Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Predica rostită de pr. Damian Pătrașcu, postulator general, la sfânta Liturghie de mulțumire pentru beatificarea Veronicăi Antal, fecioară și martiră (23 septembrie 2018)

Beatificarea fericitei Veronica Antal, fecioară și martiră, membră distinsă a Ordinului Franciscan Secular, se înscrie în mod fericit în lunga ceată a tinerilor și a tinerelor care, de-a lungul istoriei Bisericii, în orice colț al pământului și la toate popoarele, au știut să dea mărturie supremă, usque sanguinem, Mântuitorului nostru Isus Cristos, arătând încă odată, dacă mai era nevoie, vitalitatea credinței poporului lui Dumnezeu. Este încă și mai elocventă această recunoaștere din partea celei mai înalte autorități a Bisericii, prin glasul preaiubitului papă Francisc, a martiriului in odium fidei a tinerei Veronica, deoarece ea este prima laică și prima tânără care este beatificată din rândul acestui binecuvântat pământ al României, răscruce de spiritualități diferite, dar care, toate, converg în mărturisirea Preasfintei Treimi.

După beatificările din ultimii ani, a unor episcopi ai României, dintre care dorim să amintim pe Preasfințitul fericit Anton Durcovici, martir, episcop al acestei Dieceze de Iași, și pe Mons. fericit Vladimir Ghica, martir, al Arhidiecezei de București, ieri am trăit și aici la Nisiporești ridicarea la cinstea altarelor a fericitei noastre Veronica.

Martiriul fericitei Veronica a avut loc în vremuri foarte grele pentru această Biserică și această societate, persecuția comunistă pătrunzând în orice ungher, mii, între episcopi și preoți, dispărând de la o zi la alta de la altare, în vreme ce laicii, la fel ca la începutul Bisericii, murmurau pe ascuns rugăciuni și priveau cu mare dor la ușile încuiate ale bisericilor, dacă nu erau deja demolate. Tocmai în această situație, aparent fără Dumnezeu, El era prezent și mai mult în mijlocul poporului său și trimitea lumini în mijlocul celor care-și mărturiseau credința cu viața lor, pentru ca să nu se descurajeze și să nu cedeze în fața răului.

Cine este Veronica Antal? O tânără de 23 de ani, care-și trăia viața de credință și de consacrare în Ordinul Franciscan Secular, în mijlocul poporului în care se născuse, în această comunitate parohială din Nisiporești, care a văzut-o copilă, apoi adolescentă și, în sfârșit, tânără fată, luând în serios vocația ei baptismală, conștientă că a face parte din poporul lui Dumnezeu o face să fie soră a tuturor și că trebuie să fie responsabilă față de credința dăruită ei de Dumnezeu prin mijlocirea comunității de credință. Tocmai în acest ambient ea a descoperit forma de sfințenie la care Domnul o chema, și tot aici a pus în practică "geniul ei feminin", indispensabil pentru a reflecta sfințenia lui Dumnezeu în această lume [...]. Acest lucru ar trebui să ne entuziasmeze și să ne încurajeze pe fiecare dintre noi, ca să ne dăruim pe noi înșine, pentru a crește în acel proiect unic și irepetabil voit de Dumnezeu pentru fiecare, din veșnicie: "Mai înainte de a te fi format în sânul mamei, eu te cunoșteam. Mai înainte de a fi ieșit din pântece, te-am consacrat și te-am pus profet pentru popoare" (Ier 1,5; cf. Gaudete et exsultate, nr. 12-13). În sfârșit, Veronica este o tânără care, în încercarea supremă a vieții, a dat rodnicie virtuții tăriei, pe care o primise în sacramentul Mirului, opunându-se cu toate puterile agresorului. Și-a păstrat astfel credința intactă, păstrându-și neatins și votul de castitate, care pentru ea reprezenta semnul prin excelență al apartenenței ei totale la Domnul. A dat astfel viață cuvintelor sfântului Paul care se întreba: "Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos? Oare necazul sau strâmtorarea sau persecuția sau foametea sau lipsa de haine sau primejdia sau sabia? După cum este scris: «Pentru tine suntem dați la moarte toată ziua, suntem socotiți ca niște oi de înjunghiere». Dar în toate acestea noi suntem mai mult decât învingători prin cel care ne-a iubit" (Rom 8,35-37).

Ne întrebăm acum care este învățătura și mesajul pe care această tânără fericită ne-o transmite, la mai puțin de două săptămâni de când Biserica va celebra Sinodul Episcopilor, cu tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional".

Fericita Veronica Antal, îndrăzneață și tânără, așa cum sunt tinerii de astăzi și din toate timpurile, cu bucuria de a trăi și dificultățile pe care le întâmpină, ar putea foarte bine să corespundă la ceea ce se afirmă în Instrumentum laboris, pregătit în vederea acestui Sinod: "Există tineri catolici care găsesc în învățăturile Bisericii un izvor de bucurie, și care doresc ca ea «nu numai să continue să țină cont, în ciuda lipsei de popularitate, dar și să o proclame, transmițând-o cu o și mai mare profunzime» (RP 5)" (Instrumentum laboris, 53).

Veronica Antal vorbește, astăzi, în chip deosebit inimii fiecărei tinere, fiecărei femei, fiecărei mame, fiecărei franciscane terțiare. Renunțând la viață pentru a-și păstra propria feciorie, ea conferă un sens mai profund feminității, golită pe marginile străzilor și ale diferitor programe tv, feminitate trădată de progres, feminitate anorexică, îmbrăcată în splendide haine de firmă. Fericita Veronica arată inimii de femeie acea inocență primară a paradisului, când pentru prima dată Adam a privit-o pe tovarășa lui și a devenit fericit (cf. Gen 2,18-25); fericita Veronica încurajează orice femeie să lupte pentru a cuceri frumusețea de la începuturi a Evei și să combată ca să nu o piardă pentru nimic în lume, strivind capul șarpelui care se apropie de ea. Veronica, inspirată de exemplul celei mai mari și mai frumoase femei din toate veacurile, fericita Fecioară Maria, a devenit femeia umilă, dulce, pură și gingașă; dar, în același timp, Veronica este și o puternică luptătoare, cu scutul pregătit să-și apere propriile principii. Un asemenea exemplu are o valoare inestimabilă pentru fiecare femeie a epocii moderne, epocă în care, deseori, femeile se simt slabe și descurajate, incapabile să facă să strălucească în ele lumina unei autentice feminități.

Vorbește și inimii fiecărui băiat, a fiecărui tânăr, a fiecărui tată de familie, cerând bărbaților să fie capabili să permită să crească adevărata feminitate, păstrându-și în același timp propria virilitate, și să nu înceteze niciodată să o apere, și niciodată să cadă în capcana violenței și a disprețului.

"Primește-mă, Doamne, la școala sfinților tăi" și "Îngerilor, scrieți în Cartea vieții și acest legământ: eu sunt a lui Isus, și Isus este al meu". Sunt câteva din cuvintele lăsate scrise pe niște bilețele de fericita Veronica, cuvinte pe care am vrut să le săpăm și în piatra monumentului prezent aici în biserică, ca să ne amintim de testamentul ei spiritual, și ceea ce ea dorește să ne lase de moștenire.

În prezentarea cărții: Sfinți și fericiți tineri (cf. p. 3-4), prefectul emerit al Congregației pentru Cauzele Sfinților, Eminența Sa card. Angelo Amato, spunea: "Martiriul, ca și sfințenia, nu cunoaște vârste. Din vremea Sfinților Prunci Nevinovați până în zilele noastre, sunt nenumărați sfinți tineri, fie ei martiri sau mărturisitori (...). Sfințenia tinerească este prezentă în toate continentele și vorbește toate limbile lumii. Într-adevăr, Evanghelia este vestea cea bună pentru toți. Tocmai acesta este mesajul pe care ni-l predă acești sfinți tineri: ei ne invită să fim mândri de Botezul nostru, să fim coerenți cu identitatea noastră creștină, fără a ne fie frică și fără a ține cont de respectul uman. Acești tineri nu sunt «oameni goi, fără perspective și fără idealuri. Sunt, în schimb, persoane pline, umplute de harul divin și debordând de exemplaritate umană»".

Fericită Veronica, roagă-te pentru noi!

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 septembrie: Nisiporești: Liturghia de mulțumire pentru darul beatificării Veronicăi Antal

* * *

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat