Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tânăra Veronica Antal, fecioară și martiră

Interviu cu pr. Damian Pătrașcu, postulator al cauzei de beatificare

- Se apropie momentul beatificării slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal. Oferiți câteva amănunte despre acest moment?

Beatificarea va avea loc în biserica parohială Adormirea Maicii Domnului din localitatea Nisiporești, județul Neamț, în ziua de 22 septembrie a.c., în cadrul sfintei Liturghii pontificale de la ora 11.00. Ea va fi celebrată de Eminența Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. Evident, vor participa episcopii diecezei noastre, nunțiul apostolic, dar și numeroși alți episcopi, preoți și laici din țară și din străinătate.

- În ce a constat munca de postulator?

Postulatorul acționează totdeauna în numele episcopului diecezei în care se instruiește cauza și în cel al actorului cauzei, aici Provincia Fraților Minori Conventuali din România. El adună toate documentele și caută posibilii martori care l-au cunoscut pe cel propus spre canonizare. În același timp, colaborează cu membrii Tribunalului diecezan, cu Congregația pentru Cauzele Sfinților și cu celelalte instituții bisericești implicate în ducerea la bun sfârșit a cauzei. În sfârșit, dat fiind faptul că volumul de muncă este imens, împreună cu diverși colaboratori, redactează și traduce toate documentele și răspunde la eventualele dubii ridicate de teologii, episcopii și cardinalii care analizează documentația.

- Care au fost principalele etape care au dus la decizia beatificării din partea Sfântului Părinte?

Conform legislației pentru instruirea cauzelor de beatificare și de canonizare, există două faze. Prima este cea diecezană, în care se adună documentele civile și religioase, precum și mărturiile cu privire la slujitorul lui Dumnezeu. Urmează faza romană, în care se redactează, sub atenta îndrumare a relatorului numit din partea Congregației pentru Cauzele Sfinților, studiul numit Positio, care se folosește de materialul sosit din dieceză și care are scopul de a demonstra că slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal a avut o moarte de martiră, fiind ucisă din ură față de credință. După ce acest studiu a fost supus examinării unei comisii de 9 teologi, apoi uneia de 5 cardinali și episcopi, iar aceștia s-au pronunțat pozitiv, cauza a fost prezentată Sfântului Părinte papa Francisc, care a recunoscut martiriul ei in odium fidei și a poruncit să se publice relativul decret. Ultima etapă este beatificarea slujitoarei lui Dumnezeu, prin care este ridicată la demnitatea de fericită.

- Oferiți pe scurt câteva repere biografice ale viitoarei fericite.

Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal s-a născut la 7 decembrie 1935, din părinții Iova și Gheorghe, în localitatea Nisiporești, județul Neamț. Ziua următoare a fost botezată de pr. Felix Raffaelli, în biserica parohială din Hălăucești, primind numele de Veronica. Prima educație creștină o primește mai ales de la bunica ei Zarafina, părinții fiind ocupați cu munca. Frecventează cei patru ani ai școlii elementare, apoi rămâne acasă, pentru a-și ajuta părinții la muncă. Fire evlavioasă, în jurul vârstei de 16-17 ani se înscrie în Ordinul Franciscan Secular și în Asociația Internațională "Armata Maicii Domnului", devenind o ferventă propagatoare a cultului marian și o mare iubitoare și imitatoare a sfântului Francisc din Assisi. Tot în jurul acestor ani încearcă să intre în Congregația Surorilor Franciscane din Assisi, dar nu va fi primită, din cauza suprimării acesteia și a tuturor ordinelor călugărești de către regimul comunist. În ziua de 24 august, întorcându-se de la sfânta Liturghie de la Hălăucești, este ucisă de către un tânăr cu 42 de lovituri de cuțit.

- Au rămas scrieri? În ce constau?

Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal nu a lăsat nicio operă scrisă. În schimb, avem câteva bilețele pe care sunt scrise iaculatorii, cele mai cunoscute dintre ele fiind: Primește-mă, Isuse, la școala sfinților tăi! și Îngerilor, scrieți în Cartea vieții și acest legământ: Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu.

- Ce vă impresionează mai mult din viața Veronicăi Antal?

Viața slujitoarei lui Dumnezeu este impresionantă tocmai prin simplitatea ei, dar mai ales prin seriozitatea și responsabilitatea cu care și-a trăit vocația ei de fiică a lui Dumnezeu, vocație primită la Botez. Din mărturiile adunate am putut observa cum ea a conștientizat foarte bine responsabilitatea pe care o reclamă Botezul, nu numai în fața lui Dumnezeu, ci și în fața comunității de credință, deoarece noi toți primim acest dar de sus, dar în credința Bisericii, mai exact în cea a comunității de credință în care ne-am născut. Nu în ultimul rând, aș aminti determinarea și încăpățânarea cu care și-a pus în aplicare chemarea: nimeni și nimic nu a putut să o întoarcă din drumul ei spre Cristos, nici măcar violența agresorului.

- Cum și-au amintit de ea credincioșii până la începerea procesului de beatificare, mai ales în timpul comunismului?

A murit sfânta!, strigau toți credincioșii din Nisiporești și împrejurimi când au auzit de moartea ei. Așa a rămas în memoria tuturor, în timpul comunismului și până astăzi. Această apreciere o putem vedea în sutele de poezii și cântece compuse în onoarea ei, imediat după moarte și până astăzi. Un rol esențial în adunarea, păstrarea și răspândirea memoriei ei l-a avut slujitorul lui Dumnezeu pr. Anton Demeter, mărturisitor al credinței în dieceza noastră.

- Ce rude de-ale Veronicăi Antal mai sunt în viață și vor participa la momentul beatificării?

La ora actuală sunt în viață sora și fratele ei de sânge, Angela, respectiv Gheorghe. Evident, trăiesc și multe dintre rudele ei, care vor fi prezente la ritul beatificării.

- Care va fi data înscrierii ei în calendar și de ce?

Memoria liturgică va fi celebrată în fiecare an în ziua de 26 august, ziua cea mai apropiată de nașterea ei la viața cea veșnică. Motivul mutării este acela că ziua de 24 august este deja ocupată în calendar de sărbătoarea Sfântului Bartolomeu.

- Cum merg pregătirile pentru momentul beatificării?

Pregătirile sunt în toi, comisiile instituite în acest scop lucrând cu mare seriozitate. Imnul, filmul documentar, corul, broșura, biografia și toate celelalte inițiative stabilite sunt în parte deja gata sau în curs de finalizare.

- Ce ar trebui să știe preoții și credincioșii care doresc să participe la sfânta Liturghie de beatificare?

Preoții și credincioșii să se pregătească în primul rând spiritual și să vină la sărbătoarea beatificării cu sufletele curate. Aș spune și să facă tot posibilul să nu rateze o celebrare de acest gen, pentru că nu se știe dacă și când vor mai avea o astfel de ocazie.

A consemnat pr. Cornel Cadar

Interviul a fost publicat în revista "Lumina creștinului", nr. 9 (345), septembrie 2018, p. 6-7.

*

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat