Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Martiră a curăției

Tânăra Veronica Antal va fi beatificată de cardinalul Becciu în România

De Damian Pătrașcu

Postulatorul cauzei

Este considerată Maria Goretti a României. Se numea Veronica Antal, laică, aparținând ordinului franciscan secular. A fost ucisă cu lovituri de cuțit de un tânăr căruia i-a refuzat avances-urile. Sâmbătă, 22 septembrie 2018, în biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești, dieceza de Iași, este beatificată. Ritul este prezidat de cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentant al papei Francisc.

Născută la 7 decembrie 1935, prima dintre cei patru copii, din soții Gheorghe și Iova, a fost botezată ziua următoare, primind numele de Veronica. Micuța a fost educată de bunica Zarafina, femeie energică și bine înrădăcinată în credința creștină, transmisă mai ales grație fraților minori conventuali, prezenți în acele ținuturi încă din secolul al XIII-lea.

Martorii care au dat mărturie în timpul investigației diecezane, dintre care mulți încă în viață, o amintesc ca o fată normală căreia îi plăcea să se joace cu ceilalți de vârsta ei. La vârsta de șapte ani a început să frecventeze școala din sat, unde și-a însușit cu ușurință materiile predate de profesori buni, nedându-se înapoi nici de la sărbătorile organizate de școală, în timpul cărora îi plăcea să recite poezii sau să cânte. După ce a terminat primii patru ani de școală, așa cum era obiceiul în acel timp pentru fetele țăranilor, Veronica a rămas în familie, pentru a o ajuta pe mama în îngrijirea casei și a grădinii și în munca de la câmp.

Între 15 și 16 ani a avut ocazia de a cunoaște bine brutalitatea regimului comunist, care intra încet-încet în fiecare colț al României. De la o zi la alta a văzut dispărând preoții care desfășurau slujirea, duși cu acuza de ură și tulburare a ordinii sociale și închiși în închisori, de unde mulți nu vor mai ieși vii.

Veronica a învățat repede drumul care ducea la biserică, mergând de multe ori mai ales cu bunica. S-a întâlnit cu multe surori trimise acasă din conventuri și de la acestea a învățat să-l iubească pe Cristos și să trăiască credința cu responsabilitate. Astfel a înțeles că aceasta era un dar divin, transmis ei prin intermediul comunității parohiale. Ei îi revenea s-o facă să rodească și s-o mărturisească în mijlocul societății. Din exemplul surorilor s-a născut în Veronica dorința de a se consacra în institutul franciscanelor de Assisi, din salut apropiat Hălăucești, care îi îngrijeau cu mare iubire pe numeroșii orfani ai celui de-al doilea război mondial.

A manifestat această dorință mamei, dar a avut ca răspuns un refuz: femeia ar fi preferat ca fiica să se căsătorească. A încercat s-o convingă dar n-a fost cu putință. De acum decizia era luată. Veronica voia să fie soră cu orice preț, chiar dacă nu mai exista niciun convent care ar fi putut s-o primească pentru că toate, atât cele catolice cât și cele ortodoxe, au fost suprimate de regim. Astfel, printre neînțelegerile mamei și curajul pe care i-l dădeau surorile, tânăra își va construi conventul său într-o cămăruță de lângă casa paternă. Va face în secret vot de castitate și se va înscrie în ordinul franciscan secular și apoi în asociația Armata Neprihănitei. În tăcerea chiliei petrecea ore întregi în rugăciune, pentru ca Domnul să trimită mângâierea sa în închisorile pline de episcopi, preoți, călugări și laici. Se ruga pentru bolnavii din sat și pentru tinerii care, lăsați fără Dumnezeu, se dădeau la comportamente imorale.

Dimineața devreme, împreună cu surorile și cu tinerele sale prietene, parcurgea șaisprezece kilometri pentru a participa la liturghie în parohie, unde se împărtășea cu Mirele divin, și la sfârșit se întorcea, ajutând-o pe mama în treburile casei și la munca de la câmp. Nimic și nimeni n-o putea opri, nici gerul și frigul iernii care caracterizează nordul României.

Zi după zi, între lungi momente de rugăciune, practicând asceza și ajutând persoanele nevoiașe, și-a format în inimă consacrarea personală Domnului, ca dar și izvor de binecuvântare pentru frați. Citea în ultimele zile ale existenței sale pământești biografia Mariei Goretti, tânăra italiană care a fost beatificată cu câțiva ani înainte, și care impresiona foarte mulți credincioși pentru curajul și marea credință arătată în timpul încercării supreme. Citea această carte și plângea, va povesti unei prietene căreia îi destăinuia: "Dacă ar trebui să mi se întâmple același lucru, m-aș comporta ca Maria Goretti". Profeție sau simplă emoție, cuvintele sale se vor adeveri literal.

La 22 august 1958 a mers în satul Hălăucești, unde în ziua următoare trebuia să participe la celebrarea Mirului. Noaptea a stat la o prietenă și dimineața următoare, devreme, s-a îndreptat spre biserică pentru a ajuta surorile la pregătirea liturghiei. A trăit cu mare credință celebrarea și s-a împărtășit cu Isus. Nu se simțea foarte bine, probabil din cauza căldurii, va povesti o martoră. De fapt, după ce a ajutat surorile să pună toate în ordine în biserică, s-a întors la prietena sa și a așteptat răcoarea serii pentru a porni la drum, chiar dacă surorile au invitat-o să rămână cu ele.

Duminică seara, după ce a apus soarele, Veronica a pornit spre Nisiporești. Cu rozariul în mână, între un mister și altul, străbătea ogoarele cu porumb și spera să ajungă cât mai repede acasă. La jumătatea drumului s-a întâlnit cu tânărul Pavel Mocanu, care mergea spre gară. Acesta, încețoșat în simțuri, i-a adresat atențiile sale și a încercat să fie violent față de ea. La refuzul hotărât al Veronicăi, a scos un cuțit și n-a încetat s-o lovească până când nu s-a prăbușit la pământ, provocându-i 42 de lovituri de cuțit pe tot trupul. Înainte de a pleca, asasinul i-a aranjat pe coloana spinării o cruce făcută din coceni de porumb. Va fi găsită dimineața următoare de țărani, cu rozariul strâns în mâna dreaptă și cu crucea pe umeri.

Faima de sfințenie de care se bucura în viață s-a răspândit imediat, extinzându-se constant în alte comunități, atât în România cât și în afară; așa încât, în pofida piedicilor regimului, oamenii au continuat să viziteze mormântul său și locul martiriului. La asta a contribuit mult interesarea franciscanului conventual Anton Demeter, martor al credinței și acum slujitor al lui Dumnezeu.

În 2003 a fost deschisă investigația diecezană la Iași și în 2007 toată documentația referitoare la tânără a ajuns la Congregația Cauzelor Sfinților.

La 27 ianuarie 2018, papa a recunoscut martiriul in odium fidei a slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal și a autorizat promulgarea decretului respectiv.

Cu viața și moartea sa sfântă, Veronica este un model mai ales pentru tineri. Le arată lor cum să trăiască cu responsabilitate și simplitate credința, recunoscând înalta valoare a castității dăruite de Dumnezeu, care merită de păstrat chiar cu prețul vieții. Apoi, slujitoarea lui Dumnezeu este un model și pentru membrii ordinului franciscan secular, la care aparținea, pentru ca să trăiască cu bucurie și angajare consacrarea lor Domnului, după exemplul sfântului Francisc de Assisi.

(După L'Osservatore Romano, 22 septembrie 2018)

*

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat