină familia, formată prin "căsătoria" dintre "un bărbat și femeie", pentru că familia este celula de bază, instituția cea mai importantă în care trebuie să fie create condițiile cele mai prielnice în care să poată să vină pe lume cetățenii statului și creștinii de mâine. Definiția "căsătoriei" este în deplin acord cu învățătura Sfintei Scripturi, cu învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii, cu Magisterul Bisericii. Enciclicele și documentele Bisericii se referă la familia voită de Dumnezeu ca fiind cea formată prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, uniune consfințită în Biserică prin sacramentul Căsătoriei. Papa Francisc în "Amoris Letitia", document dedicat familiei creștine, ne cheamă să încurajăm și să apărăm căsătoria dintre un bărbat și o femeie ca temei al familiei naturale, și să nu ne fie teamă să o promovăm în pofida curentelor de gândire la modă.

Iar această instituție a familiei este astăzi în pericol. Copiii deja de la clasele mici învață cele mai mari aberații posibile în ceea ce privește familia. Copii, luați fără acordul părinților, au participat la conferințe de reeducare (ex. cazul liceenilor din Vrancea: https://bit.ly/2ReWaTC), în direcția teoriei Gender (a genului; adică, de exemplu, dacă biologic ești bărbat sau femeie și tu simți că ești sexul opus, atunci tu te poți declara astfel, iar ceilalți trebuie să te recunoască așa). Sunt fonduri imense alocate de Ministerul Educației pentru a-i "reeduca" în această direcție pe copii și pe părinții acestora. Și dacă Biserica nu ar trebui să susțină ideea Referendumului, care să oprească și să preîntâmpine astfel de aberații, cine să o facă?

Din Coaliția pentru Familie fac parte și Asociația Familiilor Catolice din România "Vladimir Ghika" și Federația Acțiunea Catolică din România. În susținerea inițiativei Coaliției pentru Familie există scrisoarea deschisă a episcopilor catolici din România, reuniți între 3 și 5 mai 2017 la Cluj-Napoca. Susținerea a fost reînnoită și la sesiunea de toamnă din același an, 2017, a CER (Iași, 18-20 septembrie). În privința Referendumului din zilele de 6 și 7 octombrie, episcopii din Conferința Episcopilor Catolici din România au reînnoit susținerea pentru această inițiativă, subliniind că Referendumul "își propune să înlăture orice echivoc cu privire la termenul soți, precizând că numai uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie se poate constitui în căsătorie. Precizarea este în deplin acord cu învățătura evangheliei, dar și în spiritul tradiției neamului românesc, motiv pentru care Biserica Catolică a susținut încă de la început inițiativa venită din partea laicatului și a unui mare număr de cetățeni" (Aici întreaga declarație: www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201809095).

PS Petru Gherghel, pe pagina personală de Facebook, a scos în evidență motivul pentru care trebuie să fie sprijinită această inițiativă a Coaliției pentru Familie și Referendumul: "Familia este sacră, fiind semnul adevăratei iubiri a Creatorului pentru viața lumii. Statul nu poate decât să recunoască, să apere și să păstreze mereu ordinea firească și familia, formată din bărbat și femeie, celula de bază a societății. În familie, așadar, trebuie să se creeze condițiile favorabile pentru a fi primiți viitorii membri ai societății și creștinii de mâine. Nimeni, acum sau pe viitor, nu poate interveni și schimba ordinea firească. Tocmai de aceea, noi, episcopii de ambele rituri ai Bisericii Catolice din România, am susținut mereu și suntem în favoarea tuturor inițiativelor care vin în sprijinul familiei, constituită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie".

Inițiativa Coaliției pentru Familie, începută de peste trei ani de zile, declarată legală și constituțională, a trecut de Camera Deputaților și de Senat, iar apoi s-a trecut la etapa următoare, stabilindu-se și data Referendumului pentru zilele de 6 și 7 octombrie. Nu este inițiativa niciunui partid politic, ci a cetățenilor acestor țări și are un curs firesc, care nu ar fi trebui să fie tărăgănat și obstaculat de cei care au fost votați să îi reprezinte pe români. Este dreptul românilor, și nu al altora, de a decide într-o astfel de problemă deosebit de gravă pentru viitorul familiei din România, dar și al viitorului României.

Referendumul ar urma să blocheze orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex, protejând astfel familia de o modificare impusă din afară, totodată ar menține cadrul firesc în care s-ar naște și ar fi educați copiii de azi și de mâine.

Conștienți că multe manipulări, minciuni, conflicte artificiale și subiecte inventate circulă astăzi în spațiul mass-media în zilele acestea, vă îndemnăm să vă informați cât mai bine. Iar apoi, să mergeți la vot și să votați și cu mintea... și cu inima, pentru firescul căsătoriei "între bărbat și femeie" și pentru copiii României de azi și de mâine.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Alte motivații pentru a merge la Referendum:

1. Pentru că este expresia suveranității noastre naționale.

2. Pentru că 14 state europene au definit deja în Constituțiile lor căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie, apărându-și astfel copiii și viitorul ca națiune (de ex. Ungaria, Croația, Polonia, Slovacia).

3. Pentru că definirea constituțională a căsătoriei înseamnă apărarea libertății noastre, a culturii, civilizației și concepției de viață românești.

4. Pentru că este punerea în practică a Constituției României.

5. Pentru că avem libertatea, câștigată cu sânge în decembrie 1989, de a ne spune cuvântul, de a ne apăra opțiunile și propriul mod de viață.

6. Pentru că majoritatea poporului român nu poate trăi la remorca ideologiei de gen introdusă, fără voia noastră, în manualele școlare și în viețile noastre.

7. Pentru că orice minoritate își poate trăi în libertate propriul stil de viață, fără însă a impune majorității dictatul ideologic al revoluției sexuale introduse deja prin propagandă în educația copiilor noștri.

8. Pentru că generația de mâine trebuie să fie apărată de reeducarea prin ideologia de gen.

9. Pentru că nu este referendumul unui partid sau al clasei politice, ci al celor trei milioane de semnatari și al celorlalte milioane de români care vor veni la vot.

10. Pentru că la o sută de ani de la Marea Unire nu vom putea onora mai bine sacrificiul marii generații a unirii decât prin reafirmarea suveranității și unității naționale prin referendum.

(Sursa: http://da.referendumpentruromânia.ro/)

* * *

* * *

* * *

* * *

Răspunsuri la zece întrebări despre Referendum

Episcopii catolici: Îndemn cu privire la Referendumul din 6-7 octombrie către preoții și credincioșii catolici din România și toți oamenii de bunăvoință

Episcopii catolici reafirmă susținerea proiectului de modificare a Constituției României

Referendumul pentru familie pe înțelesul tuturor

La 6 și 7 octombrie 2018 va fi referendum pentru familie

Părinți, atenție la ce se propune copiilor dumneavoastră!


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat