Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii catolici reafirmă susținerea proiectului de modificare a Constituției României

Referendumul pentru revizuirea Constituției, incendiul care a distrus palatul episcopal din Oradea, tinerii și educația au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici și greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferinței Episcopilor din România (CER). Adunarea a avut loc la Șumuleu Ciuc, la Centrul Jakab Antal, în zilele de 18-20 septembrie 2018, fiind găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. La această sesiune de lucru a participat și noul episcop de Timișoara, Excelența Sa József-Csaba Pál. De asemenea, a participat ca invitat permanent și episcopul de Chișinău, Excelența Sa Anton Coșa.

La deschiderea lucrărilor a luat parte și nunțiul apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, cu care episcopii au discutat în detaliu despre Vizita "ad limina Apostolorum" pe care ierarhii din România și Republica Moldova o vor face la Roma, în perioada 5-10 noiembrie 2018.

Totodată, episcopii au considerat necesar să transmită un îndemn către preoții și credincioșii catolici din România și toți oamenii de bunăvoință de a participa la Referendumul stabilit în zilele de 6-7 octombrie 2018, pentru modificarea Articolului 48, aliniatul 1, din Constituția României. Așa cum spuneau și în Scrisoarea deschisă din 04.05.2017, Constituția are menirea de a sta la baza unei legislații adecvate în domeniul familiei în care să fie tutelate drepturile fiecăruia și să fie respectată natura lucrurilor în tradiția creștină; termenul căsătorie neputând fi utilizat decât pentru a defini realitatea uniunii stabile și deschise la viață dintre un bărbat și o femeie.

Episcopii au fost informați despre starea palatului episcopal al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, după incendiul suferit recent, și au discutat despre posibilitățile pe care le au la dispoziție pentru a sprijini refacerea acestuia, manifestând apropierea și susținerea față de Preasfințitul Virgil Bercea.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat și unele aspecte referitoare la educație, organizarea olimpiadelor de religie catolică în limba română și maghiară; despre participarea la Sinodul dedicat tinerilor, convocat de papa Francisc, care se va desfășura în octombrie 2018 la Roma, cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional"; despre beatificarea, pe 22 septembrie a.c., la Nisiporești (NT), a tinerei Veronica Antal, fecioară martiră, care va deveni astfel o mijlocitoare și un model de trăire a credinței și despre viitoarea beatificare a episcopilor martiri greco-catolici.

Episcopii au stabilit ca următoarea sesiune plenară a CER să se desfășoare în perioada 7-9 mai 2019, la București, găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România și exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara și toamna.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar general

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 179 din 20 septembrie 2018, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: Str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.

* * *

Episcopii catolici: Îndemn cu privire la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 către preoții și credincioșii catolici din România și toți oamenii de bunăvoință


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat