Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gheorghe Doja: Cu familia spre "Istoria unui suflet"

În perioada 27 septembrie - 1 octombrie 2018, în Parohia Gheorghe Doja și filiala Gâșteni au avut loc câteva zile dedicate familiei. Inițiativa a aparținut părintelui paroh, Daniel Cobzaru, a venit în sprijinul sărbătorii hramului, ca pregătire pentru întâlnirea cu Dumnezeu prin Sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana comunității, și l-a avut ca protagonist pe pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași.

Începute cu entuziasm în cadrul Liturghiei de joi seara, predicile părintelui Felician au vizat familia în toată splendoarea ei, începând cu momentul creației omului în cele două forme, bărbat și femeie, cu chemarea lor la iubire și comuniune prin viața de familie, cu luminile și umbrele care caracterizează familia astăzi, cu rolul pe care îl are Cristos și Biserica în ceea ce privește familia, până la "Țara Sfântă" în care a trăit Sfânta Tereza a Pruncului Isus", așa cum numea ea familia în care s-a născut și s-a maturizat ca om, creștin și soră.

"Nu noi am inventat omul, spunea părintele în cadrul predicilor, ci Dumnezeu l-a creat din iubirea sa. El l-a vrut bărbat și femei, i-a oferit fiecăruia daruri specifice și l-a chemat ca prin viața de familie să lucreze cu aceste daruri. Ca atare, nu vă temeți să trăiți în familiile dumneavoastră iubirea, nu vă temeți să fiți modele de trăire a ei pentru copii, dar și pentru societate. Doar o familie care nu se teme de gesturi concrete de iubire este o familie care dă speranță, care construiește și care provoacă. Dumnezeu s-a încrezut în om atunci când l-a creat, l-a chemat la viața de familie și i-a încredințat misiunea de a continua creația și de a avea grijă de ea. Doar armonia dintre bărbat și femeie poate garanta această continuare, așa cum doar ea poate garanta și vocațiile din Biserică și din societate. Iar societatea așteaptă mult de la familie, de la ea așteaptă și Biserica, dar și Dumnezeu. La rândul său, Cristos a binecuvântat și binecuvântează căsătoria și viața de familie dându-i harurile necesare formării și creșterii în iubire.

Sfânta Tereza, care a văzut în familie "Țara Sfântă", locul nașterii, copilăriei și a vieții publice a lui Isus, locul în care ea s-a născut și s-a format ca om și creștin, a putut să devină soră doar avânt acest fundament solid, plin de credință, de iubire și de speranță.

Zilele dedicate familiei, atât în Parohia Gheorghe Doja cât și în filiala acesteia, Gâșteni, au însemnat pentru cele două comunități nu doar o bună pregătire pentru hram, ci și o nouă provocare pentru o trăire și mai profundă a vieții de familie, cuvinte pe care nu le vom uita ușor, încurajări pe care le așteptam și de care, mai ales în împrejurările de astăzi, când familia este atacată din toate părțile, au venit la timpul potrivit.

Mulțumiri tuturor celor care au făcut posibile aceste zile, episcopi, preoți, credincioșii inimoși ai parohiei și ai filialei, dar și familiei pentru că există. Vor rămâne aceste zile în sufletele multora așa cum a rămas "Istoria unui suflet" a patroanei noastre cerești, sfânta Tereza a Pruncului Isus.

Comunitatea din Gheorghe Doja

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 septembrie - 1 octombrie: Gheorghe Doja: Cu familia spre "Istoria unui suflet"


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat