Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului școlar 2018-2019

Sub egida versetului "Mergeți în pace; călătoria pe care o faceți este sub privirea Domnului!" (Jud 18,6), duminică, 16 septembrie 2018, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași s-a marcat deschiderea anului școlar 2018-2019, în cadrul sfintelor Liturghii de la ora 9.15 (pentru elevii din clasele primare și gimnaziale) și de la ora 16.00 (pentru elevii din clasele de liceu). Au celebrat pr. Paul Budău, paroh și decan, pr. Romeo Neculai, pr. Robert Râtan, responsabil cu pastorația copiilor, și pr. Iosif-Claudiu Doboș, responsabil cu pastorația tinerilor.

Pentru o participare frumoasă și demnă, elevii printr-un moment de tăcere și-au examinat atent conștiința, prezentându-se apoi la confesional pentru a cere și primi iertare de la Dumnezeu pentru păcatele săvârșite în timpul vacanței.

În cadrul sfintelor Liturghii solemne de duminică, elevii au proclamat lecturile sfinte, au citit intențiile și au prezentat la oferirea darurilor ostii, pâine și vin, cărți religioase, un ghiozdan cu rechizite și flori. Inima și sufletul celor prezenți au fost înălțate spre cer prin cântecele interpretate de corul "Îngerașii" și corul "Juvenes Ecclesiae", conduse de domnul dirijor Maximilian Husaru.

Dimineață, la omilie, pr. Robert, pentru a reliefa prezența și rolul de profesor al lui Isus în procesul de formare umană și religioasă a elevilor, a descris conținutul disciplinelor lui Dumnezeu predate la Școala iubirii: matematica: operațiile de calcul ne ajută să adunăm cele bune (+), să scădem cele rele (-), să înmulțim bucuriile (x) și să împărțim din ceea ce avem (:); limba română: învățăm să vorbim frumos folosind expresiile te rog, iartă-mă, mulțumesc, îmi pare rău; biologie: descoperim că suntem persoane minunate și suntem îndemnați să-i apreciem pe ceilalți, să ne corectăm defectele și să ne punem în valoare talanții; geografie: ne bucurăm și avem grijă de creație; educație fizică: pornim startul spre colegii care au nevoie de ajutorul nostru, iar la istorie ne arătăm recunoștința prin credință pentru bunătatea lui Dumnezeu și apreciem ceea ce fac părinții pentru noi.

După-amiază, adresându-se liceenilor, pr. Iosif-Claudiu le-a spus: "Suntem la începutul anului școlar. Un an lung și dificil. Unii abia încep liceul, fac cunoștință cu noii colegi, se acomodează cu noii profesori. Alții se gândesc la sfârșitul anului când vor avea de susținut bacalaureatul. Și unii și ceilalți visează, visează să devină oameni mari, să devină faimoși. Este semn rău dacă liceenii sau tinerii nu visează. Papa Francisc, la 11 august anul acesta, într-un dialog cu tinerii spunea: «Un tânăr care nu știe să viseze este un tânăr anesteziat; nu va putea înțelege forța vieții. Visele te trezesc, te duc încolo, sunt stelele mai luminoase, cele care indică drumul diferit pentru umanitate. Transformați visele de astăzi în realitatea viitorului... evident, visele trebuie crescute, trebuie purificate pentru că visele bunăstării, visele comodității te vor scoate la pensie la douăzeci, douăzeci și doi de ani. Și ce urât lucru - spune papa - ce urât este să vezi un tânăr la pensie! Așadar, visați, deveniți oameni mari, oameni faimoși, dar nu căutați numai bunăstarea și comoditatea proprie. Puțini își mai amintesc de fotbaliștii, politicienii, artiștii faimoși de acum cincizeci sau o sută de ani. Isus a trecut pe pământ făcând bine tuturor, iar la sfârșit a murit pe cruce... el s-a dăruit, și-a jertfit viața, și acum, după 2000 de ani noi ne amintim de ceea ce a făcut pentru noi. De aceea nu putem uita, nu putem neglija ceea ce ne învață Isus: Căci cine vrea să-și salveze viața o va pierde; cine însă își pierde viața pentru Isus și pentru ceilalți, cel mai probabil va fi avansat la prima clasă...».

La sfârșitul sfintei Liturghii a fost implorat Dumnezeu cel Întreit și a fost acordată binecuvântarea specială de început de an școlar. Elevii prezenți au primit ciocolată și iconițe.

Isus Cristos, Domnul și Învățătorul nostru, să dăruiască tuturor elevilor bucuria unui an școlar frumos, bogat în succese, o inimă entuziastă, credință statornică, spre lauda și mărirea lui Dumnezeu și spre mulțumirea preoților, persoanelor consacrate, părinților și cadrelor didactice!

Prof. Lăcrămioara Boroș

*

Impresii

  • "Îmi doresc ca în noul an școlar Isus să ne călăuzească și să ajute pe toți copiii să obțină rezultate bune și domnilor profesori multă sănătate!" (Maria Antonia Dogariu)

  • "A venit toamna, iar odată cu ea și minunatul an școlar. Pe mine m-a emoționat în prima zi de școală momentul intonării imnului național! M-am bucurat enorm de revederea colegilor și doamnei învățătoare. Cu toții suntem entuziasmați de noul an școlar! Și la biserică părintele ne-a urat un an rodnic în cunoștințe, dar cel mai mult mi-a plăcut cum ne-a vorbit despre ce ne-ar învăța Isus la școală dacă ar fi el profesorul." (Iustin Bișog)

  • "Cel mai mult mă bucur că m-am reîntâlnit cu prietenii mei colegi. Sper să am cât mai puține teme pentru acasă, însă daca doamna învățătoare îmi va da, le voi face cu conștiinciozitate! (Luca Budău)"

  • "E un nou început, am multe idei și obiective, dar mai am și frici. Știu că părinții mă însoțesc și cred că va fi un an cu experiențe frumoase!" (Alexandra-Iulia Budău)

  • "M-am bucurat mult văzând cât de mulți copii au fost prezenți la Liturghia copiilor și cât de mult s-au implicat ca desfășurarea Liturghiei să fie mult mai frumoasă și plină de energie. Împreună cu prietenii mei am fost să ministrăm. În sacristie am primit sarcinile ce trebuiau îndeplinite, iar noi am făcut tot posibilul să fie totul ca la carte. Succes tuturor!" (Albert Cuzuc)

  • "Începutul școlii a fost puțin dificil pentru mine, având în vedere că am început liceul. Trebuie să mă acomodez cu noii colegi și cu domnii profesori, fapt care îmi va lua ceva timp. E o nouă etapă în viața mea! Isus să mă ajute!" (Antonia Tamaș)

  • "La începutul acestui an școlar noi, liceenii, am avut ocazia de a ne cunoaște și de a ne implica în pregătirea și participarea activă la sfânta Liturghie îndrumați de prof. Lăcrămioara Boroș. Am putut astfel să cunosc alți liceeni catolici de vârsta mea și pe pr. Iosif-Claudiu Doboș care dorește să ne adune pe toți împreună, cât mai des!" (Ștefan Păuleț)

  • "Începutul anului școlar a fost plin de emoții și lacrimi de bucurie pentru că mi-am reîntâlnit colegii și profesorii! Am așteptat cu nerăbdare să reîncepem activitățile noastre interesante! Sper ca anul acesta să fie mai bun decât cel anterior!" (Francesca Ungureanu)

  • "Pentru mine, prima zi de școală a fost o zi mai puțin obișnuită, cu emoții provocate de revederea colegilor și a doamnei diriginte. De asemenea, a fost o zi a proiectelor de perspectivă, atât pe plan școlar, cât și personal!" (Radu Farcaș)

  • "Pentru mine începutul de an școlar a fost o nouă șansă de a mă redescoperi, de a mă vedea în ochii celor din jurul meu, mai încrezătoare și entuziasmată să pășesc pe treptele misterioase ale cunoașterii alături de Domnul, care sper să fie aproape de toți elevii pe parcursul acestui an!" (Roberta Colotin)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 16 septembrie: Iași: Deschiderea anului școlar 2018-2019. Liturghia copiilor. Foto: Ovidiu V. Bișog

- 16 septembrie: Iași: Deschiderea anului școlar 2018-2019. Liturghia tinerilor


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat