Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

China, după acord episcopi și credincioși se roagă pentru papa

De Gianni Valente

"Papa este cu noi și pentru noi. Noi suntem cu el și pentru el". Așa se roagă în aceste zile atâția catolici chinezi, în timp ce se transmite printre comunitățile răspândite în toată China mesajul spiritual și pastoral pe care papa Francisc l-a adresat lor după acordul semnat de Sfântul Scaun și guvernul de la Pechin despre viitoarele numiri ale episcopilor chinezi. "Lanțul de rugăciune" pentru papa circulă și pe WeChatt, rețeaua socială cea mai folosită de chinezi.

În parohiile din Pechin și din atâtea dieceze chineze, deja la liturghiile de duminica trecută, credincioșii s-au ridicat în picioare și au aplaudat când preoții celebranți au rostit rugăciunea de mulțumire pentru semnarea acordului, petrecută cu o zi înainte. "Acum", relatează la Vatican Insider Maria Zhang, enoriașă din Pechin a bisericii "Sfântul Mântuitor" (Bei Tang), "citim mesajul pe care papa ni l-a trimis. Ne emoționează tonul patern cu care ni s-a adresat. Și pentru aceasta ne tulbură și mai mult știrile despre cei care îl atacă în aceste zile cu furie oarbă, chiar în Biserică. Ne rugăm pentru el. Ne rugăm și pentru cei care-l agresează".

Episcopi, preoți, călugărițe și laici oferă liturghii și rugăciuni pentru papa Francisc și pentru Biserică în acest timp pe care și ei îl percep ca un moment de încercare. Îi mulțumesc pentru noua fază a raporturilor dintre China și Sfântul Scaun. Încep primele gesturi de comuniune publică între membrii clerului "oficial" și cei ai comunităților așa-numite "clandestine", încă neînregistrați de aparatele politice. Iau asupra lor trudele celor cărora le este greu să iasă din decenii de neîncredere reciprocă sau de conflict cu "frații despărțiți" din cealaltă zonă eclezială; și sunt scandalizați de cei care, înăuntrul Bisericii și în afara Bisericii, nu se rușinează să folosească suferințele și dificultățile trecute și prezente ale catolicilor chinezi pentru a organiza capcane pentru Succesorul lui Petru.

Glasul episcopilor, "oficiali" și "clandestini"

Pietro Lin Jiashan, de 84 de ani, episcop de Fuzhou nerecunoscut de guvern, i-a reunit pe toți preoții clandestini din dieceză pentru a reflecta împreună asupra știrii despre acordul dintre China și Sfântul Scaun și despre mesajul papei adresat catolicilor chinezi. Pentru toți, indicația a fost aceeași: să mergem împreună în direcția indicată de papa, așteptând și pe cel căruia îi este mai greu să facă primii pași spre reconciliere. "Deși conținutul acordului a rămas rezervat - declară la Vatican Insider episcopul Lin - știm că au lucrat îndelung pentru un acord China-Vatican. El reprezintă un fapt foarte important pentru Biserica din China. Se poate înțelege că există preocupări cu privire la aplicarea acordului. Însă eu sunt sigur că Biserica este a lui Cristos. Cristos este cel care o conduce în timp ce merge în pelerinajul din această lume pământească spre plinătatea timpurilor. Pentru aceasta trebuie să învățăm cum să urmăm voința cerului, făcând tot ceea ce putem face noi ca oameni. Să facem ceea ce putem face și apoi să ne încredințăm Domnului".

Conform bătrânului episcop de Fuzhou, greșește cel care arată pesimism: "Papa Francisc - adaugă Pietro Lin - a aprobat acordul dintre China și Sfântul Scaun pentru a obține ceea ce este mai bine pentru toată Biserica din China. El și colaboratorii săi au făcut un discernământ atent pentru a se lăsa călăuziți de voința lui Dumnezeu și a evalua în manieră obiectivă și rațională toate argumentele pro și contra". Mai există multe puncte care cer aprofundări și confruntare sinceră. De exemplu, cum să se înfrunte cu echilibru problemele dintre comunitățile "oficiale" și cele așa-numite "clandestine" (supuse în unele zone prepotențelor aparatelor se securitate legale care pretind o "regularizare" a lor în timpi rapizi). Sau cum să se realizeze lucrarea pastorală în fidelitate față de criteriile doctrinale care trebuie s-o inspire. "Aplicarea acordului în lumina credinței - conclude Lin - este o misiune sfântă, care cere răbdare. Trebuie să ne rugăm împreună, așa încât, cu ajutorul Duhului Sfânt și cu contribuția tuturor acordul să poată deveni o nouă piatră de hotar pe drumul spre unitatea deplină a Bisericii din China și comuniunea sa deplină cu Biserica universală".

Episcopi în acțiune

"În sfârșit au venit știrile pe care le așteptam de atâta timp", destăinuiește la Vatican Insider Giuseppe Pietro Xu Honggen, episcop catolic de Suzhou. "Ceea ce ne preocupau nu erau indiscrețiile cu privire la iminența acordului, ci faptul că el era anunțat și apoi întârzia să vină". Xu Honggen are 56 de ani. N-a cunoscut persecuțiile din timpurile revoluției culturale, dar a trebuit să aștepte șapte ani pentru a depăși dificultățile pe care aparatele politice locale le puneau în calea hirotonirii sale episcopale, petrecute în 2006. Și acum spune la Vatican Insider că acordul între China și Vatican va putea "produce un rezultat «win-win», care să fie pozitiv pentru ambele părți". Și crede că în China oricum vor fi puțini cei care să fie așa de contrariați de acord încât să fie determinați spre o poziție extremă de refuz.

Și Giuseppe Han Zhihai, episcop catolic "fost clandestin" de Lanzhou (hirotonit în 2003, dar recunoscut ca episcop de guvern numai în noiembrie 2017) exprimă considerații pozitive cu privire la acordul dintre China și Vatican, "care a fost dorit de mulți papi, încă înainte de papa Francisc". Han imaginează că grație acordului va putea să fie arhivată și prejudecata eronată "care prezintă credința catolică în China ca o «religie străină»". Încet-încet, vindecând rănile, conform episcopului de Lanzhou se vor putea depăși diviziunile în comunitatea eclezială care în ultimele decenii au fost o frână în calea misiunii de a vesti Evanghelia. Precum și "clericalismul închis" care astăzi vrea să prezinte acordul ca un compromis falimentar: afirmă că în anumite situații "lucrurile perfecte și fără defecte nu există", recunoaște episcopul Han, "dar noi ne lăsăm conduși de Duhul Sfânt, care ne duce mereu înainte".

Biserica din China și "operațiunea Viganò"

Și alți episcopi "clandestini", ca Giuseppe Wei Jingyi, și-au însușit indicații pastorale conținute în mesajul papei Francisc adresat catolicilor chinezi și le-au propus preoților din dieceză ca busolă utilă pentru a orienta drumul viitor. Toți au luat act de grija pastorală rezervată în mesajul papal și celor care în fața acordului cu guvernul chinez "au senzația că au fost parcă abandonați de Sfântul Scaun și se întreabă cu privire la valoarea suferințelor îndurate pentru a trăi în fidelitate față de Succesorul lui Petru".

Între timp, toți își dau seama că vin critici și acuze la adresa papei și a Sfântului Scaun cu privire la ultimele dezvoltări ale dosarului China-Vatican din SUA, din Hong Kong și din cercuri care, în afara Chinei, timp de decenii au pretins că vorbesc în numele comunităților catolice chineze, și îndeosebi al celor așa-numite "clandestine". Și lucrul care-i scandalizează mai mult pe mulți catolici din China sunt aparatele mediatico-clericale care încearcă să exploateze și sângele martirilor chinezi în eforturile lor de a pune sub proces - și eventual de a-l face să demisioneze - pe actualul Succesor al lui Petru. "Se pot înțelege sentimentele unora care se simt «scoși» din acordul dintre China și Sfântul Scaun", comentează la Vatican Insider părintele Paulus Han Qingping, cunoscut și ca "preot-blogger", "dar nu se poate accepta atitudinea organizațiilor și indivizilor care arată că sunt preocupați față de Biserica din China și în realitate exploatează situația pentru a continua agenda lor «ocultă»".

"Catolicii chinezi - continuă Paulus Han - au aflat că în afara Chinei există unii care instrumentalizează suferințele lor, care nu se rușinează să folosească martirii chinezi pentru a-l ataca pe papa, pentru a construi polemici și calomnii împotriva lui, așa cum fac fostul nunțiu Viganò și forțele care îl susțin. Sunt persoane care nu știu nimic despre Biserica din China și nu au niciun interes sincer pentru catolicii chinezi. Acesta este un lucru care provoacă durere pentru ei, în acest moment".

(După Vatican Insider, 29 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat