Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Veronica Antal și Chiara Corbella Petrillo, lumină în beznă

Sâmbătă, 22 septembrie 2018, în biserica parohială din Nisiporești era beatificată slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal, martiră a curăției, noua Maria Goretti a timpurilor noastre.

Vineri, 21 septembrie 2018, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", Roma-Italia, era deschis procesul diecezan de beatificare a tinerei Chiara Corbella Petrillo, noua Gianna Beretta Molla a Bisericii.

Prima, fericita Veronica Antal, și-a dat viața pe un câmp între Hălăucești și Nisiporești, ucisă cu patruzeci și două de lovituri de cuțit de către cel care voia să-i păteze curăția trupească.

A doua, slujitoarea lui Dumnezeu Chiara Corbella Petrillo, și-a dat viața apărând viața. După ce a dus la capăt două sarcini cu probleme, ambii copii murind imediat după naștere, în timpul celei de-a treia sarcini medicii o înștiințează că are cancer. Duce sarcina până la capăt, naște un copil perfect sănătos, dar ea, plină de suferință, dar cu o credință de fier, se stinge consumată ca o lumânare.

Prima, în urma credinței profunde, pe un caiet, printre notițele sale de suflet, a scris: "Îngerilor, scrieți în Cartea Vieții și acest legământ al meu: Eu sunt a lui Isus, iar Isus este al meu!"

A doua, plină de credință, afirma: "Iubirea te consumă, dar e frumos să mori consumat asemenea unei lumânări care se stinge după ce și-a atins scopul. Iubirea este centrul vieții noastre tocmai pentru că ne naștem în urma unui act de iubire, trăim pentru a iubi și pentru a fi iubiți, iar la final murim pentru a cunoaște adevărata iubire a lui Dumnezeu".

În bezna concepțiilor de astăzi cu privire la familie, prietenie, iubire, viață, curăție, act conjugal, dăruire, cele două "lumini" devin repere.

Pe de-o parte, avem curăția ca model de trăire a relației noastre cu Dumnezeu și cu aproapele, iar, pe de altă parte, avem deschiderea spre viață, spre comuniune și iubire în familie.

A vedea în fericita Veronica Antal un model de înțelegere a drumului către Dumnezeu prin curăție, echivalează cu a vedea în Chiara Corbella Petrillo un model de înțelegere a drumului către Dumnezeu prin viața de familie, prin deschiderea spre viață și prin iubire.

Dumnezeu continuă să ne vorbească și astăzi prin modele concrete, să ne lumineze cu lumini strălucitoare, sigure și concrete.

Fericită Veronica Antal și slujitoare a lui Dumnezeu Chiara Corbella Petrillo, vă mulțumim pentru sacrificiul vieții voastre din iubire față de Dumnezeu, vă mulțumim pentru că ne sunteți modele în beznă. Dumnezeu să fie preamărit în voi!

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat