Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Referendumul pentru familie pe înțelesul tuturor

Într-o zi cineva deschide un proces de succesiune. Voia documente pe casa pe care părinții o aveau de la părinții de pe tată. Conform procedurilor el a devenit reclamant, iar ceilalți: unchi, mătuși, verișori, au devenit pârâți. Procesul a început, dar reclamantul nu era luat în serios. Mereu era ridiculizat și banalizat de către pârâți. Aceștia au mers până acolo încât au scos chiar și un testament prin care bătrânul bunic lăsa tot ce avea unuia dintre nepoți.

"Până la urmă fiecare ținem deja câte ceva, doar nu o să ne lase fără", își spuneau ei, și continuau să râdă de efortul pe care îl făcea reclamantul.

Procesul a mers mai departe, fără ca pârâții să se fi prezentat atunci când procedurile au presupus-o. Nu s-au prezentat niciodată, nu au cerut nimic, ba mai mult au "inventat" tot felul de motive prin care să descurajeze inițiativa reclamantului.

La final reclamantul a câștigat totul, mai ales din cauza neprezentării pârâților. Aceștia au fost nevoiți să cedeze inclusiv părțile lor, de data aceasta, nu râzând, ci plângând. Nu luaseră în serios inițiativa reclamantului!

Asemănarea șchiopătează în multe aspecte, dar ne putem folosi măcar de unele...

Că la baza familiei, de când lumea, stă un bărbat și o femeie, ne este foarte clar. Nimeni nu poate dubita.

Și totuși, cineva s-a gândit să ne deschidă un "proces". Vrea partea sa! Vrea să-i fie recunoscută cu documente! Aici intră toată această avalanșă care se năpustește, mai ales de vreo câțiva ani, asupra familiei, iar această avalanșă are și un nume, fie el și prescurtat "LGBT".

Există riscul să ridiculizăm cererea lor, să râdem, să considerăm că altele sunt problemele familie de astăzi... Că de ce să cheltuiască statul bani, când poate să facă o grămadă de alte lucruri bune cu ei De ce să ne deplasăm să votăm, să ajutăm partidele de la guvernare și pe politicienii care le conduc? Dacă nu ne deranjează, de ce să-i deranjăm? etc.

Iar "procesul", sub ochii noștri, poate pe lângă indiferența noastră, merge mai departe... Iar ziua victoriei lor ne va surprinde: "Dar n-am crezut că doi bărbați pot trăi împreună!" "Cum adică, dacă i-am spus acestei tinere că e lesbiană, cum, am discriminat-o? Trebuie să dau amendă?" "Cum? Băiatul meu la școală a fost învățat că nu e băiat, ci este ce alege el să fie?" "De ce să mă dați în judecată? Că nu am vrut să pregătesc florile pentru nunta celor doi bărbați?" "Nu, nu se poate, cum să pregătesc eu tort pentru nunta a două lesbiene? Nu, așa ceva nu se poate!" "Ai văzut, vecină, doi bărbați se însoară! Ferească Dumnezeu, ce a ajuns lumea!"

Dacă ignorăm astăzi pericolul, mâine vom plăti consecințele, iar acestea vor fi greu de contabilizat. Se va trece la recunoașterea lor ca persoane care să nu mai fie arătate cu degetul; apoi la recunoașterea parteneriatului civil, mai ales între persoane de același sex care vor să conviețuiască; apoi la recunoașterea căsătoriei (civile) dintre ele; iar de aici nu mai e decât un pas la a li se recunoaște și dreptul de a înfia copii...

Participând la referendumul pentru familie din zilele de 6 și 7 octombrie 2018, avem șansa de a proteja pentru viitor familia în România, familia formată din bărbat și femeie, așa cum am primit-o de la părinții noștri și vrem să o oferim generațiilor de mâine! Este momentul să arătăm cât de frumos e să te naști și să crești într-o familie, ce frumos e când mama te mângâie, te hrănește, îți conduce pașii prin lume, iar tatăl îți insuflă curaj și te învață că nu trebuie să te temi de greutățile vieții!

Fii responsabil și votează!

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat