Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Liturghie de mulțumire pentru beatificarea tinerei Veronica Antal

Ca mulțumire pentru darul beatificării tinerei Veronica Antal (22 septembrie), în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești, duminică, 23 septembrie 2018, începând cu ora 11.00, a avut loc o Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel, la care au participat circa 50 de preoți, seminariști, persoane consacrate și creștinii din localitate, dornici să-l preamărească pe Dumnezeu.

În băncile din față erau prezenți fratele și sora fericitei Veronica Antal (Gheorghe și Angela), nepoți și strănepoți. În altar a concelebrat Liturghia de mulțumire și pr. Tarciziu Albert, nepot.

Liturghia a început cu o procesiune din casa parohială. Pr. Anton Bogdănel, parohul comunității, a urat bun venit tuturor și a îndemnat la a-l preamări și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru harurile revărsate cu o zi înainte asupra localității și asupra diecezei.

PS Petru Gherghel a exprimat la începutul celebrării bucuria de care sunt cuprinși toți pentru harurile care Dumnezeu le-a dăruit Diecezei de Iași, prin fericita Veronica Antal. Este una dintre cele mai mari bucurii pe care ne-a făcut-o Domnul: o tânără a primit titlul de fericită și a fost înscrisă în calendarul sfinților. Dumnezeu și-a îndreptat privire spre noi.

La predică, pr. Damian Pătrașcu, postulator general, a subliniat că beatificarea fericitei Veronica Antal se înscrie în lunga ceată a tinerilor și a tinerelor care, de-a lungul istoriei Bisericii, în orice colț al pământului și la toate popoarele, au știut să dea mărturie supremă Mântuitorului nostru. A arătat că martiriul Veronicăi Antal a avut loc într-un timp greu pentru țara noastră, fiind perioada comunistă. "Tocmai în acest ambient ea a descoperit forma de sfințenie la care Domnul o chema, și tot aici a pus în practică geniul ei feminin, indispensabil pentru a reflecta sfințenia lui Dumnezeu în această lume".

La mai puțin de două săptămâni de când Biserica va celebra Sinodul Episcopilor, cu tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional", Veronica Antal are un mesaj important. Ea a găsit în învățăturile Bisericii un izvor de bucurie și a proclamat această învățătură.

Predicatorul l-a citat în final pe card. Angelo Amato care spunea: "Acesta este mesajul pe care ni-l predă acești sfinți tineri: ei ne invită să fim mândri de Botezul nostru, să fim coerenți cu identitatea noastră creștină, fără a ne fie frică și fără a ține cont de respectul uman".

Liturghia a continuat cu celebrarea euharistică, la care credincioșii au participat cu o inimă recunoscătoare. La oferirea darurilor a fost purtat și Rozariul, arma cu care Veronica Antal a învins.

La finalul sfintei Liturghii, o localnică îmbrăcată în costum popular a recitat o poezie adecvată momentului. Pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a celebrării beatificării. A amintit că Veronica își îndemna prietenele când mergeau iarna prin zăpadă la Liturghie la Hălăucești: "Călcați pe urmele mele", mergând înaintea lor și făcând urme prin zăpada mare.

O relicvă a fericitei martire a fost oferită păstorului diecezei.

PS Petru Gherghel a povestit despre timpurile când a aflat despre martiriul fericitei Veronica. Era în Seminar, când un coleg din Nisiporești, Ludovic Giurgi, spunea tuturor despre exemplul acestei tinere. A fost urmat apoi de povestirile preoților Isidor Mocanu și Anton Demeter.

Sfânta Liturghie de mulțumire s-a încheiat cu binecuvântarea oferită de episcopul diecezei cu relicva fericitei Veronica Antal.

Cântările frumoase, susținute de corul dirijat de pr. Cristian Dumea, au înălțat inimile tuturor spre cerul lui Dumnezeu.

La final, preoții au făcut o fotografie în fața criptei Veronicăi Antal, după care au avut posibilitate să se roage și să facă gestul pelerinului: să atingă cu mâna cripta unde sunt rămășițele fericitei martire.

Credincioșii s-au îndreptat spre casele lor întăriți sufletește. Unii dintre ei au cunoscut-o pe Veronica Antal, au făcut parte din cercul ei, i-au fost vecini, rude apropiate sau îndepărtate. Alții au auzit vorbindu-se despre ea, au admirat exemplul acestei tinere, au mers în procesiunea la locul în care a murit, în câmpul dintre Barticești și Hălăucești, i-au vizitat mormântul și s-au rugat.

Sunt și dintre aceia care au păstrat cu sfințenie fotografii și lucruri de la tânăra martiră pe care le-au predat apoi părinților franciscani care au de gând să facă un muzeu. Două rozarii: unul de pe care se ruga și altul cu care a murit, au fost recuperate de pr. Eugen Ghiuzan. O carte veche de rugăciuni, bilețelele pe care a făcut diferite însemnări, un crucifix, o bucată de pânză plină de sânge din cămașa cu care a murit etc. au fost adunate de pr. Anton Demeter și au ajuns la părintele postulator. Nepotul, pr. Tarciziu Albert, a împărțit preoților prezenți la Liturghia de mulțumire copii cu chipul Veronicăi, după o fotografie veche pe care familia a păstrat-o la loc de cinste.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Nisiporești: Predica rostită de pr. Damian Pătrașcu, postulator general, la sfânta Liturghie de mulțumire pentru beatificarea Veronicăi Antal, fecioară și martiră (23 septembrie 2018)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 septembrie: Nisiporești: Liturghia de mulțumire pentru darul beatificării Veronicăi Antal

* * *

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat